Τίμησε τα 80 χρόνια από τη σφαγή των λιμενεργατών η «Ανοιχτή Συνέλευση» Καλαμάτας

Τίμησε τα 80 χρόνια από  τη σφαγή των λιμενεργατών η «Ανοιχτή Συνέλευση» Καλαμάτας

Τη μνήμη των 7 νεκρών και των 24 τραυματιών στο λιμάνι της Καλαμάτας το Μάιο του 1934 τίμησε η Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο στέκι της, στην οδό Μαυρομιχάλη. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δικηγόρος Δημήτριος Ζέρβας, συγγραφέας του βιβλίου που έχει εξαντληθεί, «Το κίνημα της Καλαμάτας: Η σφαγή των λιμενεργατών το 1934».
Στην εισαγωγή εξήγησε ότι έγραψε το βιβλίο από την ανάγκη του να ερευνήσει όλα αυτά τα ψήγματα μνήμης που είχε από μικρό παιδί, ακούγοντας για τη «σφαγή των λιμενεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας».
Όπως επισήμανε, η Καλαμάτα είχε ιστορία στα κινήματα, κυρίως μετά την επανάσταση. Στην ουσία, το κίνημα των λιμενεργατών ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας των κινημάτων της πόλης, «που, αν ανατρέξουμε στην ιστορία της, θα δούμε ότι δεν είναι η τόσο συντηρητική πόλη που όλοι έχουμε στο μυαλό μας».
Στη συνέχεια, έκανε περιγραφή των γεγονότων του 1934, διαβάζοντας και ένα κείμενο από δύο παιδιά που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της σφαγής στο λιμάνι.
Ο Δημήτριος Ζέρβας τόνισε ότι τα γεγονότα του Μαΐου του 1934 ήταν η τελευταία επαναστατική πράξη στην Καλαμάτα, που δεν πήρε ποτέ την έκταση που έπρεπε και ξεχάστηκε, «γιατί μάλλον δεν έπαιρνε ετικέτες, καθώς ήταν ένα αυτούσιο εργατικό κίνημα και μετά κανείς δεν ήθελε να “φορτωθεί” τις συνέπειές του».
Κλείνοντας, χαρακτήρισε το μνημείο που έχει στηθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας άθλιο μπροστά στο μέγεθος της θυσίας των λιμενεργατών στο εργατικό κίνημα και λέγοντας ότι όλοι οι φορείς κάνουν τα πάντα για να ξεχαστεί.
Ακολούθησε συζήτηση του συγγραφέα με τους παρευρισκόμενους.
Κ.Γαζ.