Μηδενικές καταβολές σε 27χρονη υπερχρεωμένη

Μηδενικές καταβολές  σε 27χρονη υπερχρεωμένη

Μηδενικές καταβολές για περίπου ένα χρόνο όρισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας σε υπερχρεωμένη 27χρονη, ενώ τον Απρίλιο του 2015 θα γίνει επαναπροσδιορισμός της απόφασης.
Στο μεταξύ, σε άλλη αίτηση, 62χρονου αυτή τη φορά, το Ειρηνοδικείο όρισε πολύχρονες δόσεις για την εξόφληση όλης της οφειλής, ενώ σε μια τρίτη περίπτωση η αίτηση αγρότη απορρίφθηκε, καθώς δεν είχε δηλωθεί η μεταβίβαση ενός ελαιοπεριβόλου.
 
Ολική εξόφληση
Η πρώτη θετική απόφαση αφορά 62χρονο συνταξιούχο του ΙΚΑ, ο οποίος λαμβάνει αναπηρική σύνταξη 440 ευρώ, χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος. Τα έξοδα διαβίωσής του υπολογίσθηκαν στα 390 ευρώ το μήνα.
Οι οφειλές του ανέρχονται σε 18.433,06 ευρώ, εκ των οποίων για 14.041,82 ευρώ υπάρχει προσημείωση ακινήτου.
Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι από τη στιγμή ανάληψης των οφειλών ο 62χρονος εξυπηρετούσε κανονικά τις υποχρεώσεις του, καθώς τον βοηθούσε οικονομικά και η σύζυγός του, η οποία όμως απεβίωσε.
Μετά το θάνατο της συζύγου του έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώνει τις οφειλές του.
Ο 62χρονος κατέχει σε οικόπεδο μια διώροφη οικία 74.84 τ.μ., η δε εμπορική αξία του ακινήτου υπολογίσθηκε στα 27.000 ευρώ. Επίσης, έχει κτήματα, συνολικής έκτασης 11 στρεμμάτων και αξίας 10.000 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι δεν κρίνεται πρόσφορη η εκποίηση των αγροκτημάτων, διότι δε θα προκαλέσουν κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν μικρό εμβαδόν.
Το δικαστήριο αποφάσισε θετικά για την ένταξή του στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ρύθμισε τις οφειλές του για 4 χρόνια, οπότε θα δίνει 50 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, για τη διάσωση του σπιτιού του, που είναι προσημειωμένο, 4 χρόνια μετά την προηγούμενη ρύθμιση και για διάστημα 20 ετών, θα καταβάλει 66.80 ευρώ μηνιαίως.
Με τη ρύθμιση αυτή ο 62χρονος θα καταβάλει την οφειλή του στο σύνολό της, χωρίς να απαλλάσσεται.
 
Μηδενικές καταβολές
Θετική ήταν η απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας για 27χρονη, στην οποία όρισε μηδενικές καταβολές. Ειδικότερα, η 27χρονη εργάζεται περιστασιακά σε κατάστημα εστίασης, λαμβάνοντας 180 ευρώ το μήνα, όμως τα έξοδα διαβίωσής της υπολογίσθηκαν σε 520 ευρώ το μήνα, καθώς μένει σε ενοίκιο.
Διαθέτει ένα αυτοκίνητο αξίας 1.000 ευρώ και δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία. Οι οφειλές της προέρχονται από ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 25.155,24 ευρώ, ενώ από το Φεβρουάριο του 2012 δεν μπορεί να το εξυπηρετεί.
Το δικαστήριο εξαίρεσε από την εκποίηση το αυτοκίνητο και όρισε μηδενικές καταβολές έως τις 23 Απριλίου 2015, οπότε η υπόθεσή της θα επανεξετασθεί από το δικαστήριο.
 
Αρνητική απόφαση
Σε άλλη περίπτωση το Ειρηνοδικείο απέρριψε την αίτηση αγρότη, καθώς, όπως αποδείχθηκε στην τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης, δε δήλωσε τη μεταβίβαση ενός ακινήτου του.
Όπως εξηγεί το δικαστήριο στην απόφασή του, ένα από τα απαραίτητα έγγραφα για την εξέταση της αίτησης για ένταξη στα υπερχρεωμένα είναι να προσκομισθεί δήλωση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων την τελευταία 3ετία. Το έγγραφο αυτό θεωρείται απαραίτητο, προκειμένου τόσο οι πιστωτές όσο και το δικαστήριο να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, αλλά κι αν παρουσιάζεται τάση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων τη στιγμή που ο οφειλέτης επικαλείται δυσχέρεια εξυπηρέτησης των οφειλών του.
Στη δήλωση που έχει καταθέσει ο συγκεκριμένος αγρότης δεν αναφέρεται αν έχει προβεί σε μεταβίβαση και το δικαστήριο επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση, ένας ανειλικρινής σε κρίσιμα ζητήματα οφειλέτης, δεν κρίνεται άξιος να τύχει της ευνοϊκής μεταχείρισης του νόμου».
Στις δηλώσεις που προσκόμισε για τα έτη 2011 και 2012 δήλωνε κι ένα ελαιοπερίβολο 7 στρεμμάτων, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στη δήλωση του 2013, καθώς προφανώς μεταβιβάστηκε. 

Της Βίκυς Βετουλάκη