Μπουλντόζες στην Αγία Τριάδα μέσα στον Οκτώβριο


ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ
Το αργότερο σε ένα μήνα θα έχει εκτελεστεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα κατεδαφισθούν τα αυθαίρετα παραπήγματα και κτίσματα των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα. Αυτό υποσχέθηκε χθες στη σύσκεψη, στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Ντίνας Νικολάκου, Περικλή Μαντά, Φάνη Στεφανόπουλου, εκπροσώπου των κατοίκων της περιοχής και άλλων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Εκείνο που παραμένει ακόμα θολό, είναι πώς θα πάνε οι τσιγγάνοι που θα φύγουν από εκεί στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, τι έργα θα φτιαχτούν και από ποιον, μετά τις καταστροφές που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια.
Πάντως, οι κάτοικοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη που αφορά στις περιουσίες τους, προειδοποιώντας, όμως, πως, αν αυτή τη φορά δεν τηρηθούν υποσχέσεις και χρονοδιαγράμματα, θα καταθέσουν μήνυση για παράβαση καθήκοντος σε όποιον δεν εφαρμόζει το νόμο.

«Τα σπίτια ήταν λάθος»
Σε δηλώσεις προέβησαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο γραφείο του εισαγγελέα.
Εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κ. Παναγιώτης Μπασάκος τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση κατεδάφισης, ενώ για το κοινωνικό ζήτημα των τσιγγάνων, ως Αποκεντρωμένη, πρότειναν μια συζήτηση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, ώστε με μια προγραμματική σύμβαση να βρεθεί λύση.
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι ο Δήμος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατεδάφιση των 65 οικίσκων, καθώς υπάρχουν σοβαρά ζητήματα υγείας, ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αρνούνται να καθαρίσουν στην περιοχή, αφού υπάρχει κίνδυνος από το κομμένα καλώδια της ΔΕΗ.
Τόνισε δε, ότι ο Δήμος στην περιοχή έχει ζημιές στις υποδομές που ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ και ανακοίνωσε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ορισθεί η ημερομηνία κατεδάφισης μέσα σε ένα μήνα.
«Ζητήσαμε τη συνδρομή των κρατικών αρχών, γιατί ο Δήμος από μόνος του δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατεδάφιση. Για να πετύχει η κατεδάφιση, χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί η Μπιρμπίτα. Έχει αγορασθεί με εθνικά και ευρωπαϊκά χρήματα, έχουν διατεθεί πολλά χρήματα, είναι κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα και έχει όλες τις αδειοδοτήσεις. Προσδοκώ σε μια συνεργασία με την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη και αύριο κιόλας, για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χώρο», υποστήριξε ο κ. Νίκας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, όπως είπε, εύχεται και προσεύχεται να υπάρξει συνεργασία και να βρεθεί λύση σύμφωνα με τους νόμους, ενώ για την Μπιρμπίτα σχολίασε πως πρέπει να γίνουν τα αναγκαία, επισημαίνοντας: «Η Μπιρμπίτα έχει άδεια. Αυτά που έχουν φτιάξει στην Αγία Τριάδα, να πάνε να τα φτιάξουν και μέσα στην Μπιρμπίτα. Εμείς έχουμε υποχρέωση να τους δώσουμε νερό και υπάρχει αποχέτευση. Τα σπίτια ήταν λάθος. Τα έκλεψαν και τα κατέστρεψαν».

Στάση αναμονής από τους κατοίκους
Ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς δήλωσε ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι ξεκάθαρη και ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στην κατεδάφιση. Για το θέμα της Μπιρμπίτας, είπε ότι η Περιφέρεια περιμένει ξεκάθαρη πρόταση και κοστολογημένη από το Δήμο για το τι θέλει να φτιάξει εκεί, ενώ η Περιφέρεια έχει καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο και θα προσπαθήσει να βρει τους πόρους.
Δύσκολο και πολύπλοκο χαρακτήρισε το θέμα η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, σημειώνοντας ότι έχουν ευθύνες όσοι πίστευαν ότι η Μπιρμπίτα ήταν μια μεγάλη κατάκτηση, ενώ ήταν μεγάλο λάθος που δόθηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ.
Αρκετές φορές την ώρα που μιλούσε η κα Νικολάκου δέχτηκε φραστικές επιθέσεις από κατοίκους της Αγίας Τριάδας, ενώ η ίδια επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση πως πρέπει να κατεδαφισθούν τα αυθαίρετα.
Πρόσθεσε, δε, ότι η Περιφέρεια περιμένει από το Δήμο Καλαμάτας την πρότασή του για αποκατάσταση της Μπιρμπίτας. «Θέλουμε να βοηθήσουμε, δεν κάνουμε δηλώσεις εντυπώσεων, εμείς έχουμε σοβαρή θέση. Κάποιοι που σήμερα δείχνουν πολύ ευαίσθητοι, πιθανόν να είναι και οι κύριοι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης», κατέληξε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρος του θέματος, επισημαίνοντας ότι η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας θα δώσει τη λύση, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει το πρόβλημα από την Αγία Τριάδα να μεταφερθεί στην Μπιρμπίτα.
Εκ μέρους των 300 κατοίκων-ιδιοκτητών, ο κ. Πρεβεζάνος δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση κατεδάφισης εντός του μήνα. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αν σε 15 ημέρες δεν υπάρξει καμία ενέργεια, θα καταθέσουν μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος.
Ο δε δικηγόρος των ιδιοκτητών, Παναγιώτης Νταής, σημείωσε ότι η πλευρά τους είναι ικανοποιημένη, καθώς οι τρεις θεσμικές Αρχές του τόπου δεσμεύτηκαν για συγκεκριμένα ζητήματα: «Δε ζητάμε ούτε ρουσφέτια ούτε να γίνει κάποια εξαίρεση. Ζητάμε να εφαρμοσθεί ο νόμος, όπως διατάζει το Σύνταγμα των Ελλήνων. Αν αύριο το πρωί οι εντολείς μου πάρουν αντίσκηνο και το στήσουν στην πλατεία Καλαμάτας, θα τους πάνε στο Αυτόφωρο. Αν αρχίσουν να κλέβουν ρεύμα, θα τους πάνε στο Αυτόφωρο. Δεν μπορεί μια ζωή σε αυτόν τον τόπο να την πληρώνουν οι νοικοκύρηδες. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους τσιγγάνους. Τους τα φάγανε τα λεφτά κάποιοι επιτήδειοι και τους έστειλαν να ζήσουν στη μακαρία γη. Στη διαφωνία Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης και Δήμου δεν έχουμε καμία θέση. Ας τους πάνε όπου θέλουν. Αυτό δεν αφορά εμάς. Ο νόμος θα εφαρμοσθεί θέλουν-δε θέλουν κάποιοι».

Της Βίκυς Βετουλάκη