Πρόγραμμα εκδηλώσεων 25ης Μαρτίου στην Καλαμάτα

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 25ης Μαρτίου στην Καλαμάτα

Με την μεγάλη παρέλαση θα κορυφωθεί ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Καλαμάτα.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το εξής:

07.00 Εωθινό και παιάνιση θριαμβευτικών θουρίων και εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική του Δήμου στους δρόμους της πόλης. Την ίδια ώρα θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης.
10.30 Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Μετά τη Δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από το Νικόλαο Ζαχαριά, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Εν συνεχεία, μετάβαση αρχών και κοινού στην πλατεία 23ης Μαρτίου για την κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία των Ηρώων από τους: α) Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, β) Εκπρόσωπο της Βουλής, γ) Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, δ) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, ε) Δήμαρχο Καλαμάτας, στ) Εκπρόσωπο όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων του Νομού.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Μετάβαση σε πομπή Αρχών, Εκπροσώπων Οργανώσεων και Κοινού στο χώρο της παρέλασης επί της Κεντρικής Πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου.
11.15 Παρέλαση προ των επισήμων με την εξής σειρά:
Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, Αντιπροσωπείες Μαθητών και Μαθητριών των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολές Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., Λύκειο Ελληνίδων, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Πολιτιστικό Χορευτικό Σωματείο Μεσσηνίας «Εν Χορώ», Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης», Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων, Τμήμα Εθελοντριών Ερυθρού Σταυρού, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Τμήμα Τοπικής Εφορίας Οδηγών και Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Πεζικού & Αεροπορίας.
Διαδρομή παρέλασης: Πεζόδρομος Αριστομένους έως τη συμβολή της οδού Αριστομένους με την οδό Βασ. Κωνσταντίνου.
Χώρος επισήμων: Ο καθοριζόμενος επί της Κεντρικής Πλατείας.
18.50 Υποστολή σημαίας με τη συμμετοχή Στρατιωτικού Αποσπάσματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου.
                                     
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τα προγράμματα εορτασμού στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Καλαμάτας έχουν ως εξής:
Δημοτική Ενότητα Θουρίας
Την Τρίτη 25 Μαρτίου και ώρα 10.30 θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας Θουρίας και μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Θουρίας.
Στη συνέχεια, θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον Αναστάσιο Ανδριανόπουλο, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Θουρίας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της εορτής θα δοθεί δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της Δημοτικής Ενότητας.

Δημοτική Ενότητα Άριος
Και στη Δημοτική Ενότητα Άριος, ενόψει του εορτασμού της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, μεγάλης γιορτής του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός από το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2014 αλλά και φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και λοιπών καταστημάτων καθώς και των κεντρικών πλατειών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.
Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησίας και από τη μεγαφωνική του γραφείου της Δημοτικής Ενότητας θα ακούγονται Θούρια και Εμβατήρια.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία και ώρα 9.30 θα γίνει Δοξολογία και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων, όπου και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.
Στη συνέχεια, στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Άριος, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άριος και θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από τη Φανή Νικολοπούλου, δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Άριος. Τέλος, θα απαγγελθούν ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άριος, καθώς και θα αποδοθούν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.
        
Δημοτική Ενότητα Αρφαρών
Στα Αρφαρά, όπως και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες, από το πρωί της 23ης Μαρτίου έως και το βράδυ της 25ης προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός. Την 25η Μαρτίου και ώρα 07.00 θα σημάνουν οι καμπάνες της εκκλησίας, ενώ στις 09.15 θα προσέλθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, όπου στις 09.30 θα τελεσθεί δοξολογία. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τη φιλόλογο του Λυκείου Άννα Πολυχρονοπούλου.
Ακολούθως το εκκλησίασμα, προπορευομένων των σχολείων, θα μεταβεί στη πλατεία του Ηρώου, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακολουθήσει η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στη συνέχεια, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των σχολείων στον χώρο των επισήμων μπροστά από το κατάστημα του κ. Κατσαμπάνη. Μετά την παρέλαση, στη νέα πλατεία, ύστερα από την προσφώνηση του εντεταλμένου Συμβούλου της Δημοτικής Ενότητας , θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και θα αποδοθούν θνικοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου.