Mundial 2014 Βραζιλία: «Ας κρατήσουν οι χοροί…»

Mundial 2014 Βραζιλία: «Ας κρατήσουν οι χοροί…»

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ ΑΠΟΨΕ
 
«Ας κρατήσουν οι χοροί…»
 
Δέκα χρόνια μετά η Εθνική Ελλάδας «συνεχίζει το χορό» που άνοιξε ο Γιώργος Καραγκούνης στις 12 Ιουνίου του 2004 στο «Ντραγκάο», με ενδιάμεσες στάσεις σε Αυστρία, Αφρική και Πολωνία
 
Του Κώστα Γαζούλη
 
Η μπάλα στη σέντρα απόψε για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη. Η μέρα που προσμένει κάθε 4 χρόνια ο ανδρικός πληθυσμός (και όχι μόνο…) έφτασε και η «τελετή» φέτος λαμβάνει χώρα εκεί που το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από «θρησκεία», στη Βραζιλία.
 
Θυμάμαι σαν τώρα το πρώτο μου μουντιάλ, το 1990
, στα γήπεδα της Ιταλίας, με το γκολ του Ομάμ Μπιγίκ, το Καμερούν, να κάνει τη μεγάλη έκπληξη στην πρεμιέρα και να ρίχνει στο «καναβάτσο» τους παγκόσμιους πρωταθλητές Αργεντίνους… Αλλά και όλα τα υπόλοιπα να ξετυλίγουν αναμνήσεις από κάθε διαφορετική ηλικία και «φάση» της ζωής μου.
 
Κάνοντας βόλτες στα καταστήματα, εδώ και περίπου δύο μήνες, στις βιτρίνες των αθλητικών μαγαζιών «φιγουράρει» η εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος. Το μυαλό αυτόματα γυρίζει 10 χρόνια πίσω… όταν με τρεις φίλους αποφασίσαμε να πάμε στην Πορτογαλία, για να δούμε την Ελλάδα σε μια μεγάλη διοργάνωση, καθώς δεν ήταν κάτι το σύνηθες.
Στα αθλητικά καταστήματα της χώρας μας  εκείνη την εποχή ήταν πιο εύκολο να βρούμε μπλούζα των Red Shocks στο Baseball, παρά εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος! Τελικά, βρήκαμε τις επίσημες εμφανίσεις μόνο από το εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας που έντυνε την Εθνική, λίγες μέρες πριν αναχωρήσουμε.
Εκείνο το απόγευμα, ακριβώς πριν 10 χρόνια (12 Ιουνίου 2004), στο Ντραγκάο του Πόρτο, μόλις στο 5ο λεπτό είχαμε «φέρει εις πέρας την αποστολή» μας. Δηλαδή, είχαμε την τύχη να δούμε ένα γκολ σε μεγάλη διοργάνωση από την Εθνική μας… Αυτός ήταν, άλλωστε, ο σκοπός του ταξιδιού μας… Όταν, δε, τελείωσε ο αγώνας, στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ο συμπατριώτης μας, πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος (που βρισκόταν μαζί μας στις κερκίδες), μας είπε πως αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε για «όλη μας τη ζωή», καθώς είδαμε μια νίκη της Εθνικής Ελλάδος στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης.
Η συνέχεια, στις 24 μέρες του ταξιδιού στη φιλόξενη Πορτογαλία, ήταν σαν παραμύθι, με δράκους σαν αυτούς του Οπόρτο, και λίγο – πολύ γνωστή σε όλους…
 
Δέκα χρόνια μετά η Εθνική Ελλάδας «συνεχίζει το χορό» που άνοιξε ο Γιώργος Καραγκούνης στις 12 Ιουνίου του 2004 στο «Ντραγκάο». Με παρουσία σε κάθε μεγάλη διοργάνωση και ακόμα μια πρόκριση στους 8 της Ευρώπης το 2012, έχει καταφέρει να αλλάξει το ρου της ιστορίας των παιδικών μας χρόνων, βγάζοντάς μας πλέον από τη δύσκολη θέση να διαλέγουμε ομάδα πριν από κάθε Μουντιάλ. Η Εθνική Ελλάδος βρίσκεται στον ποδοσφαιρικό χάρτη του πλανήτη και η εμφάνισή της δεν αποτελεί «συλλεκτικό είδος», αλλά ένα πραγματικό προϊόν στη βιτρίνα κάθε καταστήματος.
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη «κληρονομιά» του «θαύματος» που ζήσαμε στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
 
Το Σάββατο, στις 7.00 το απόγευμα, άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης θα στηθούν μπροστά στις τηλεοράσεις για την πρεμιέρα της Ελλάδας απέναντι στην Κολομβία.
Το ποδόσφαιρο που έβγαλε 20 εκατομμύρια Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο ταυτόχρονα στο δρόμο, θα καταφέρει ξανά, έστω και για λίγες ημέρες, να μας απροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα, αλλά και να μονιάσει τις διαφορές των Ελλήνων.
Ας ευχηθούμε αυτό το ταξίδι να είναι όσο πιο μακρύ γίνεται… οι «χοροί» που άρχισαν στην Πορτογαλία να «κρατήσουν» και στη Βραζιλία, και οι Έλληνες που θα βρεθούν στο Μπέλε Οριζόντε, στο Νατάλ και τη Φορταλέζα να φτιάξουν τους «δικούς τους γαλαξίες» στην κερκίδα…

Καλή επιτυχία, Ελλάδα!
 
Υ.Γ.- Αφιερωμένο στον Γρηγόρη, τον Θοδωρή και τον Λάζαρο που ζήσαμε μαζί ολόκληρο το «θαύμα» της Πορτογαλίας, κι ας μου πετούσαν τα cd από το αυτοκίνητο…