Μαθήματα στίβου και ζωής από το Kids Athletics για 800 μαθητές χθες στην Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)


Το πρόγραμμα Κιds Αthletics είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να επιδείξουν χθες στην κεντρική πλατεία, περίπου 800 μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας. Συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους και με την καθοδήγηση καθηγητών Φυσικής Αγωγής, για περίπου 3 ώρες τα παιδιά έδωσαν ζωή στην καρδιά της πόλης, με πλατιά χαμόγελα και αγωνιστική διάθεση, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους σε δρομικά, ριπτικά και αλτικά αγωνίσματα, μέσα από τα οποία ήρθαν πιο κοντά στον κλασικό αθλητισμό.
Η εκδήλωση ήταν η προτελευταία από τις 9 που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας,  προβάλλοντας το πρόγραμμα της παγκόσμιας και της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου (IAAF και ΣΕΓΑΣ) το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του κοινωνικού σχολείου και υλοποιείται σε συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τη σημασία του υπογράμμισε χθες η παρουσία στο χώρο των αθλοπαιδιών: του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, του επικεφαλής της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Στέλιου Δασκαλάκη, του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Πελοποννήσου, Πέτρου Μισθού, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και δημοτικών συμβούλων, της αντιπερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη-Καραθανάση και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη, Περικλή Μαντά, των Διευθυντών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Νίκου Κλάδη και Γιάννη Πλατάρου, αντίστοιχα, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και άλλων τοπικών Φορέων.
Εκτός από την προβολή του αθλητισμού ως μέσου βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής μικρών και μεγάλων, της προώθησης υγιών προτύπων για τους νέους, της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού του αντιπάλου και της διαφορετικότητας η ημέρα έβγαλε -ας ελπίσουμε πράγματι- είδηση και όχι μια ακόμη υπόσχεση. Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Καλαμάτας μετέφερε τη σιγουριά (ή απλώς τα έλεγε στην πεθερά για να τα ακούει η νύφη;) ότι με τη βοήθεια του κ. Ανδριανού έχει ανοίξει ο δρόμος για την αντικατάσταση του πανιού της Τέντας. Ο ίδιος ο Υφυπουργός είπε πάντως στο «Θάρρος» ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και περιμένει ανακατανομή κονδυλίων για την εξοικονόμηση των αναγκαίων χρημάτων…
 
 
 
 
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ
Εμβόλιμα στις αγωνιστικές δραστηριότητες του kids athletics απευθύνθηκαν χαιρετισμοί επισήμων και σύντομες ομιλίες για τη σημασία του προγράμματος και του αθλητισμού.
 
Μητροπολίτης Mεσσηνίας Χρυσόστομος: 
Τον κύκλο άνοιξε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αναφέροντας ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας η πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η δραστηριοποίηση των μαθητών έξω από τον εκπαιδευτικό χώρο, εξηγώντας και τονίζοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Να βγουν από το σχολείο, να δείξουν με την παρουσία τους και τη συμβολή τους ότι κατανοούν τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα. Με την αθωότητα και την καθαρότητα της σκέψης τους και μέσα από το ευ αγωνίζεσθαι μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα ότι τα πάντα πλέον στη ζωή κατακτώνται μέσα από έναν αγώνα τιμιότητος, ανιδιοτέλειας και πάνω απ’ όλα με έναν αγώνα ο οποίος έχει στόχους και σκοπούς τους οποίους καλούμεθα να κατακτήσουμε.
Η κοινή προσπάθεια των τριών Υπουργείων, Παιδείας Υγείας και Αθλητισμού, επιβεβαιώνει ακριβώς τον ιδιαίτερο σκοπό και το ρόλο που καλείται αυτή η μορφή του κοινωνικού σχολείου να παίξει, μέσα στον ίδιο τον κοινωνικό ιστό και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, όχι μόνο τους σημερινούς, αλλά κυρίως τους αυριανούς πολίτες που είναι οι μαθητές των σχολείων μας για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η συνύπαρξη, η αλληλοβοήθεια. Πάνω απ’ όλα, δε, να πείσει ότι τα παιδιά αυτά, οι αυριανοί πολίτες της πατρίδας μας, έχουν αξίες τέτοιες που μπορούν να τις κάνουν πραγματικότητα στην ίδια τους τη ζωή.
Χαιρετίσαμε την προσπάθεια αυτή των Δημοτικών σχολείων της Καλαμάτας και τη διοργάνωση του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Χαιρετίζουμε για την παρουσία τους τον υπουργό τον κ. Ανδριανό, ο οποίος τιμά την πόλη μας. Ευχαριστούμε για την παρουσία του τον Περιφερειάρχη Εκπαίδευσης τον κ. Μισθό, ο οποίος πάντα έχει ένα ανύστακτο ενδιαφέρον για να λύνει προβλήματα καθημερινά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και βεβαίως ευχαριστούμε το Δήμαρχο Καλαμάτας, που αποτελεί τον φορέα τον οργανωτικό όλης αυτής της προσπάθειας, με την προσφορά του χώρου και των αναγκαίων εκείνων μέσων και αντικειμένων ώστε η εκδήλωση αυτή να στεφθεί από επιτυχία.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω κυρίως τα παιδιά και τους δασκάλους, οι οποίοι προσφέρονται γι’ αυτήν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά ζητήματα. Να ευχαριστήσω κυρίως τους δασκάλους, οι οποίοι πέρα από τα καθήκοντά τους τα διδακτικά και τα διδασκαλικά έχουν έναν ευρύτερο χώρο ενδιαφερόντων και αυτόν τον μεταδίδουν στα παιδιά και προσπαθούν να τα ευαισθητοποιήσουν. Νομίζω ότι όλοι χρειάζεται και υλικά και ηθικά να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια για να επαναληφθεί στην πόλη μας. Μιας προσπάθειας που προσβλέπει προς στο μέλλον και που ξεκινά από το παρόν για να φτάσει εκεί».
 
Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας:
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αφού δέχθηκε την …προτεραιότητα που του έδωσε ο κ. Ανδριανός ανέφερε:
«Καλωσορίζομε στην πόλη μας τον υπουργό αθλητισμό που είναι φίλος της Καλαμάτας και σε αυτόν οφείλεται το γεγονός ότι μπαίνει σε διαδικασία αναβάθμισης η Τέντα. Χρόνια παιδευόμαστε με εκείνο το πανί που κοντεύει ν΄ανοίξει και ο υπουργός μας εδώ έβαλε το ζήτημα αυτό σε μια σειρά –παρ’ ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες- ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Σας ευχαριστώ κε υπουργέ και εκ μέρους των 13.000 παιδιών της Καλαμάτας που φοιτούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που είναι 100 μαζί με τους παιδικούς σταθμούς. Και εκ μέρους των 25.000 νέων ανθρώπων εδώ στην Καλαμάτα οι οποίοι εν δυνάμει αθλούνται» τόνισε ο κ. Νίκας, ευχαριστώντας στη συνέχεια τους παραβρισκόμενους εκπροσώπους φορέων και τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ (σ.σ. «παρών» ήταν ο περιφερειακός υπεύθυνος του kids athletics Κωνσταντίνος Καμπόσος και ο τεχνικός σύμβουλος της περιοχής μας Σπύρος Τριανταφυλλόπουλος). Μάλιστα ο κ. Νίκας μετέφερε την υπόσχεση των παιδιών της Καλαμάτας «ότι θα αθλούνται συνεχώς γιατί ο αθλητισμός βοηθάει να έχουμε μια καλύτερη ζωή, και ο μαζικός αθλητισμός, αλλά κυρίως ο κλασικός αθλητισμός» και συνέχισε λέγοντας: .
«Υπόσχομαι κι εγώ, και ασφαλώς ο κ. Υπουργός που θα κάνει πράξη ότι θα σας βελτιώσουμε σύντομα τους αθλητικούς χώρους. Όλους τους χώρους για τις χιλιάδες των παιδιών μας.
Να είσαστε παιδιά όλα καλά, να έχετε καλή πρόοδο. Ευχαριστούμε και για την παρουσία σας εδώ και για την ομορφιά σας. Η Καλαμάτα σας έδωσε την κεντρική πλατεία. Σταματήσαμε και την κίνηση των οχημάτων για να σας χαρούμε σήμερα, για να σας χαρεί η πόλη».
 
Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Καλαμάτα ανάμεσα σε τόσα νέα παιδιά που μετά από την πρωτοβουλία που είχαμε με το Υπουργείο Παιδείας και Υγείας η Καλαμάτα είναι ο προτελευταίος σταθμός του φετινού προγράμματος, του kids athletics. Ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο να σας φέρει κοντά στον κλασικό αθλητισμό, μέσα από το παιχνίδι. Να φέρει την κίνηση και την άθληση κοντά σας, όχι σαν μια υποχρέωση στο ήδη βαρύ πρόγραμμά σας, αλλά ως παιχνίδι, ως χαρά, ως διασκέδαση. Εμείς θα συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια με τα υπόλοιπα Υπουργεία γιατί το οφείλουμε στη νέα γενιά, στα νέα παιδιά που είναι το αύριο, το μέλλον της πατρίδας μας. Θα συνεχίσουμε για να δώσουμε όσα σας οφείλουμε» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ανδριανός.
 
Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Πέτρος Μισθός: 
«Ειλικρινά ένα σχολείο το οποίο στηρίζεται στο μονοδιάστατο τρόπο απόκτησης και μόνο γνώσεων, στείρων, αδέξιων και πολλές φορές από καθέδρας δεν είναι σχολείο γόνιμο και δημιουργικό» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μισθός και συνέχισε: «Με αυτό ως αφόρμηση και ο υπουργός παιδείας, ο κ. Λοβέρδος, αλλά και ο υπουργός ο κ. Ανδριανός και ο υπουργός Υγείας οραματίστηκαν το κοινωνικό σχολείο, το σχολείο που θα φοιτά το παιδί, όχι μόνο για τη γνώση, αλλά ένα σχολείο διαφορετικό, ένα σχολείο που θα διδάσκει όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε όλοι ίσοι. Ένα σχολείο που θα είναι αντίθετο στο ρατσισμό, στο οποίο θα προέχει η ισότητα, αξίες οι οποίες έχουμε ξεχάσει. Θέλουμε ειλικρινά να εκφράσουμε ως υπουργείο παιδείας τις ευχαριστίες μας, ιδιαίτερα και στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, γιατί μας βοήθησε ουσιαστικά, αλλά βεβαίως και στον κ. Δήμαρχο που πάντοτε είναι αρωγός στα 100 σχολεία, όπως ανέφερε, της Καλαμάτας που δεν φείδονται υλικοτεχνικής υποδομής. Κι αυτό τιμά όλες τις Αρχές της Καλαμάτας. Αγαπάτε τα παιδιά, αγαπάτε την Παιδεία».
 
Διευθυντής της Διευθυνσης Φυσικής Αγωής Υπουργείου Παιδείας, Στέλιος Δασκαλάκης: 
Πολύ σύντομες οι τελευταίες παρεμβάσεις, αφού η δράση έπρεπε να συνεχιστεί…
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλη την πόλη στα πρόσωπα εδώ των Αρχών για την υπέροχη φιλοξενία σε αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο. Και στα δικά σας σχολεία, όπως και σε όλα τα δημοτικά, μέσα στη χρονιά που διανύουμε θα κάνετε ξανά αυτό το πρόγραμμα σε μεγαλύτερη έκταση για να το ευχαριστηθείτε» είπε ο κ. Δασκαλάκης απευθυνόμενος στα παιδιά.
 
Αντιπεριφεριάρχης Περιφ. Ενότητας Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση: 
«Όλοι καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες να έχουν την κατεύθυνση και τον στόχο, την αγάπη προς τον αθλητισμό. Γι’ αυτό και η περιφέρεια Πελοποννήσου και η ενότητα Μεσσηνίας υποστηρίζει και συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Το υποστηρίζει και οικονομικά, αναγνωρίζει τις προσπάθειες των υπουργείων και τη σημαντικότητα του προγράμματος, αναγνωρίζουμε την παρουσία του υπουργού σήμερα στην πόλη της Καλαμάτας και το νομό μας, την ιδιαίτερη χαρά που βλέπουμε να παρακολουθεί και να συμμετέχει.
Θέλω να ευχηθώ στα παιδιά να έχουν την ίδια ζωντάνια, χαρά, ευεξία και αγάπη για τον αθλητισμό, να τα συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους και να γνωρίζουν ότι η Περιφέρεια θα είναι δίπλα σε αυτούς τους σημαντικούς και ωραίους στόχους του κοινωνικού σχολείου και του αθλητισμού στα παιδιά και στο άνοιγμά του στην κοινωνία» κατέληξε η κα Αλειφέρη.

 

 

Της Χριστίνας Ελευθεράκη

http://youtu.be/R8mkdCivTts