Αναμένεται απόφαση επέκτασης ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία


Απάντηση σε Θ. Πετράκο από το υπουργείο

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, για να τους θέσει συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους αγρότες της Μεσσηνίας.
Ο κ. Πετράκος έθεσε κατ’ αρχήν το επείγον ζήτημα της επέκτασης του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, τονίζοντας τη σημασία που αυτή θα έχει για την τοπική οικονομία, αλλά και το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή, εξ αιτίας και πολλών λαθών που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και συμφερόντων τα οποία αντιτίθεται στην επέκταση, έχει «κολλήσει» πάνω από 10 χρόνια.
Οι παράγοντες του υπουργείου έκαναν μία αρκετά αναλυτική παρουσίαση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι, όταν δημοσιεύθηκε η κατάθεση του φακέλου με το σχετικό αίτημα τον Ιούνιο του 2012 στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξαν 4 ενστάσεις από την Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ελβετία (!!), οι οποίες έγιναν αποδεκτές.
Έτσι, ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία από την ελληνική πλευρά, τα οποία και δόθηκαν. Όπως σημείωσαν, ωστόσο, οι παράγοντες του υπουργείου, κάποιοι ιδιωτικοί φορείς, τους οποίους δεν κατονόμασαν, αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία που θα βοηθούσαν στην τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων!
Καταλήγοντας, πάντως, και δεδομένου ότι φαίνεται οι όποιες αντιρρήσεις να έχουν ξεπεραστεί, μετά την επιστολή και του κ. Μελά προς την Κομισιόν, πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία.
Δεν απέκλεισαν, βέβαια, τον κίνδυνο να υπάρξει κωλυσιεργία από πλευράς της Κομισιόν, διότι διάφορα συμφέροντα πιέζουν και απειλούν με ενστάσεις.
Με δεδομένο ότι η βασική διαδικασία των ενστάσεων έχει λήξει και συνεπώς οφείλει η Κομισιόν να εκδώσει την απόφαση, ο Πετράκος ζήτησε από τον υπουργό να αναλάβει άμεσα πολιτική πρωτοβουλία και να υποστηρίξει και ο ίδιος με επιστολή και παρέμβασή του στην Κομισιόν το σημαντικό για τη Μεσσηνία αυτό θέμα, ώστε να λήξει άμεσα προς όφελος των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών.