Μεγάλη ένταση στην ημερίδα για τη μονάδα απορριμμάτων στην Καλλιρόη

Μεγάλη ένταση στην ημερίδα για τη μονάδα απορριμμάτων στην Καλλιρόη

Εξώδικη διαμαρτυρία Συλλόγων της περιοχής για μη εγκατάσταση της μονάδας
 
Με εξώδικη διαμαρτυρία που έχει παραλήπτες τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς ΠΕΚΑ, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, τους βουλευτές Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους Δήμους της Μεσσηνίας, το Γραφείο Ε.Ε. στην Αθήνα, αλλά και τις οικολογικές οργανώσεις, καθώς και με τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας χθες για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη, αντιδρούν εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στην κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας.
Στην εν λόγω ημερίδα επικράτησε μεγάλη ένταση όταν εμφανίστηκε η αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου, από την οποία ζητήθηκαν εξηγήσεις για την εγκατάσταση της Μονάδας στην περιοχή.
Την εξώδικη διαμαρτυρία αποστέλλουν τα Σωματεία: «Αδελφότης των απανταχού Καλλιρροϊτών Μεσσηνίας “Ο Άγιος Δημήτριος’’», μέσω του προέδρου του Πέτρου Μπούρκουλα, «Σύλλογος των απανταχού Πολιχναίων Μεσσηνίας “Οι Άγιοι Ταξιάρχες”», μέσω του προέδρου του Παν. Ζαφειράκη, «Σύλλογος των απανταχού Κωνσταντιναίων – ‘‘Ο Άγιος Κωνσταντίνος’’», μέσω του πρόεδρου του Δημ. Καπόπουλου και «Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικαίων ‘‘Η Αγία Τριάδα’’», μέσω του προέδρου του Παν. Φωτεινόπουλου.
 
Γιατί αντιτίθενται 
Οι παραπάνω, αφού αναφέρονται στα της μονάδας, σημειώνουν πως βρίσκεται σε απόσταση (αναπνοής) 500 περίπου μέτρων από την Καλλιρρόη, εγγύς και ανάμεσα στα χωριά Βασιλικό, Κωνσταντίνοι, Πολίχνη, Στενύκλαρος, Μίλα και Κάστρο του αυτού Δήμου Οιχαλίας.
Η εν λόγω μονάδα θα περιλαμβάνει μία Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), δυναμικότητας 65.000 tn/έτος, ένα Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), συνολικής χωρητικότητας 1.240.000 κ.μ. και ένα Σταθμό Μεταβατικής Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Γίνεται αναφορά στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου «με μια τυπική και αντιλαϊκή διαδικασία, όπου η απόφαση, ως φαίνεται, ήταν προειλημμένη, γνωμοδότησε θετικά υπέρ της ΜΠΕ, κατά την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συνεδρίασή του στις  24/1/2014, που έγινε με απαγόρευση εισόδου του κοινού και όχι δημόσια, με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ΜΑΤ,  πυροσβεστικού οχήματος και νοσοκομειακού, και με αποχώρηση, για τους παραπάνω λόγους, της μείζονος μειοψηφίας, προ της συζητήσεως και της ψηφοφορίας».
Αναφέρεται πως η ΜΠΕ βρίσκεται στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ για έλεγχο και τελική κρίση, περί έγκρισης ή μη, και αδειοδότηση του έργου ( το εξώδικο έχει συνταχθεί στις 14 Μαρτίου), ενώ σημειώνεται πως σε απόψεις, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις σχετικά με το παραπάνω έργο, «πλημμελώς και πεπλανημένως εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφερείας Πελοποννήσου, παραβιάζονται και δεν εφαρμόζονται οι αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης, της προστασίας και της αειφορίας του περιβάλλοντος, της προστασίας των πόρων, του τεχνικώς εφικτού και της οικονομικής βιωσιμότητας, διότι:
-Τίθεται σε κίνδυνο η υγεία, ακόμη και η ζωή των κατοίκων της Καλλιρρόης και της ευρύτερης περιοχής.
-Δημιουργείται μόλυνση στο νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά και τα ζώα.
-Προκαλούνται δυσάρεστες οσμές, σκόνη, αέριοι ρύποι, όχληση και θόρυβος
-Βλάπτεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, οι καλλιέργειες και εν γένει η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.
-Επηρεάζεται δυσμενώς και καταστρέφεται το τοπίο, το δάσος, οι περιοχές ιδιαιτέρου κάλλους και ομορφιάς, κυρίως δε οι αρχαιολογικοί χώροι με τα μνημεία τους, για τους οποίους θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα και την “ταφόπλακα” [Αρχαία Ανδανεία και το αναζητούμενο Καρνάσιο Άλσος με τα Ιερά του Κάρνειου και των Μεγάλων Θεών, ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι (τόπο γεννήσεώς του), Βυζαντινό Λουτρό (Κρισπιανού) με βάθρο αγάλματος του 2ο αι. μ.Χ. στην Καλλιρρόη, Θολωτός τάφος Μυκηναϊκής εποχής στο Βασιλικό, Φράγκικο Κάστρο του Μίλα, Κάστρο του Αρχαγγέλου, Βυζαντινός Ναός Ταξιάρχη Πολίχνης κ.λπ.]».
 
