Κατάληψη χθες στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, καθώς και στο 2ο Γενικό Λύκειο (φωτογραφίες)


Ποινικό παράπτωμα, κινδυνεύουν και οι γονείς απαντά ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης    
Νέος κύκλος καταλήψεων ξεκίνησε χθες στο σχολικό συγκρότημα των 1ου και 2ου Επαγγελματικών Λυκείων Καλαμάτας στην οδό Κρήτης και στο 2ο Γενικό Λύκειο.
Στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ οι μαθητές έθεσαν ως αιτήματα να επαναλειτουργήσει η ειδικότητα των ηλεκτρονικών που έχει καταργηθεί, να τοποθετηθούν καθαροί πίνακες καθώς οι υφιστάμενοι είναι ζωγραφισμένοι με γκράφιτι και δεν μπορούν να διαβάσουν τι γράφεται, να βελτιωθεί η αισθητική του σχολείου τους, ενώ αξίωσαν την κατάργηση του Νέου Λυκείου.
Ανέφεραν, επίσης, πως δεν έχουν έρθει βιβλία ούτε της γενικής κατεύθυνσης ούτε των ειδικοτήτων, καθώς και πως υπάρχει σωλήνας αποχέτευσης που περνά μέσα από τις αίθουσες.
Υποστήριξαν, δε, πως επιδιώκουν διάλογο με τους καθηγητές τους, αρκεί αυτός να μη γίνει υπό το καθεστώς απειλών, αλλά υπό ήσυχες συνθήκες.
Σχεδόν ίδια ήταν τα αιτήματα των μαθητών και στο 2ο Γενικό Λύκειο. Οι μαθητές εκεί παρέδωσαν εγγράφως τα αιτήματά τους στο διευθυντή, Θ. Σταυριανόπουλο, και διεκδικούν να μην πληρώνουν την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων. Ανέφεραν πως δεν έχουν παραλάβει όλα τους τα βιβλία, πως υπάρχει ζήτημα υγρασίας στις αίθουσες, ζήτησαν να τοποθετηθούν τέντες στις τάξεις, αλλά και κουρτίνες, καθώς με τον ήλιο δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, θέλουν να φτιαχτεί το γήπεδο, αλλά και να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού, όπως ανέφεραν, το 48% των μαθητών έμειναν μετεξεταστέοι για το Σεπτέμβριο και το 13% έμεινε στην ίδια τάξη.
Σχολίαζαν, δε, πως με το νέο σύστημα οι μαθητές που «μένουν» στην ίδια τάξη είναι λιγότεροι από αυτούς που «περνούν».

 

Ι. Πλατάρος: «Ποινικό παράπτωμα»
Στο σχολικό συγκρότημα στην οδό Κρήτης βρέθηκε και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ι. Πλατάρος. Ο κ. Πλατάρος ανέφερε πως καλούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών να τους πιέσουν, ώστε να σταματήσουν οι καταλήψεις, καθώς πρόκειται για ποινικό παράπτωμα. Εκτός από τους μαθητές, κινδυνεύουν κι αυτοί να τιμωρηθούν από το νόμο για πλημμελή εποπτεία ανηλίκου.
Αφού χαρακτήρισε τις καταλήψεις ως παράνομο μέσο άσκησης πίεσης, ανέφερε πως οι ενέργειες αυτές δεν λύνουν το πρόβλημα και πρόσθεσε πως ούτως ή άλλως οι χαμένες ώρες θα αναπληρωθούν.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα αιτήματα των μαθητών, απάντησε πως δεν τα γνωρίζει και του γίνονται γνωστά από τους δημοσιογράφους.
 


Θ. Σταυριανόπουλος
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του 2ου ΓΕ.Λ. Καλαμάτας, Θ. Σταυριανόπουλος, σχολίασε τα αιτήματα των μαθητών, λέγοντας πως, ενώ διαμαρτύρονται για την προμήθεια των ξενόγλωσσων βιβλίων, δεν καταγγέλλουν την παραπαιδεία των Αγγλικών. Χαρακτήρισε κάποια από τα αιτήματα ανακριβή και αναληθή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχει υγρασία, καθώς έγιναν οι σχετικές εργασίες, αλλά και πως όλοι οι μετεξεταστέοι για το Σεπτέμβριο «πέρασαν» τις τάξεις.
Αναφερόμενος στα της μεταρρύθμισης του σχολικού συστήματος, είπε πως πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες, ενώ θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία και πως δεν μπορούν οι 10 να αγνοούν τους 150 και να κλειδώνουν με αλυσίδα το σχολείο. «Πήραμε το μήνυμα, καλό θα είναι να τελειώσει σήμερα ό,τι έγινε», σημείωσε καταλήγοντας.
Τριμελής αντιπροσωπεία των μαθητών, συνοδευόμενη από τον κ. Σταυριανόπουλο, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ι. Πλατάρο. Η συνάντηση, όπως πληροφορηθήκαμε, έγινε σε ζεστό κλίμα και ο διευθυντής τούς ενημέρωσε πως θα συναινέσει, όπου μπορεί, για τα αιτήματά τους.                           
Όπως ανακοινώθηκε χθες από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγιναν απόπειρες καταλήψεων και στα 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 3ο  Γυμνάσιο Καλαμάτας, 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας, 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας και 4ο ΕΠΑ.Λ. Καλαμάτας.  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας