Δωρεάν μαστογραφία για άπορες και ανασφάλιστες όλη την εβδομάδα


Εβδομάδα ενημέρωσης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα και θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα, με ενημερωτικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία της πόλης και δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και κλινική εξέταση για ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες.
Οι δράσεις έχουν οργανωθεί από το Ιατρείο Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με τη βοήθεια του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Μεσσηνία, του Κοινωνικού Ιατρείου και του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου «Ξαναρχί – ΖΩ».
Να σημειωθεί πως ο Οκτώβριος έχει ορισθεί ως μήνας ενημέρωσης και  πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, με απόφαση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
 
Δωρεάν μαστογραφία
Για την τρέχουσα εβδομάδα και μέχρι την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου οι ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο 14500 και να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και κλινική εξέταση.
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, προμηθεύτηκε πριν από 2 χρόνια ένα σύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο και έθεσε σε λειτουργία το Ιατρείο Μαστού. Άλλωστε, στο ειδικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας γίνεται ενημέρωση πως «η καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωσή του».
Για να διαγνωστεί έγκαιρα, υπάρχουν 3 τρόποι:
-Η αυτοεξέταση που πρέπει να γίνεται την 7η-9η ημέρα του έμμηνου κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου. Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση μπορούν να κάνουν αυτοεξέταση σε μια σταθερή ημερομηνία.
-Η κλινική εξέταση από το γιατρό, είτε γιατί παρουσιάσθηκε κάποιο πρόβλημα είτε στο πλαίσιο της ετήσιας προληπτικής εξέτασης.
-Η μαστογραφία, που είναι η ακτινογραφία του μαστού, που γίνεται με ειδικό μηχάνημα. Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 35-40 χρόνων ως μαστογραφία αναφοράς και ανά δύο έτη ή ένα έτος μετά την ηλικία των 40 ετών, ύστερα από την ανάλογη συμβουλή του γιατρού.
 
Η πρόληψη σώζει
Εκ μέρους του Συλλόγου «Ξαναρχί – ΖΩ», η κα Καίτη Γεωργουλέα σημείωσε ότι η ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες: «Είναι γνωστό ότι μία στις οκτώ γυναίκες, κάποια στιγμή της ζωής της, θα εμφανίσει τη νόσο. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι γυναίκες το ανακαλύπτουν σε στάδιο που είναι αρκετά προχωρημένο και δύσκολα ελέγχεται. Ο Σύλλογός μας έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την πρόληψη του καρκίνου και συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια αυτή του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως, αν το προλάβουν, μπορούν να σωθούν. Πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις και αυτοψηλάφηση».
Η ενημέρωση του κόσμου θα γίνεται στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ.

Της Βίκυς Βετουλάκη