Συμβολική κατάληψη του Διοικητηρίου αύριο για τα χημικά της Συρίας

Συμβολική κατάληψη του Διοικητηρίου αύριο για τα χημικά της Συρίας

Στη γονατισμένη από την κρίση Μεσόγειο, σε περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και στα Κύθηρα, εν πλω, πρόκειται να γίνει η καταστροφή των συριακών χημικών, ενώ για πολύ αρνητικό προηγούμενο κάνουν λόγο περιβαλλοντικές οργανώσεις, θυμίζοντας τις πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό.
Το απόγευμα της Τετάρτης το δανέζικο φορτηγό πλοίο Ark Futura επρόκειτο να μεταφέρει 700 τόνους χημικών Προτεραιότητας 1 προς το λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας. Εκεί, 560 τόνοι επρόκειτο να μεταφορτωθούν στο Cape Ray για να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία της υδρόλυσης σε διεθνή ύδατα και σε σημείο που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.
Σημειώνεται ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει εν πλω καταστροφή εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών σε τόσο μεγάλες ποσότητες, ενώ η διαδικασία, εκτός των άλλων, θα δημιουργήσει πολύ αρνητικό προηγούμενο, με κίνδυνο να χρησιμοποιείται πλέον η Μεσόγειος ως χώρος «επεξεργασίας» τοξικών χημικών, όπως προ δεκαετίες χρησιμοποιούνταν νησιά του Ειρηνικού ως χώροι πυρηνικών δοκιμών.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε από την Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμάτας η ένταση των ενεργειών και ο συντονισμός για ενημέρωση όλων των πολιτών. Χθες το πρωί μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια στη Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας. Σήμερα, στις 8.00 το βράδυ, θα στηθεί τραπεζάκι με ενημερωτικό υλικό στο Πανελλήνιο. Τέλος, αύριο θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός στο Διοικητήριο (12.30 – 13.30).
Τις επόμενες ημέρες θα διοργανωθεί και ενημερωτική εκδήλωση με ειδικούς επιστήμονες εξειδικευμένους στα τοξικά απόβλητα και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επίσης, έχει διοργανωθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Παρασκευή 11 Ιουλίου.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή καλεί τους πολίτες και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να υπογράψουν το ψήφισμα, να λάβουν μέρος στις δράσεις και να συντονιστούν στον αγώνα για τη ματαίωση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.