Έκτος ΤΑΙΠΕΔ το αεροδρόμιο Καλαμάτας – Δικαίωση του “Θάρρους”


Στην τελική ευθεία για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια περνούν και τα τρία υποψήφια επενδυτικά σχήματα, ενώ σήμερα θα αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών.
Όπως ανακοινώθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, σύμφωνα με την εισήγηση των συμβούλων του, ότι οι φάκελοι Α των υποβληθεισών προσφορών που κατέθεσαν τα επενδυτικά σχήματα CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε., FRAPORT AG- SLENTEL Ltd και VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας (Ομάδες Α και Β), είναι πλήρεις σύμφωνα με τους όρους των προκηρύξεων.
Ως επόμενο βήμα προς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στο άνοιγμα των φακέλων των οικονομικών προσφορών των τριών επενδυτικών σχημάτων, καθώς και της αποτίμησης του ανεξάρτητου αποτιμητή.
Το Ταμείο διαβεβαιώνει πως η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών γίνεται «σύμφωνα με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα και με διασφαλίσεις πλήρους διαφάνειας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, λαμβάνοντας υπόψη, όπως προβλέπεται, και τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων».
Οι ιδιωτικοί όμιλοι πρόκειται να υπογράψουν σύμβαση παραχώρησης αναλαμβάνοντας τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη 10.
Οι επενδύσεις θα αφορούν έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 20 μήνες από τη θέση της σύμβασης σε ισχύ, ενώ τα νέα έργα και οι επεκτάσεις (νέοι αεροσταθμοί, επεκτάσεις πίστας κ.λπ.) σε 48 μήνες.
Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, οι υποψήφιοι επενδυτές βάση της σύμβασης δεσμεύονται πως θα χρηματοδοτήσουν έργα ύψους 250 εκατ. ευρώ τα πρώτα τέσσερα χρόνια.