Φιλοσοφικό συμπόσιο προς τιμήν της Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου (το πρόγραμμα)

Φιλοσοφικό συμπόσιο προς τιμήν της Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου (το πρόγραμμα)

Φιλοσοφικό συμπόσιο προς τιμήν της καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου, υπό τον τίτλο «Δημόσιος βίος: πρωτοβουλία και συλλογικότητα, ηθικές, πολιτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις», διοργανώνουν από κοινού οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των τριών μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος Φιλολογίας την προσεχή Κυριακή, 15 Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο της Σχολής «Ν. Πολίτης»
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συμποσίου έχει ως εξής:
11.30: Έναρξη
11.40-11.50: Ομιλία του αρχ. Φίλιππου Χαμαργιά, μεταπτυχιακού φοιτητή του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία», με τίτλο «Ανέγερση Τεμένους στην Αθήνα. Ηθική ανάγκη ή ηθική υποχρέωση;»
11.50-12.00: Ομιλία της Παναγιώτας Μπουμπούλη, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία», με τίτλο «Ο πιστός Κ.Π. Καβάφης, η “αιγυπτιακή σφίγγα” του 19ου αιώνα»
12.00-12.10: Ομιλία της Ελένης Μαυροειδάκου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία», με τίτλο «Ο καταγωγικός μύθος και οι απαρχές του Κοινωνικού Συμβολαίου»
12.10-12.20: Ομιλία του Παναγιώτη Τράκα, μεταπτυχιακού φοιτητή του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία», με τίτλο «Η αξία της ανάπτυξης των θετικών επιστημών στην Πελοπόννησο, την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, η σημασία τους στην Ελληνική Κοινωνία και η Σχολή της Δημητσάνας. Οι πυρήνες ανάπτυξής τους στην Πελοπόννησο και οι Σχολές σ’ αυτή»
12.20-12.30: Ομιλία του Σταύρου Καπράνου, πτυχιούχου του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία», με τίτλο: «Πνευματικός άνθρωπος: “ελιτισμός” ή κοινωνική αποστολή;»
12.30-12.40: Ομιλία της Καλομοίρας Σακελλαράκη, υποψήφιας διδάκτορος του Β’ Κύκλου του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία», με τίτλο «Δικαιοσύνη και Πολιτική στον Αριστοτέλη»
12.40-12.50: Ομιλία του Γεωργίου Φερετζάκη, μεταπτυχιακού φοιτητή του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία», με τίτλο «Το Κυβερνοέγκλημα και η ηθική των Hackers – Ο Κυβερνοπόλεμος στη Μέση Ανατολή»
12.50-13.00: Ομιλία της Μαρίνας Σταματοπούλου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία», με τίτλο «Η διδασκαλία του Πυθαγόρα σε σύγκριση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές και μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης»
13.00-13.10: Ομιλία του Παναγιώτη Σκοπετέα, πτυχιούχου του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ηθική Φιλοσοφία», με τίτλο «Τα πνευματικά αντισώματα που δημιουργεί η διδασκαλία της Ποίησης και της Φιλοσοφίας, ως ισχυρή εκπαιδευτική πρόταση σε περιόδους οικονομικής ύφεσης»
13.10-13.40-Διάλειμμα
13.40-13.50: Ομιλία της Ιωάννας Σπυροπούλου, φοιτήτριας του Π.Μ.Σ. Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, με τίτλο «Επινίκια Ποίηση και Πόλις: Μια σχέση αμφίδρομη»
13.50-14.00: Ομιλία της Δήμητρας Κουρίκα, φοιτήτριας του Π.Μ.Σ. Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, με τίτλο «Ο έρωτας στη Σαπφώ: Η αναγωγή του από Προσωπικό βίωμα σε Συλλογικό»
14.00-14.10: Ομιλία της Δήμητρας Κουρούπη, φοιτήτριας του Π.Μ.Σ. Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, με τίτλο «Πολιτικός και πολίτης σε μια δημοκρατούμενη κοινωνία»
14.10-14.20: Ομιλία των Δωροθέας Βλάμη και Αναστάσιου Μανωλάκη, φοιτητών του Π.Μ.Σ Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, με τίτλο «Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος στην Αρχαία Ελλάδα: ο ρόλος των πρέσβεων σύμφωνα με το λόγο Περί Παραπρεσβείας του Δημοσθένη»
14.20-14.30: Ομιλία του Νικόλαου Πανόπουλου, φοιτητή του ΔΙ.Π.Μ.Σ. Ε.Α.Ε., με τίτλο «Η εμπειρία των φιλολόγων από τη συμμετοχή τους στο Διακρατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ)»
14.30-14.40: Ομιλία του Κωνσταντίνου Μαλέζη, φοιτητή του ΔΙ.Π.Μ.Σ. Ε.Α.Ε., με τίτλο «Αλλάζοντας τις εκπαιδευτικές αντιλήψεις για την Αναπηρία»
-Συμπεράσματα.

Φιλοσοφικό συμπόσιο προς τιμήν της Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου

Φιλοσοφικό συμπόσιο προς τιμήν  της Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου

Φιλοσοφικό συμπόσιο προς τιμήν της καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου διοργανώνουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των τριών προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας την Κυριακή, 15 Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα.
Στο Φιλοσοφικό συμπόσιο ομιλητές θα είναι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών με τίτλους: «Ηθική Φιλοσοφία», «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση για τη διαχείριση προβλημάτων σε μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και στις οικογένειές τους» και «Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας».