Δική του Πολεοδομία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ο Δήμος Μεσσήνης, με βολές κατά του Δήμου Καλαμάτας


Προσπάθεια να λειτουργήσει δικό του Πολεοδομικό Τμήμα, που θα μετεξελιχθεί σε Διεύθυνση, θα κάνει ο Δήμος Μεσσήνης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος χαρακτηρίστηκε αδιανόητη και άδικη η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας που σταματά την παροχή διοικητικής υποστήριξης στους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος από την 1η Ιανουαρίου 2015 και επισημάνθηκε πως δε θα νομιμοποιηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ταυτόχρονα, θα ζητηθεί και η συνδρομή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Σπ. Κοντοθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την παροχή υποστήριξης από το Δήμο της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας και στο γεγονός ότι ο Δήμος Μεσσήνης δεν μπορεί να στελεχώσει την αντίστοιχη υπηρεσία Πολεοδομίας, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Επίσης, είπε ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Καλαμάτας κατατέθηκε και υπόμνημα με τις θέσεις του Δήμου Μεσσήνης, ενώ με το που ξεκίνησε η εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο Δήμος Καλαμάτας πήρε 35 υπαλλήλους από την ΤΥΔΚ και την Πολεοδομία, εκ των οποίων οι 15 αποχώρησαν με σύνταξη. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να λαμβάνει από την Πολιτεία 1 εκατ. ευρώ το χρόνο και δήλωσε πως, εκτός από την άμεση σύσταση Διεύθυνσης Πολεοδομίας, θα ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο η διασφάλιση με προσωπικό, υποδομή και πόρους.
 
Συμφώνησαν οι μειοψηφίες
Υπέρ του να λειτουργήσει στη Μεσσήνη Τμήμα Πολεοδομίας με τους ανάλογους πόρους, που θα αφαιρεθούν από αυτούς της Καλαμάτας, τάχθηκε ο Γ. Τσώνης, ενώ να λειτουργήσει Τμήμα, σε πρώτη φάση, για την έκδοση οικοδομικών αδειών υποστήριξε ο Δημ. Σαμπαζιώτης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε σε επισημάνσεις που είχε κάνει από το Δεκέμβριο του 2010 σε σεμινάριο στην Πάτρα, παρουσία του τότε υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου, όπου είχε προτείνει να κατανεμηθούν στους Δήμους οι μηχανικοί, αντί να συγκεντρώνονται όλοι στην έδρα του νομού. Ο κ. Ντόλιος χαρακτήρισε λογικό το αίτημα, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι μέχρι σήμερα.
 
«Θα προσβάλλουμε την απόφαση»
Ο κ. Αναστασόπουλος είπε, επίσης, πως με αγωνία κατάφεραν να πειστούν δύο μηχανικοί να μεταταγούν στο Δήμο και να τους πληρώνει το ταμείο του, την ίδια ώρα που η Καλαμάτα πληρώνεται για τις 35 θέσεις, προκειμένου να τους εξυπηρετεί όλους.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε απαράδεκτο ό,τι ψηφίστηκε (από το Δ.Σ. Καλαμάτας), λέγοντας πως μπορεί να γίνει Τμήμα Πολεοδομίας, χωρίς να απεμπολείται το δικαίωμα να ενισχυθεί με 10 άτομα, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει Πολεοδομία στη Μεσσήνη και ανακοίνωσε πως θα προσβληθεί η απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας και δε θα εγκριθεί, καθώς δεν είναι σύμφωνη με τον «Καλλικράτη» και τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
«Αν η Καλαμάτα θεωρεί ότι έχει 20 άτομα, ας μας δώσει τις πιστώσεις που λαμβάνει για τους 35 και θα αναλάβουμε να εξυπηρετούμε εμείς όλους τους Δήμους», πρόσθεσε στη συνέχεια και δήλωσε πως θα απευθυνθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Η Πολιτεία να αποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη και να λειτουργήσει η περιφέρεια όπως έπρεπε από τις αρχές του 2011», είπε καταλήγοντας.
 
Ι. Τσούσης: «Έωλη η απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας»
Ιστορική αναδρομή έκανε ο Ι. Τσούσης, λέγοντας πως από το 2007 αναζητούσε τρόπο για τη λειτουργία Πολεοδομίας και στο Δήμο Μεσσήνης. Τότε είχε διατυπωθεί αντίθετη άποψη τόσο από το ΤΕΕ όσο και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς υπήρχε η άποψη πως θα έπρεπε να καταργηθούν οι κατά τόπους Πολεοδομίες και να δημιουργηθεί μια κεντρική υπηρεσία στην Καλαμάτα, που θα παρείχε υποχρεωτικά κάλυψη σε όλους.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως οι αποφάσεις του Δ.Σ. Καλαμάτας ελήφθησαν για κάποιον άλλο λόγο, αφού είναι έωλες και πρόσθεσε πως το 2011 ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε ζητήσει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης 10.000 ευρώ, προκειμένου να καλύπτονται οι αυτοψίες των υπαλλήλων στη Μεσσήνη, χωρίς αυτή να εγκριθεί.
Επίσης, πως ενώ η Πολεοδομία εξέδιδε την περίοδο των σεισμών έως και 2.500 άδειες, τώρα εκδίδει 300. «Αν λείψει από την Πολεοδομία της Καλαμάτας η περιοχή ελέγχου της Μεσσήνης, θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων κατά το 1/3 και είναι λογικό να ζητάμε και το 1/3 των υπαλλήλων», είπε χαρακτηριστικά, και κατέληξε λέγοντας πως δεν επαρκούν δύο άτομα, αλλά απαιτούνται περί τα 6-7 για μια σωστή λειτουργία υπηρεσίας.   

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου