Εκατόν πενήντα άτομα συμμετείχαν στο δωρεάν έλεγχο νεφρικής νόσου


Εκατόν πενήντα άτομα συμμετείχαν στο τριήμερο δωρεάν ελέγχου νεφρικής λειτουργίας του πληθυσμού της Κυπαρισσίας στο Νεφρολογικό Ιατρείο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα προσωρινά αποτελέσματα του δείγματος αυτού, ο πληθυσμός είναι υγιής σε ό,τι αφορά τη νεφρική νόσο.
Η διενέργεια προληπτικού ελέγχου της νεφρικής νόσου ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ ήρθε σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Νεφρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, που εδώ και ένα χρόνο έχουν πραγματοποιήσει προληπτικούς ελέγχους στα χωριά της περιφέρειας της Τριφυλίας. Ανέδειξε, επιπλέον, τη σπουδαιότητα και την αξία της λειτουργίας της Μ.Τ.Ν. καθώς και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, στην τοπική κοινωνία της Τριφυλίας και ευρύτερα! Παράλληλα, δε, όπως έχει επισημανθεί, γίνεται πασιφανής η αναγκαιότητα για έμπρακτη στήριξη από τη διοίκηση του νοσοκομείου Μεσσηνίας, την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας της λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με ενίσχυσή της με προσωπικό και μέσα!
Όπως είπε στο «Θ» η διευθύντρια της Μ.Τ.Ν. Αγγελική Ζέρβα: «Ολοκληρώθηκε ο προληπτικός έλεγχος νεφρικής νόσου με μια, μπορούμε να πούμε, σχετικά καλή προσέλευση κοινού, παρά την κακοκαιρία. Βέβαια, θα ήθελα να τονίσω πως η προσέλευση δεν ήταν αυτή την οποία περιμέναμε, ίσως γιατί ο κόσμος, ακόμη, δεν είχε μάθει ότι γινόταν προληπτικός έλεγχος, δεν είχε μάθει τη δράση και την αξία του προληπτικού ελέγχου.
Θα επαναληφθεί προσεχώς, περίπου σε ένα τρίμηνο – τετράμηνο, και ελπίζουμε εκεί η προσέλευση να είναι καλή.
Όσο για τα αποτελέσματα που βγήκαν, τα προσωρινά, θέλω να πω ότι έχουμε έναν υγιή πληθυσμό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη νεφρική νόσο αυτή τη στιγμή. Βέβαια, θα πρέπει, επειδή το δείγμα είναι σχετικά μικρό, να ενταθούν περαιτέρω οι έλεγχοι. Συνολικά το τριήμερο εξετάστηκαν γύρω στα εκατόν πενήντα άτομα».

Του Ηλία Γιαννόπουλου