Βιωματικές εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια στην Καλαμάτα


Η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της οδικής ασφάλειας, δεδομένου πως οι αιτίες των οδικών ατυχημάτων είναι γνωστές και μπορούν να αποφευχθούν, είναι ο βασικός στόχος των βιωματικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στην Καλαμάτα (την  Παρασκευή από τις 4.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι), στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη προσέλευση του κοινού.
Η εκδήλωση γίνεται έπειτα από πρωτοβουλία του υποψήφιου διδάκτορος και ερευνητή στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Παναγιώτη Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της επιστημονικής και ερευνητικής ενασχόλησής του με το αντικείμενο της Οδικής Ασφάλειας, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», του Δήμου Καλαμάτας και του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ.
Ο εξοπλισμός βιωματικής εκπαίδευσης, που θα επιδειχθεί, περιλαμβάνει:
-Προσομοιωτή ανατροπής οχήματος, που αποτελείται από ένα όχημα το οποίο περιστρέφεται κατά το διαμήκη άξονά του, με στόχο να βιώσουν οι επιβάτες, οι οποίοι είναι δεμένοι με τις ζώνες ασφαλείας τους, τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα τους και την έντονη δυσφορία που προκαλεί η ανατροπή ενός οχήματος λόγω τροχαίου ατυχήματος, αλλά και την αξία της χρήσης ζώνης ασφαλείας.
-Προσομοιωτή πρόσκρουσης, που αποτελείται από ένα κάθισμα το οποίο γλιστρά σε κεκλιμένες ράγες και στη συνέχεια σταματά απότομα. Ο προσομοιωτής σκοπό έχει να καταδείξει στον εκπαιδευόμενο, ο οποίος είναι δεμένος με τη ζώνη ασφαλείας, τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα του σε ενδεχόμενη πρόσκρουση, ακόμα και με χαμηλή ταχύτητα.
-Ειδικά γυαλιά προσομοίωσης κατανάλωσης αλκοόλ.
-Συσκευή Μέτρησης Χρόνου Αντίδρασης και Απόστασης Ακινητοποίησης, η οποία μετρά το χρόνο αντίδρασης των χρηστών, καθώς και την απόσταση ακινητοποίησης που προκύπτει σε διαφορετικές τιμές ταχύτητας και διαφορετικές συνθήκες ολισθηρότητας οδοστρώματος.
-«Ζυγαριά» συσχέτισης βάρους-ταχύτητας, η οποία υπολογίζει το βάρος ενός ανθρώπου κατά την περίπτωση σύγκρουσης, αναλογικά με την ταχύτητα του οχήματος στο οποίο επιβαίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ένας άνθρωπος βάρους 52 κιλών συγκρουστεί με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, το βάρος που αποκτά ανέρχεται στα 749 κιλά, ενώ αν συγκρουστεί με ταχύτητα 120 χλμ./ώρα, το βάρος του αυξάνεται στους 12 σχεδόν τόνους.