«Πλημμυρίζουν» από λύματα σπίτια και δρόμοι στην Κυπαρισσία (φωτογραφίες)


 
Του Ηλία Γιαννόπουλου  
 
Με τον εφιάλτη των λυμάτων του αποχετευτικού δικτύου, που πλημμυρίζουν σπίτια και δρόμους, ζουν διαρκώς οι κάτοικοι στην περιοχή της Πανηγυρίστρας Κυπαρισσίας.
Χθες το πρωί, για μια ακόμη φορά, σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν από λύματα αποχέτευσης, η ατμόσφαιρα από την μπόχα και τη δυσωδία ήταν αποπνικτική, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την υγιεινή στην περιοχή.
Το αποχετευτικό δίκτυο είτε βούλωσε είτε δε δύναται να μεταφέρει το μεγάλο όγκο των λυμάτων που πέφτουν σε αυτό, από όλη τη γύρω περιοχή, καθώς και τις Εργατικές Κατοικίες, αλλά και – προφανώς – επειδή ασυνείδητοι έχουν κάνει αυθαίρετα παράνομες συνδέσεις και ομβρίων υδάτων, με συνέπεια τα λύματα να «γυρίζουν» στα σπίτια και να τα πλημμυρίζουν, όπως πλημμύρισαν και τους δρόμους, αφού «σήκωσαν» και «πέταξαν» καπάκια του δικτύου.
Το πρόβλημα εντοπίζεται με ιδιαίτερη ένταση από τη συμβολή των οδών Ζήρα και 28ης Οκτωβρίου, στο «τελείωμα», δηλαδή, του δικτύου πριν από την εθνική οδό στην Πανηγυρίστρα.
Οι κάτοικοι, βιώνοντας τον εφιάλτη των λυμάτων, κατ’ επανάληψη έχουν κάνει εκκλήσεις στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας (όπως και παλιότερα στο Δήμο Κυπαρισσίας), αλλά ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει.
Με φανερή την οργή και την αγανάκτησή τους επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να λένε και να ξαναλένε στο Δήμο να δώσει μία λύση και να μην κάνει τίποτα. Μάλιστα, κάνουν λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά, από το Δήμο, απέναντί τους.
Όπως λένε, ποτέ δεν είχαν πρόβλημα, αλλά αυτό άρχισε να εμφανίζεται από τότε που στο αποχετευτικό δίκτυο «έπεσαν» και τα λύματα των Εργατικών Κατοικιών. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει ενταθεί και παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αναρωτιούνται, δε, γιατί ο Δήμος δεν κάνει ελέγχους για να διαπιστώσει εάν στο αποχετευτικό δίκτυο ασυνείδητοι έχουν κάνει παράνομα συνδέσεις και ρίχνουν όμβρια ύδατα ή, τέλος πάντων, γιατί δεν κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να λυθεί το πρόβλημα.
Επί ώρες χθες το πρωί κάτοικοι της περιοχής με λάστιχα έριχναν νερό στους δρόμους για να φύγουν τα λύματα, ενώ μέχρι και το απόγευμα καθάριζαν τα σπίτια τους για να «φύγει» η μπόχα.
Στους δρόμους πήγε και η υδροφόρα του Δήμου για να τους «πλύνει», όμως η μπόχα παρέμεινε. Όπως είπε ο κάτοικος της περιοχής Χαράλαμπος Σύλλας, «πρέπει να φτιαχτούν τα δίκτυα, πρέπει κάποιοι υπεύθυνοι που να ξέρουν να ασχοληθούν μ’ αυτή την αποχέτευση. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν μπορούμε να το έχουμε συνέχεια, κάθε λίγο και λιγάκι, εδώ στη γειτονιά. Είναι και ο κεντρικός ο δρόμος. Περνάνε αυτοκίνητα και δείχνουμε τέτοια την εικόνα της πόλης. Δεν είναι μόνο για τη γειτονιά και για εμάς που έχουμε εδώ πέρα τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Πρέπει να φτιαχτεί αυτό κάποτε, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά. Έχει ξαναγίνει και θα ξαναγίνει».