Κραυγή απελπισίας από εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτέχνες της Μεσσηνίας

Κραυγή απελπισίας από εμπόρους,  επαγγελματίες, βιοτέχνες της Μεσσηνίας

ΓΣΕΒΕΕ: ΒΑΛΤΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ
 

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους χρωστούν, από το 2011 και μετά, υπόσχεται η κυβέρνηση
 
Σε συνέχεια του ρεπορτάζ χθες στο «Θάρρος» με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρη Μανιάτη, για τη ζοφερή καθημερινότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάγκη βελτίωσης του κλίματος, χθες με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει.
Συγκεκριμένα, ζητά να ανασταλεί άμεσα η δράση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς οι κατασχέσεις και οι δημεύσεις περιουσιών με τις οποίες απειλούνται πάνω από 270.000 οφειλέτες δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνη απάντηση της κυβέρνησης. Προτείνει, δε, λύση η οποία μπορεί να επιφέρει έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όσους έχουν οφειλές από το 2011 και μετά.
 
Φαύλος κύκλος
Στην επιστολή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας τονίζεται ότι η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας και ότι η στέρηση των εσόδων είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι απροθυμίας πληρωμής από τους ασφαλισμένους του.
Οι οφειλέτες, υπογραμμίζεται στην επιστολή, λόγω υπερσυσσώρευσης εξόδων προς τον ΟΑΕΕ με τις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα, εισέρχονται σε ένα φαύλο κύκλο που η κατάληξή του είναι κατασχέσεις και φυλάκιση.
Βασική λογική και οδηγός μιας νέας ρύθμισης πρέπει να είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών με γνώση της πραγματικότητας των ημερών, έτσι ώστε να μη χαθούν τελικά έσοδα για τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά τους, αλλά και για να μη δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους.
Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι το πάγωμα και η κεφαλαιοποίηση των οφειλών, καθώς και η μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου και η ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή κλάσης, μπορεί να ωφελήσει καθοριστικά το ταμείο του ΟΑΕΕ, ανακουφίζοντας παράλληλα τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με τελευταίες προβολές του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμάται ότι με την εφαρμογή της ελεύθερης επιλογής κλάσης και την ενεργοποίηση χιλιάδων οφειλετών ο προϋπολογισμός εσόδων του ΟΑΕΕ θα ενισχυθεί τουλάχιστον με 600 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, τονίζοντας ότι τις δυσμενείς συνέπειες από τη μη καταβολή των βαρυνουσών εισφορών τους υφίστανται αποκλειστικά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι (διακοπή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αδυναμία λήψεως σύνταξης, έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λπ.).