Μια διαφορετική βόλτα στην Καλαμάτα με τους φοιτητές από την πανεπιστημιακή σχολή


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ενεργός πολίτης στην πόλη των σπουδών μου και στον τόπο μου», σε συνεργασία με τους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σήμερα από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ, στην Καλαμάτα και σε επιλεγμένα σημεία του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
 
ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ
Η ημερίδα στοχεύει στην ανακάλυψη, με μια διαφορετική ματιά, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (ιστορικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού, οικονομικού, …) στην πόλη της Καλαμάτας, μιας σύγχρονης αστικής πόλης, που ενώ η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία.
Η ημερίδα περιλαμβάνει περιήγηση στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, που παραμένει ζωντανό στα σύγχρονα χρόνια και εργασίες πεδίου όπου θα γίνουν παρατηρήσεις, θα αναδειχθούν προβλήματα και θα γίνουν προτάσεις για μια φιλόξενη, «αειφόρο» πόλη για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Η πόλη της Καλαμάτας θα λειτουργήσει ως παράδειγμα πρακτικών προς μίμηση ή προς αποφυγή για τον τόπο καταγωγής των συμμετεχόντων.
Η προσέγγιση γίνεται στο πλαίσιο του θεματικού έτους UNESCO 2014 «Ενεργός Πολίτης», όπου η διευρυμένη έννοια του Περιβάλλοντος έχει και τη διάσταση του κοινωνικού-οικονομικού «αποθέματος» με βάση και τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης.
 
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Η ημερίδα απευθύνεται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (οι οποίοι θα ενημερωθούν από το Σύλλογο Φοιτητών) στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης.
 
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Παρουσίαση θεωρητικού πλαισίου, μελέτη και έρευνα πεδίου, συζήτηση και διατύπωση προτάσεων.
 
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η απόκτηση νέων γνώσεων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του. Η υιοθέτηση συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον της πόλης. Η αλλαγή στάσεων με στόχο την ενεργή συμμετοχή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη.
Ο συντονισμός της ημερίδας έγινε από τους: Γ. Παναγόπουλο, υπεύθυνο ΚΠΕ Καλαμάτας, Α. Ζόμπολα, αναπληρωτή υπεύθυνο ΚΠΕ Καλαμάτας, Γ. Αργυροηλιόπουλο, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Καλαμάτας, Ι. Ραβάνη, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Καλαμάτας.