Σταυροπήγιο –Καρδαμύλη: Τόσες εικόνες, τόσοι ήχοι, τόσα αρώματα! (φωτογραφίες)

Σταυροπήγιο –Καρδαμύλη: Τόσες εικόνες, τόσοι ήχοι, τόσα αρώματα! (φωτογραφίες)

Η ομορφιά βρίσκεται όχι μόνο στα μεγάλα ταξίδια, αλλά και στα μικρά, αρκεί να μπορούμε να δούμε με τα μάτια της ψυχής μας
 
Η εξόρμηση της περασμένης Κυριακής ήταν από τις πιο εύκολες και τις πιο μικρές σε διάρκεια πορείες μας. Όμως, μέσα σε λίγες ώρες μπορείς να δεις τόσες εικόνες, να αφουγκραστείς τόσους ήχους, να μυρίσεις τόσα αρώματα και να νιώσεις τόσα συναισθήματα, που είναι πραγματικά απίστευτο!
Σε αυτό το σημείο στέκομαι, γιατί μου περνάει, για ακόμη μια φορά, η σκέψη από το μυαλό ότι η ομορφιά βρίσκεται όχι μόνο στα μεγάλα ταξίδια, αλλά και στα μικρά, αρκεί να μπορούμε να δούμε με τα μάτια της ψυχής μας.
Ξεκινήσαμε από το Σταυροπήγιο, πάνω στο παλιό μονοπάτι που το συνέδεε με την Καρδαμύλη. Αν και η φθορά του χρόνου και η εγκατάλειψη είναι εμφανείς, διατηρείται σε μεγάλη έκταση το καλντερίμι που έφτιαξαν, με αρκετό κόπο και μόχθο, οι παλιότεροι κάτοικοι, για να διευκολύνουν την επικοινωνία τους με τα χωριά της περιοχής.
Εμείς σήμερα, διαβαίνοντάς το, απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα και ταυτόχρονα θαυμάζουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Φτάνοντας στην όμορφη παραλία των Ριτσών συναντήσαμε και τους ποδηλάτες (μέλη του Ορειβατικού) που ήρθαν ποδηλατώντας από την Καλαμάτα. Μπράβο τους!
Έπειτα από μια βουτιά στη θάλασσα, ξεκούραση και καφεδάκι στην πλατεία της Καρδαμύλης, ανεβήκαμε στην παλιά πόλη, εκεί που γίνεται αναστήλωση στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Συνεχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι αντικρίσαμε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που δεσπόζει στην άκρη του ομώνυμου χωριού (άλλοτε Γούρνιτσας), πάνω από την Καρδαμύλη. Είναι κτισμένη στο χώρο αρχαίου λατομείου. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα στη Μάνη. Ο ναός είναι εσωτερικά κατάγραφος με τοιχογραφίες, χρονολογούμενες από το 1700. Κρίμα που δεν μπορέσαμε να μπούμε και να θαυμάσουμε το εσωτερικό της.
Από αυτό το σημείο ξεκινά το μονοπάτι της επιστροφής με κυκλική πορεία. Η θέα είναι καταπληκτική, με την Καρδαμύλη στα πόδια μας και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας να μας γαληνεύει.
Με το άρωμα του φασκόμηλου και του θυμαριού να μας ακολουθούν, φτάσαμε πάλι στην πλατεία της Καρδαμύλης και, αφού ξεκουραστήκαμε για λίγο, αναχωρήσαμε για την Καλαμάτα.
Α, ξέχασα να σας πω ότι στη διαδρομή μας φάγαμε γλυκά και ζουμερά μούρα!
 
 
Στους καταρράκτες και τα μονοπάτια της Νεμούτας
Στην περιοχή της Νεμούτας στο Νομό Ηλείας θα βρεθεί ο Ορειβατικός την προσεχή Κυριακή, 1η Ιουνίου.
Όπως μας προϊδεάζει: «Το καλοκαίρι πλησιάζει, οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, και οι εξορμήσεις μας προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες της εποχής. Έτσι, λοιπόν, η επόμενη εξόρμησή μας θα είναι στην περιοχή της Νεμούτας στο Νομό Ηλείας. Πρόκειται για μια περιοχή άγνωστη σε μας μέχρι πέρυσι, όταν έπειτα από πρόσκληση φίλων μας την επισκεφτήκαμε. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη από τις εικόνες που αντικρίσαμε και τις φυσικές ομορφιές που ανακαλύψαμε. Καταρράκτες, ποτάμια, φαράγγια, οργιώδη βλάστηση, ήταν μερικά από τα τοπία που περπατήσαμε. Εικόνες που μας έκαναν τόσο μεγάλη και ευχάριστη εντύπωση, ώστε να θέλουμε να ξαναβρεθούμε εκεί.  
Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.00 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας.
Βαθμός δυσκολίας: 2
Ώρες πορείας: 6».
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 2721097733) και στο τηλ. 6979104433. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 30/5.

Της Νατάσας Μπίρου