Να ενταχθούν στο αστυνομικό προσωπικό οι δημοτικοί αστυνομικοί ζητά ο Δ. Σαμπαζιώτης


Να ενταχθούν κανονικά στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ως καθαρά αστυνομικό προσωπικό, με ειδικό δελτίο ταυτότητας, ζητά για τους πρώην δημοτικούς αστυνόμους ο βουλευτής Δημ. Σαμπαζιώτης με επιστολή του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

Όπως σημειώνει, μετά την κατάργηση της Δημοτικής  Αστυνομίας οι υπάλληλοί της μετατάχθηκαν στην Αστυνομία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ήδη εκπαιδευτεί για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από αξιωματικούς τους Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και ακαδημαϊκούς καθηγητές νομικούς, στις σχολές της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου έχει εκπαιδευτεί και αστυνομικό προσωπικό, στα πρότυπα των παραγωγικών σχολών της ΕΛΑΣ. 

 

Χωρίς εκπαίδευση
Ακολούθως, όμως, επισημαίνει: «Παρ’ όλα αυτά, οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν έχουν εκπαιδευτεί σε χειροπέδηση και ακινητοποίηση υπόπτων και το σημαντικότερο σε ρίψη βολών πυροβόλων όπλων, καθότι ήταν υπό τη σκέπη των ΟΤΑ. Πλέον, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί ανήκουν στη ΕΛΑΣ, με ρόλο πλέον που θα πρέπει να είναι διακριτός και ακέραιος και αφού ήδη αστυνομεύουν όντας αστυνομικοί. Θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα και με όλα τα κριτήρια, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε όλα τα περιστατικά που θα συμβούν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, για να προστατέψουν και τον εαυτό τους αλλά και να βοηθήσουν τα μέγιστα τον πολίτη, να νιώσει και να βιώσει το αίσθημα της ασφάλειας».

 

Ένταξη στο Σώμα
Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρεται στο περιστατικό με τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη, σημειώνοντας ότι εκεί βρίσκονταν και δημοτικοί αστυνομικοί, αναρωτώμενος τι θα γινόταν αν ο τρομοκράτης έστρεφε τον όπλο σε έναν από αυτούς. Και συμπληρώνει: «Επειδή θα εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με τους ήδη υπάρχοντες αστυνομικούς υπαλλήλους και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις ως προς τους πολίτες και τους ανωτέρους τους, θα πρέπει να έχουν και τα ίδια δικαιώματα, δηλαδή άμεση ένταξή τους στο ειδικό μισθολόγιο των σωμάτων ασφαλείας με όμοιες απολαβές, όμοιες κρατήσεις, όμοιο μισθολογικό καθεστώς, όπως επίσης και στον ίδιο ασφαλιστικό τομέα με τους ήδη υπάρχοντες αστυνομικούς υπαλλήλους. Εδώ τίθεται και το θέμα της άμεσης ιατρικής κάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος εν ώρα υπηρεσίας. Δε θα ήταν σωστό να μην έχουν πρόσβαση στο 401 ΓΣΝ σε περίπτωση τραυματισμού ένεκα της άσκησης των αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί, ενώ οι αστυνομικοί που θα είναι στο ίδιο κλιμάκιο ελέγχου θα χαίρουν πολύ ανώτερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τα παραπάνω προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν με την καθολική και ρητή ένταξή τους στην ΕΛΑΣ ως καθαρά αστυνομικό προσωπικό, με ειδικό δελτίο ταυτότητας».