Αλλάζουν στέγη τα Γενικά Αρχεία του Κράτους


Χρησιδάνειο για 40 χρόνια με το Δήμο Καλαμάτας

Σε υπογραφή συμβάσεως χρησιδανείου προέβησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.
Με τη σύμβαση αυτή παραχωρείται από το Δήμο Καλαμάτας για 40 χρόνια, άνευ ανταλλάγματος, η χρήση του δημοτικού κτηρίου δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, επί των οδών Αριστοδήμου 22 και Αγίου Νικολάου 23, εμβαδού 290,45 τετρ. μέτρων, για τη στέγαση των Γενικών Αρχείων του Κράτους/Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, υπηρεσίας υπαγόμενης στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η υπογραφή του συμφωνητικού έγινε σε εφαρμογή ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και η σύμβαση άρχεται ένα ημερολογιακό μήνα μετά τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας στο νέο Δημαρχείο.
Ο υφυπουργός και ο δήμαρχος επισκέφθηκαν καταρχήν τα τωρινά γραφεία των ΓΑΚ έναντι του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού, όπου τους ξενάγησε η προϊσταμένη των Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, Αναστασία Μηλίτση – Νίκα.
Ο κ. Δερμεντζόπουλος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον πλούτο του αρχειακού υλικού της νεότερης ιστορίας μας, αλλά και τις εκδόσεις των ΓΑΚ / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του παρελθόντος της Καλαμάτας και της περιοχής της.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το παραχωρούμενο κτήριο, όπου σήμερα στεγάζονται οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας και, κατόπιν, στο Δημαρχείο υπεγράφη η σύμβαση χρησιδανείου.