Σπουδαία δωρεά από τον ομογενή Απόστολο Ταμπάκη σε μαθητές της Καλαμάτας (φωτογραφίες)


Τους νέους τους φορητούς υπολογιστές πήραν χθες το πρωί, μέσα σε κλίμα χαράς, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας. Πρόκειται για μια σπουδαία προσφορά του Καλαματιανού ομογενή Απόστολου Ταμπάκη, απόφοιτος και ο ίδιος του 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Οι φορητοί υπολογιστές που πήραν οι μαθητές σχεδιάστηκαν από τον Ελληνοαμερικάνο Nicholas Negreponte, στο πρόγραμμα “One laptop per child” (Ένας φορητός υπολογιστής για κάθε παιδί). Πρόκειται για κανονικούς φορητούς υπολογιστές που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν απ’ αυτούς του εμπορίου. Έχουν δυνατότητα να μετατραπούν και σε tablet, με αυτονομία στην μπαταρία 8 ώρες, ενώ είναι ειδικά σχεδιασμένοι για παιδιά. Το κόστος τους υπολογίζεται σε περίπου 350 δολάρια έκαστος. Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής του σχολείου, Σπύρος Καμαρινόπουλός, άμεσα θα τοποθετηθεί και wi-fi σε όλο το σχολικό συγκρότημα, ώστε οι μικροί μαθητές να χρησιμοποιούν τους νέους υπολογιστές και για τις ασκήσεις τους, αλλά και για άντληση πληροφοριών και εξοικείωση με το ίντερνετ από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία.
Εκτός από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού, 50 φορητούς υπολογιστές θα πάρουν και οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
 
Λίγα λόγια
Ο Απόστολος Ταμπάκης γεννήθηκε στο Ασπρόχωμα από γονείς αγρότες. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο στην Καλαμάτα και στη συνέχεια εισήχθη στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Το 1953 υπηρέτησε ως γιατρός στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας.
Στη συνέχεια μετέβη στις ΗΠΑ, όπου και πήρε την ειδικότητα του Χειρουργού Ορθοπαιδικού.
Από τη δεκαετία του ’70 είναι ενεργό μέλος της Ομογενειακής Οργάνωσης Ελλήνων Γιατρών της Νέας Υόρκης (Μedical Society), της οποίας χρημάτισε πρόεδρος τη διετία 1978-80.
Διαπνεόμενος από αισθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης και θεωρώντας ότι η ποιότητα στη ζωή του ανθρώπου εξαρτάται από την Παιδεία, δωρίζει στα σχολεία της πόλης 2ο, 5ο, Ασπροχώματος και Πλατέος 300 μαθητικούς φορητούς υπολογιστές.
Ο ίδιος είπε γι’ αυτή την προσφορά: «Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας που τελείωσα, από το οποίο έχω πολύ ισχυρές μνήμες, με βοήθησε… Θα μπορούσα να χρηματοδοτήσω τσιμέντα στο δρόμο ή καμπαναριά σε εκκλησίες, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους νέους να αποκτήσουν προοπτική και προσανατολισμό… Δωρίζω τα Laptop, γιατί πιστεύω ότι το μέλλον βρίσκεται στις Νέες Τεχνολογίες. Προσδοκώ να ωφεληθούν όλοι οι μαθητές και κάποιοι να ξεχωρίσουν… Ο άνθρωπος μαθαίνει συνέχεια, εξελίσσεται και δημιουργεί. Πρέπει να εξαντλούμε την εργασιακή μας ζωή όσο μπορούμε».
O κ. Απόστολος Ταμπάκης διαπνέεται από τις μεγάλες αξίες του ανθρωπισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, ενώ θεωρεί ότι ο καθένας πρέπει να επιστρέφει ως αντίδωρο στην κοινωνία αυτά που δύναται.
Από την πλευρά τους, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, Σπύρος Καμαρινόπουλος και του 5ου, Σπύρος Ταμπούρλος, αλλά και οι δάσκαλοι, μαθητές και γονείς ευχαρίστησαν τον Απόστολο Ταμπάκη για τη δωρεά του, με την υπόσχεση ότι θα την αξιοποιήσουν στο έπακρο, ενώ παράλληλα ευχήθηκαν να βρει μιμητές. 

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας