Εκτός Πολεοδομίας Καλαμάτας, Μεσσήνη & Πύλος


Εγκρίθηκε, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η παύση διοικητικής υποστήριξης σε πολεοδομικά και τεχνικά θέματα, από τις αρχές του νέου χρόνου, προς τους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος, από τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας.
Η αναγκαιότητα αυτή, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή,  προέκυψε επειδή επιφέρει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο Καλαμάτας (καύσιμα, αποζημίωση εκτός έδρας) και απασχόληση των υπαλλήλων σε καθήκοντα εκτός Δήμου.
Ο Π. Νίκας σημείωσε πως πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται, επιτέλους, ο Νόμος 3852/2010 και οι Δήμοι που έχουν τη δυνατότητα, όπως ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και ο Δήμος Μεσσήνης, να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους.
Η λειτουργία Πολεοδομικών Υπηρεσιών θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους σ’ αυτές τις περιοχές στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, λόγω εγγύτητας και θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στις έδρες των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης τεχνικά γραφεία, δικηγορικά γραφεία και, γενικότερα, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
Ο δήμαρχος ανέφερε, επίσης, πως η υποστήριξη προς τους Δήμους Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, που δεν έχουν ανάλογες δυνατότητες, θα συνεχισθεί.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν δύο αντιδήμαρχοι Μεσσήνης, ο Γιάννης Μπρατσιάκος και η Ελένη Τσέλιου, οι οποίοι τόνισαν ότι, αν παύσει η υποστήριξη, τότε ο Δήμος τους δε θα μπορέσει να λειτουργήσει.
Μάλιστα, ο κ. Μπρατσιάκος σχολίασε ότι η απόφαση αυτή «δεν είναι τυχαία, αφού μόνο δύο Δήμοι μένουν χωρίς κάλυψη». Επιπλέον, είπε ότι η απόφαση αυτή είναι έξω από το πλαίσιο του νόμου, διότι οι Δήμοι των πρωτευουσών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τέτοια υποστήριξη μέχρι το τέλος του 2016.
Σχολιάζοντας ο κ. Νίκας την παρέμβαση, δε δέχθηκε τον υπαινιγμό ότι υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση. Τόνισε ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις και από τους διευθυντές των Υπηρεσιών, ενώ απαντώντας στο αν είναι παράνομη η απόφαση, είπε πως θα κριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το αρμόδιο υπουργείο.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης και ο εισηγητής της παράταξής του, Σταμάτης Μπεχράκης, συμφώνησαν ότι οι Δήμοι πρέπει να γίνουν αυτοδύναμοι, τόνισαν όμως ότι αυτό θα γίνει με συνεννόηση και όχι με μονομερείς αποφάσεις, και ζήτησαν να εκφραστεί για το ζήτημα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», αντιθέτως, υπερψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, υποστηρίζοντας πως οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν αυτοτελώς, αν και στο παρελθόν ο κ. Νίκας εξέφραζε διαφορετική άποψη.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, τόνισε ότι είναι παράνομη η απόφαση, γιατί ο νόμος ορίζει ότι ο Δήμος της πρωτεύουσας του νομού οφείλει να παρέχει υποστήριξη στους άλλους Δήμους μέχρι το τέλος του 2016, ενώ διερωτήθηκε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τη συγκεκριμένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής και γιατί όσο ήταν πρόεδρος της ΠΕΔ ο Π. Νίκας, δεν έφερε ποτέ ανάλογο θέμα προς συζήτηση.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, επίσης καταψήφισε την εισήγηση, τονίζοντας ότι, εάν όντως η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει προβλήματα με το προσωπικό, τότε μηχανικός που μετατάχθηκε στο Δήμο Καλαμάτας από το Δήμο Πύλου-Νέστορος δε θα τοποθετούνταν στο Γραφείο Τουρισμού, ούτε άλλοι έμπειροι μηχανικοί θα μετακινούνταν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη