Πεζοπορία στα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης

Πεζοπορία στα χωριά  της Μεσσηνιακής Μάνης

Εξόρμηση στα χωριά Τραχήλα, Λαγκάδα και Θαλάμες θα γίνει μεθαύριο Κυριακή, 16 Μαρτίου, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας.
Όπως αναφέρει σχετικά: «Σε μερικά από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα χωριά της μανιάτικης γης θα περπατήσουμε την επόμενη Κυριακή, σε μια κυκλική διαδρομή με αφετηρία και τέρμα τον παραθαλάσσιο οικισμό της Τραχήλας. Την Τραχήλα που αντλεί την ιδιαίτερη ομορφιά και γοητεία της από την απομονωμένη της θέση. Μια θέση στο τέλος ενός αδιέξοδου ασφαλτόδρομου με μοναδικό προορισμό την Τραχήλα με το όμορφο, γραφικό λιμανάκι της και τις χαρακτηριστικές βραχώδεις και σπηλαιώδεις ακτές της.
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το τέλος του χωριού πάνω στο μονοπάτι που ανηφορίζει προς το χωριό Λαγκάδα, από όπου θα κατευθυνθούμε προς το οικισμό Θαλάμες. Από τις Θαλάμες θα συνεχίσουμε σε δεύτερο μονοπάτι που κατευθύνεται πίσω προς την Τραχήλα και βγάζει στην είσοδο του χωριού. Οι οικισμοί Θαλάμες και Λαγκάδα είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί και προστατεύονται. Εκεί θα κάνουμε στάση από το περπάτημά μας για να απολαύσουμε τα πανέμορφα και μοναδικά αυτά χωριά, που αποτελούν χαρακτηριστικά πολεοδομικά δείγματα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής.
Ώρες πορείας: 5-6
Βαθμός δυσκολίας: 1
Στην εξόρμηση αυτή θα περπατήσει μαζί μας και ο Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης (ΕΟΣ).
Αναχώρηση στις 8.00 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας. Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ 27210 97733) και στα τηλ. 6938273894, 6977716580. Δηλώσεις συμμέτοχης το αργότερο μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 14/3».
 
Στα μονοπάτια της Κρήτης
Στο μεταξύ, την περίοδο της 25ης Μαρτίου ο Ορειβατικός θα ταξιδέψει «στην περιοχή της νότιας και ανατολικής Κρήτης, σε μια από τις πιο όμορφες και περισσότερο αναμενόμενες εξορμήσεις της χρονιάς.
Έχοντας στο μυαλό μας τις προηγούμενες επισκέψεις μας στο νησί με τον Ορειβατικό, η προσμονή μας για την επόμενη εξόρμηση στην Κρήτη είναι μεγάλη. Οι εικόνες και οι εμπειρίες μας ήταν τόσο έντονες και ωραίες, ώστε η επιθυμία μας για επιστροφή και ανακάλυψη νέων προορισμών και διαδρομών στον ανεξάντλητο αυτόν προορισμό να είναι πολύ δυνατή μέσα μας. Και επειδή το ταξίδι στην Κρήτη απαιτεί περισσότερο χρόνο από ένα απλό Σαββατοκύριακο, επιλέξαμε για φέτος να εκμεταλλευτούμε την αργία της 25ης Μαρτίου. Έτσι, η αναχώρηση από Καλαμάτα θα γίνει την Παρασκευή 21 και η επιστροφή την Τρίτη 25 Μαρτίου.
Σε αυτή την εξόρμηση στόχος μας είναι τα βουνά, τα φαράγγια και οι παραλίες της νότιας και ανατολικής Κρήτης, με ορμητήριο το οροπέδιο του Λασιθίου και αναβάσεις στη Δίκτη (κορ. Σπαθί υψ. 2148μ) και στα Αστερούσια, όπως και επισκέψεις σε ιδιαίτερα σημεία της ευρύτερης περιοχής.
Θα πραγματοποιηθούν πορείες με διάφορους βαθμούς δυσκολίας, θα βρεθούμε σε μέρη όπου η ιστορία και ο μύθος έχουν αφήσει βαθιά τα ίχνη τους, θα έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους της και την παράδοσή τους και θα περπατήσουμε σε τόπους που δύσκολα μπορείς να βρεθείς χωρίς τον Ορειβατικό.
Στην Κρήτη θα φτάσουμε (μέσω Πειραιά) νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η μέρα αυτή, καθώς και οι δύο επόμενες, θα είναι αφιερωμένες στην εξόρμηση στο νησί. Η αναχώρηση θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας και η άφιξη στον Πειραιά το πρωί της Τρίτης, με στόχο το μεσημέρι να είμαστε πίσω στην Καλαμάτα.
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής κάθε βράδυ στα γραφεία του Συλλόγου (μετά τις 9.00, τηλ. 27210 97733) και στα τηλ. 6972719232. Είναι σημαντική η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (μέχρι και το βράδυ της Τρίτης 18/3) για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της εξόρμησης (ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μετακίνηση κ.τ.λ.)».