Κατασχέσεις και χρεοκοπία για τους μικρομεσαίους Καλαματιανούς

Κατασχέσεις και χρεοκοπία για τους μικρομεσαίους Καλαματιανούς

ΑΠΟ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ
 
 
Δ. Μανιάτης: Πρέπει να υπάρξει ρεαλισμός στα μέτρα για ρύθμιση
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 
Πρόσφατα το Μαξίμου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποθέωσαν την επιστημοσύνη των ελεύθερων αγορών που άνοιξαν πάλι τις αγκάλες τους για τη χώρα μας. «Οι αγορές ξέρουν», είπε ο κ. Βενιζέλος, «γιατί έχουν την οσμή του κέρδους», για να τον σιγοντάρει πηγή στο Μαξίμου, «η ψυχολογία της αγοράς είναι ενδεικτική του κλίματος για την Ελλάδα» και «όσοι κάνουν κριτική, δεν ξέρουν ούτε από αριθμητική».
Ο πρωθυπουργός, δε, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, υπερθεμάτισε σε ηρωικό τόνο: «[…] οι εχθροί της Ελλάδας έκαναν υπόκλιση στις θυσίες του ελληνικού λαού», και συμπλήρωσε με έμφαση: «[…] ο μόνος αντικειμενικός παρατηρητής που δε λέει ποτέ ψέματα είναι οι αγορές».
Όλες οι παραπάνω δηλώσεις και διαπιστώσεις, όμως, όταν αναμετρώνται με την πραγματικότητα, φαίνεται σαν να υποστηρίζονται από στόματα που ζουν σε… άλλον πλανήτη. Πώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς διαφορετικά την πανθομολογούμενη διαπίστωση ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε χρεoκοπία, εάν σταδιακά και εντός του προσεχούς διμήνου δεν υπάρξει νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία;
Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα λουκέτα δεν έχουν εξαφανιστεί από τη ζωή μας. Μόνο σ’ ένα δρόμο του Ιστορικού Κέντρου στην Καλαμάτα καταστήματα με δεκαετίες λειτουργίας κλείνουν τις προσεχείς ημέρες.
Όμως και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, σε χθεσινές του δηλώσεις στο «Θάρρος» δε θέλησε να κρύψει τη ζοφερή πραγματικότητα: «Υπάρχει ένα γενικό κλίμα απελπισίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παντού. Ασφαλώς, αυτό συμβαίνει και στη Μεσσηνία. Όταν η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει καταρρακωθεί, πώς είναι δυνατό η πραγματικότητα να είναι διαφορετική; Ακόμα και συνεπείς επαγγελματίες οι οποίοι επί χρόνια δεν όφειλαν ούτε ένα ευρώ στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Για να υπάρξει οικονομική ανάταξη και αντιστροφή του κλίματος, θα πρέπει σ’ αυτή τη χώρα να καταλάβουμε το αυτονόητο. Ποιο είναι αυτό; Χρειάζεται άμεσα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να προβούν σε ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο. Κι αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με λογικό και ρεαλιστικό τρόπο. Να μπει ένα υποχρεωτικό πλαφόν, δηλαδή, εκατό (100) ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης, και από εκεί και πέρα, αν διαθέτει περισσότερα χρήματα, να καταθέτει όσα έχει.
Κι αυτό, χωρίς τις υπόλοιπες γραφειοκρατικές διαδικασίες που στερούν από τον οφειλέτη το δικαίωμα να μπει στη ρύθμιση. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι έχουν πάψει να ακούν τους διαμεσολαβητικούς θεσμούς, όπως είναι τα Επιμελητήρια. Αν δεν αλλάξουν τρόπο σκέψης, θα διαλυθούν οι μικρομεσαίοι. Φυσικά, δεν… κομίζω γλαύκας στην Αθήνα, αν σημειώσω ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στην κυριολεξία στο… κόκκινο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η πλειοψηφία των οφειλετών έχει χρέη έως 50.000 ευρώ και κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Όπως αναφέρεται, στον ΟΑΕΕ χρειάζονται έως το Σεπτέμβριο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους.
Στο ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ εντός του έτους ίσως αποδειχτεί όνειρο θερινής νυκτός, εάν δεν υπάρξουν επεμβάσεις στο σύστημα, προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι όσοι ενώ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές για τα προ του 2013 χρέη τους, δεν είναι σε θέση να καταβάλουν παράλληλα και τις τρέχουσες εισφορές.