Μοίραζε… «σπαράγγια» σε συνταξιούχο αστυνομικό και λιμενικό

Μοίραζε… «σπαράγγια» σε συνταξιούχο  αστυνομικό και λιμενικό

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Οι απολογίες των 30 κατηγορουμένων στη μεγάλη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας με τη λαθρεμπορία τσιγάρων στο Γύθειο, ξεκίνησαν χθες.
Ειδικότερα, απολογήθηκαν 10 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ένας συνταξιούχος αστυνομικός, αλλά και ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης.
Νωρίς το απόγευμα η δίκη διεκόπη, προκειμένου να συνεχισθεί αύριο με τις απολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων.

Έδινε… «σπαράγγια»
Η δίκη το πρωί άρχισε με την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης και προς το μεσημέρι ακολούθησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων.
Πρώτος απολογήθηκε 50χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση με τα λαθραία τσιγάρα. Όπως κατέθεσε, από μικρός γνωρίζει τον κατηγορούμενο ως εγκέφαλο και είναι φίλοι. Δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από τον πρόεδρο του Τριμελούς σχετικά με συνομιλίες του που έχουν καταγραφεί.
Λίγες ημέρες πριν γίνουν οι συλλήψεις για το γεμάτο λαθραία τσιγάρα φορτηγό, ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος επικοινώνησε με τον 50χρονο αργά το βράδυ που επέστρεφε οδικώς από Αθήνα και του είπε να συναντηθούν «για να του δώσει σπαράγγια». Ο 50χρονος αρνήθηκε ότι πρόκειται για συνθηματική λέξη και αφορά «μαύρα» τηλέφωνα, αλλά κανονικά σπαράγγια, ενώ απάντησε πως δε γνωρίζει γιατί ακριβώς το ίδιο ο «εγκέφαλος» είπε μία ημέρα μετά και στον κατηγορούμενο λιμενικό της Ασφάλειας. Μάλιστα, ο πρόεδρος υπενθύμισε σε όλους τους κατηγορουμένους ότι δεν του αρκεί να δηλώνουν μετανιωμένοι, αλλά θέλει και στοιχεία για την υπόθεση.
Ο 50χρονος συνταξιούχος αστυνομικός αρνήθηκε κάθε ανάμειξη με τη λαθρεμπορία, καθώς και ότι δεν είναι ο «Κυριάκος» που εμφανίζεται στις συνομιλίες.

Γιατρός… φορτοεκφορτωτής
Ακολούθως απολογήθηκε ο οδηγός της νταλίκας που βρέθηκε φορτωμένη με 450.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα σε παράδρομο κοντά σε παραλία στον Κότρωνα. Όπως είπε, κατάγεται από την Πύλο, αλλά γνώρισε έναν από τους κατηγορουμένους στην Αθήνα. Καθώς είχε οικονομικά προβλήματα, δέχτηκε πρότασή του για μεταφορά λαθραίων τσιγάρων. Ανέφερε ότι κανόνισαν αμοιβή 4.000 ευρώ και στις 20 Μαρτίου 2013, στις 9.30 το βράδυ, συναντήθηκαν στη διασταύρωση προς Κότρωνα. Τον πήγε σε ένα γήπεδο ερημικό, όπου ερχόταν ένα κίτρινο φορτηγάκι και έφερνε τα τσιγάρα που φορτώθηκαν. Αυτό έγινε 8-9 φορές. Είπε ότι δε γνώριζε από πού ήρθαν τα τσιγάρα ή πώς έφτασαν εκεί, ενώ δέχτηκε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις από τον πρόεδρο της Έδρας για τον οδηγό στο κίτρινο φορτηγάκι. Ο κατηγορούμενος οδηγός απάντησε ότι όσο διήρκεσε η μεταφόρτωση αυτός κοιμόταν και έτσι δεν είχε δει. Η μεταφόρτωση τελείωσε λίγο πριν τις 6.00 το πρωί, οπότε και έκανε την επιχείρηση η Αστυνομία και τους συνέλαβε.
Στη συνέχεια, στις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν κατά τη φόρτωση του φορτηγού, κατέθεσαν πως επίσης τους είχε προσλάβει ο ίδιος κατηγορούμενος που προσέλαβε τον οδηγό για να κάνουν τη φορτοεκφόρτωση. Αμφότεροι επικαλέστηκαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τους ανάγκασαν να δεχτούν την πρότασή του. Ο ένας, μάλιστα, δήλωσε προς το δικαστήριο πως δεν έχει ξανακάνει παράνομη πράξη, έχει τελειώσει γενική ιατρική, το έχει μετανιώσει και θέλει να βοηθήσει τη δικαιοσύνη.
Κατέθεσε δε, ότι το κίτρινο φορτηγάκι προσέγγιζε με την πίσω πλευρά και εκφόρτωναν κατευθείαν στο μεγάλο φορτηγό. Μαζί τους ήταν άλλα 4-5 άτομα, τα οποία μιλούσαν ελληνικά, αλλά δεν τα είχε ξαναδεί, ούτε τα γνωρίζει. Επίσης δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για το ποιος ήταν ο οδηγός στο κίτρινο φορτηγάκι, όμως είπε ότι δεν τον είδε πολύ καλά και δεν μπορεί να αναγνωρίσει αν βρίσκεται ανάμεσα στους υπόλοιπους κατηγορουμένους.
Για τον κατηγορούμενο που τους ανέθεσε τη δουλειά, σημείωσε πως, όταν ταξίδευαν από Αθήνα εκείνο το βράδυ, μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο, πότε στα ελληνικά και πότε στα ρώσικα.
Τέλος, ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης λαθραίων τσιγάρων παραδέχθηκε τη συμμετοχή του σε ορισμένες παράνομες πράξεις, αλλά αρνήθηκε ότι είναι ο αρχηγός που κινούσε όλα τα νήματα και κανόνιζε το λαθρεμπόριο.