Αποκαλυπτήρια ανδριάντος του Καπετάν Αδάμη Κορέλλα

Αποκαλυπτήρια ανδριάντος  του Καπετάν Αδάμη Κορέλλα

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντος του Καπετάν Αδάμη Κορέλλα, του ήρωα του 1821, στη Ναυαρινίτσα της Τοπικής Κοινότητας Κυνηγού του Δήμου Πύλου-Νέστορος, θα γίνουν την προσεχή Κυριακή, 11 Μαΐου.
Η εορτή στη Ναυαρινίτσα θα ξεκινήσει παρουσία επισήμων, αρχών, εκπροσώπων της θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, στις 12.00 το μεσημέρι, με την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.
Εν συνεχεία, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντος και η εορτή θα τελειώσει με χορό και μπουφέ.
Μάλιστα, θα παιχθεί για πρώτη φορά, επενδεδυμένη με ελληνικούς στίχους, η μουσική παρτιτούρα που έγραψε ο Johann Strauss για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η οποία και ακούστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία το 1827. 
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, στη θρυλική Ναυμαχία του Ναυαρίνου η συμμετοχή του Καπετάν Αδάμη Κορέλλα ήταν μεγάλη, καθιστώντας τον ίδιο σημαντικό πρόσωπο  για τη θετική έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.
Όντας πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη, θεωρούνταν ο φόβος και ο τρόμος του δυνάστη Ιμπραήμ. Τότε, μάλιστα, ήταν γνωστός με το όνομα «Τουρκοφάγος».
Ο ήρωας Αδάμης Κορέλλας, τιμώμενος καπετάνιος του Κολοκοτρώνη, εκτελώντας επώνυμη και προσωπική εντολή του αρχιστράτηγου του Αγώνα, ήταν το δεξί του χέρι στη μαχόμενη πελοποννησιακή και ειδικότερα πυλιακή γη. Αυτό αποδεικνύεται και από επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη στις 14 Μαρτίου 1823 εκ Τριπολιτσάς, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Να γνωρίζεται εις την πολιορκίαν αυτή μεγαλύτερόν σας ως αρχηγόν τον Αδάμη Κορέλλαν και να τον υπακούετε εις τας οδηγίας του και συμβουλάς του επιμελούμενοι με φιλοτιμίαν και προθυμίαν, να στενεύσετε την πολιορκία…».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1842 έως το 1846 και από το 1848 έως το 1850 διετέλεσε και δήμαρχος της Πύλου.
Ο ανδριάντας του Καπετάν Αδάμη Κορέλλα φιλοτεχνήθηκε με ενέργειες του ιστορικού Συλλόγου «Καπετάν Αδάμης Κορέλλας, ο ήρωας του 1821», ο οποίος μαζί με το Δήμο Πύλου-Νέστορος είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.