Με τα «Λελώνεια» γιόρτασαν τον Αϊ-Γιώργη στα Φιλιατρά! (φωτογραφίες)


Για 8η συνεχή χρονιά αναβίωσαν χθες το πρωί, ανήμερα τ’ Αγιωργιού, τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά, που πλέον έχουν καταστεί θεσμός στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Τα «Λελώνεια» είναι ιππικοί αγώνες στη μνήμη του Φιλιατρινού Πανάγου Λελώνη, που διοργάνωσαν ο Αθλητικός Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας «Η Αίθη» με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, στον οποίο υπάγεται το ιστορικό και γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που χθες γιόρταζε! Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή παρακολούθησε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, υπό του εφημέριου του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη, Διονυσίου Καλογερόπουλου.
Μετά την απόλυση, στους ιππείς δόθηκε η Σημαία του Αγίου Γεωργίου και με τα άλογα πέρασαν από κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών, ενώ στη συνέχεια το πλήθος πιστών απόλαυσε στην ιππική παρέλαση τα άλογα, τις αμαζόνες και τους ιππείς!
Παρόντες ήταν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τριφυλίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και Παναγιώτης Κατσίβελας. Ευχές της Εκκλησίας στους πιστούς έδωσε ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη, ενώ ο τελετάρχης – καθηγητής Ιωάννης Σάκουλας μίλησε για τα «Λελώνεια».
 
Ιστορία
Ο Πανάγος Λελώνης τον καιρό της Τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν με πρόσχημα τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821.
Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν δυσαρεστημένοι από τις συνεχείς νίκες του και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε.
Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε, αλλά ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του η Κρινιώ, που έκοψε με ένα σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Ανέβηκαν σε άλογο, οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και για να αποφύγουν το θάνατο, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, κοντά στην εκκλησία.
Το έθιμο σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και ύστερα από 47 χρόνια, το 2007, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με πρωτοβουλία του εφημέριου, αποφάσισε να αναβιώσει τα «Λελώνεια». 

Του Ηλία Γιαννόπουλου