Η «Καζαμπλάνκα» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη

Η «Καζαμπλάνκα» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αφιερώνει τον Απρίλιο στους αδιέξοδους έρωτες, καθώς ο έρωτας αποτελεί ένα από τα αρχέγονα πεδία έμπνευσης για την τέχνη. Ζωογόνος και ζωοδότης, δεν σταμάτησε στιγμή στο πέρασμα των αιώνων να τροφοδοτεί τους δημιουργούς με μύθους, θέματα και εικόνες με κάθε εκφραστικό μέσο σε όλα τα είδη της τέχνης. Έτσι και στον κινηματογράφο.
Με τον έρωτα στο επίκεντρο, κλείνει η χειμερινή περίοδος προβολών της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης. Για πρώτη φορά η σκυτάλη της επιλογής των ταινιών πέρασε στο κοινό. Με παράλληλη ψηφοφορία στις αίθουσες και στο διαδίκτυο, οι φίλοι της Λέσχης είχαν την δυνατότητα να διαμορφώσουν το μηνιαίο πρόγραμμά της.
Η “Καζαμπλάνκα” είναι μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του κοινού που κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Αυτό το ρομαντικό, πολεμικό μελόδραμα εκφράζει το πάθος που κυριαρχούσε τη δεκαετία του 1940 για ταινίες που διαδραματίζονταν σε εξωτικά μέρη, αν και στην πραγματικότητα γυρίστηκε στο στούντιο της Warner που μεταμορφώθηκε για το σκοπό αυτό σε μια φανταστική Βόρεια Αφρική.
Παρά τους δυο κορυφαίους πρωταγωνιστές, η καλύτερη ερμηνεία είναι του Κλώντ Ρέινς, ο οποίος υποδύεται τον κυνικό, αλλά ρομαντικό αρχηγό της αστυνομίας, τον Ρενό. Είναι ένας οξυδερκής παρατηρητής των παράλογων που συμβαίνουν στη ζωή, και ταυτόχρονα ένας κυνικός καιροσκόπος και ένας από τους πιο αυθεντικούς χαρακτήρες της ταινίας.
Το χαρακτηριστικό της ταινίας και η αίσθηση του ανεκπλήρωτου που καλλιεργείται, την καθιστούν μεγαλειώδη και αφήνουν τους θεατές μετέωρους να αναρωτιούνται τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι.