Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού και στη Μεσσηνία!

Κρούσματα καταρροϊκού  πυρετού και στη Μεσσηνία!

5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 
Ολοένα και εξαπλώνονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, της ζωονόσου που προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα και δευτερευόντως τα υπόλοιπα μηρυκαστικά. Νέα κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν στη Μεσσηνία, στην περιοχή της Μάνης, αφού έγιναν αιματολογικές εξετάσεις με θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο «Θάρρος» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Ι. Κυριακόπουλος.
Ο ίδιος ήταν ιδιαιτέρως καθησυχαστικός, τονίζοντας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, τουλάχιστον τρεις φορές, πως η συγκεκριμένη νόσος δε μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο, ακόμη και αν καταναλωθούν προϊόντα τους. Όπως σημείωσε, πρόκειται για μία επικίνδυνη ζωονόσο για τα αιγοπρόβατα, με μεγάλο αριθμό θνητότητας, αλλά όχι για τον άνθρωπο, ο οποίος μένει ανεπηρέαστος.
Επισήμανε πως οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιμελή αντιμετώπιση των συνθηκών σταυλισμού και να ακολουθούν όλες τις οδηγίες.
Παρατήρησε πως πρόκειται για ταχεία εξάπλωση και πρόσθεσε ότι είχε μια δεκαετία να εμφανιστεί και συνήθως έπληττε νησιά του Αιγαίου, ενώ είναι η πρώτη φορά που πλήττει εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.                         
 
Χρήσιμες οδηγίες
Σε ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας -Τμήμα Κτηνιατρικής αναφέρεται:
-Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ζωονόσος ιογενούς προέλευσης που μεταδίδεται με τα κουνούπια του γένους Cullicoides. Είναι κατεξοχήν νόσος του προβάτου, που μπορεί να προσβάλει και βοοειδή και αίγες ασυμπτωματικά ή με εμφανή συμπτώματα.
-Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Ο ιός δε μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε από τα νοσούντα ζώα ούτε από τα προϊόντα τους.
-Η ασθένεια έχει οικονομικές επιπτώσεις στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
-Τα ζώα που επιζούν από τη νόσο αποκτούν φυσική ανοσία εφ’ όρου ζωής. Στα προσβληθέντα κοπάδια μπορεί να παρατηρηθούν αποβολές και στειρότητα των αρσενικών.
-Τα μέχρι τώρα κρούσματα φαίνεται ότι ανήκουν σε ορότυπο με χαμηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα (ελαφρά μορφή).
Όσον αφορά στα  μέτρα πρόληψης και περιορισμού της νόσου συνίστανται:
-Ψεκασμός στάβλων – χώρων – κοπροσωρού  κάθε 7 μέρες με κατάλληλα συνθετικά πυρεθροειδή – εντομοαπωθητικά.
-Ψεκασμός αυτοκινήτων πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων με εντομοαπωθητικά.
-Ενημέρωση του Τμήματος Κτηνιατρικής ή και των Αγροτικών Κτηνιατρείων στα τηλέφωνα 27210 95836, 27210 95877, 27230 22122 και 27240 22254.
 
5 εκατ. ευρώ για αποζημίωση,
αγορά ζωοτροφών και φαρμάκων   
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της δέσμευσης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι μετά τις προσωπικές του παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια, αν αναλογιστούμε ότι ακόμα δεν έχουν κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες στους νέους υπουργούς. Η ΚΥΑ αυτή αποτελεί δείγμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, εμπειρίας και τεχνογνωσίας και, κυρίως, κύρους για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποδεικνύει το επίπεδο ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται, σε αντιδιαστολή με τους επικοινωνισμούς από όσους με ψέματα προσπαθούν απλά και μόνο να κάνουν θόρυβο και να δημιουργήσουν προβλήματα».
Σύμφωνα με τόσα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, μέσω της ΚΥΑ εξασφαλίστηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των θανόντων ζώων, την ενίσχυση της αγοράς ζωοτροφών και την αγορά των φαρμάκων για τους ραντισμούς. Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε, επίσης, ότι εξασφάλισε και τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες, παρά την τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινους πόρους, έχουν κάνει τεράστιο έργο και ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και άμεση προσέγγιση των κρουσμάτων.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε, τέλος, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή που υπήρχε υποψία κρούσματος έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και κράτησε χαμηλούς τόνους, για να μην επηρεαστεί η «κτηνοτροφία, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Πελοποννήσου», ενώ χαρακτήρισε τους κτηνοτρόφους «σημαντική κοινωνική συνιστώσα με πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο, τους οποίους πάντοτε στηρίζουμε», εξάροντας τις ουσιαστικές παρεμβάσεις τους.  
Στη σύσκεψη συμμετείχαν το σύνολο των αντιπεριφερειαρχών της Περιφέρειας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων απ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Κρέατος. Αφού έγινε πλήρης ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, εξετάστηκαν λεπτομερώς όλες οι πτυχές του, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής του.
Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρεται, επίσης, πως υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των κτηνοτρόφων είναι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη  Π. Τατούλη, το τρίπτυχο για την ορθή προσέγγιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος του καταρροϊκού πυρετού.
 
Και μελιταίος πυρετός
σε μονάδα στον Άρι
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Δήμο Καλαμάτας, σε καραντίνα κηρύχθηκε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στον Άρι, καθώς βρέθηκε μολυσμένο από βρουκέλλωση (μελιταίο πυρετό) ένα κριάρι. Το ζώο επιβάλλεται να σφαγεί, ενώ υιοθετείται σειρά μέτρων για τον αποκλεισμό περαιτέρω μετάδοσης της νόσου.