Σήμερα η εκδήλωση για τον Νικόλαο Πολίτη

Σήμερα η εκδήλωση για τον Νικόλαο Πολίτη

Εκδήλωση με τίτλο «Μεσσηνία, Μακαρία γη», αφιερωμένη στον «Πατέρα της Λαογραφίας», Νικόλαο Πολίτη, και απόδοση του ονόματός του στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.00 το βράδυ.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Π. Μασουρίδης, μίλησαν για τον πατέρα της Λαογραφίας και συντοπίτη μας, Νικόλαο Πολίτη, και για τη σημαντική εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ καλούνται δημότες και επισκέπτες της πόλης να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη του σημαντικού αυτού ανθρώπου για τη Λαογραφία και τον τόπο μας γενικότερα.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιγραφής και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από το δήμαρχο Καλαμάτας και την εγγονή του Νικολάου Πολίτη, Βασιλική Μεϊτάνη.
Τέλος, θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση και παράσταση θεάτρου σκιών. Συμμετέχουν ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μεθώνης και Μεσσήνης.
Επισημαίνεται ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα την απόδοση του ονόματος του Νικολάου Πολίτη στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας – «Πανταζοπουλείου Λαϊκής Σχολής».
 
Ο Νικόλαος Πολίτης
Ο Νικόλαος Πολίτης γεννήθηκε στο Ελαιοχώριο Καλαμάτας και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου τελείωσε το σχολείο. Από τα μαθητικά του χρόνια είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την παραδοσιακή ζωή και, μαθητής Γυμνασίου ακόμα, άρχισε να δημοσιεύει λαογραφικές μελέτες. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Φιλολογία (1868-1872) και Νομικά (1874-1875), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και αργότερα εξελέγη καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από την πλευρά της Ιστορίας των Επιστημών στην Ελλάδα ο Νικόλαος Γ. Πολίτης καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στη σειρά των προσωπικοτήτων του αιώνα που έφυγε. Μπορεί να έζησε ένα μεγάλο μέρος του 19ου αιώνα, όμως το κύριο και σπουδαιότερο έργο το πραγματοποίησε στις πρώτες δεκαετίες του 20ού.
Ο Πολίτης ανήκει στις μεγάλες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, όχι μόνο γιατί ίδρυσε και θεμελίωσε μια νέα επιστήμη, τη Λαογραφία, αλλά και γιατί με το έργο του άνοιξε δρόμους, για να τους συνεχίσουν οι νεότεροι.