Έντονη διαμαρτυρία
Έτσι, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους «κατά παντός επιδιώκοντος να κατασκευασθεί το ρυπογόνο έργο στην Καλλιρρόη, θέση “ΟΝΙ”, διότι με αυτό τίθεται σε κίνδυνο η υγεία, ακόμη και η ζωή των κατοίκων της περιοχής».
Δηλώνουν την απόλυτη και κάθετη εναντίωσή τους στην κατασκευή του παραπάνω έργου, και την πλήρη αντίθεσή τους στην αβάσιμη, καταχρηστική και σκόπιμη ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., και σε κάθε θετική υπέρ αυτής άποψη, γνωμοδότηση κ.λπ.
Προσκαλούν και παρακαλούν τον πρωθυπουργό με άμεση προσωπική του παρέμβαση να εμποδίσει την εκτέλεση του ρυπογόνου και καταστροφικού αυτού έργου – οικολογικού εγκλήματος στον τόπο, να διαθέσει ελάχιστο από τον πολύτιμο χρόνο του για να τους δεχθεί, και να ακούσει από κοντά την αγωνία και την απόγνωσή τους και όχι να τους αγνοήσει, όπως μέχρι τώρα, έχει συμβεί στις επανειλημμένες και επίμονες εκκλήσεις τους.
Προσκαλούν τους αρμόδιους υπουργούς και τις σχετικές υπηρεσίες να διακόψουν κάθε περαιτέρω ενέργεια, και μη εγκρίνουν την ΜΠΕ, αλλά και όλους τους υπολοίπους (βουλευτές, δημάρχους, υπηρεσίες, αρχές και κάθε ενδιαφερόμενο) να αποτρέψουν την εκτέλεση του έργου, ενώ προειδοποιούν πως “με κάθε νόμιμο και θεμιτό μέσο, με κάθε θυσία και όλες τις δυνάμεις μας, θα αντισταθούμε, και θα ενεργήσουμε τα πάντα για τη ματαίωση του παραπάνω έργου-τερατουργήματος-οικολογικού εγκλήματος, προσφεύγοντες στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια».
Διευκρινίζουν, τέλος, ότι δεν είναι κατά της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, αρκεί να μη γίνονται δίπλα στα σπίτια, ανάμεσα στα χωριά, επάνω ή πλησίον σε πηγές, γεωτρήσεις, σε υδροφόρο ορίζοντα, σε καλλιέργειες και σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, με βέβαιο κίνδυνο βλάβης της υγείας και της ζωής των κατοίκων, οικολογικής και περιβαλλοντικής καταστροφής.