Ενημερωτική καμπάνια από τις μαίες για το μητρικό θηλασμό στην Κυπαρισσία (φωτογραφίες)


Τη σημασία και τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού τόνισαν προχθές, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής καμπάνιας που πραγματοποίησαν, οι μαίες της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Σοφία Κουμουνδούρου και Χρυσούλα Χριστοπούλου! Η καμπάνια διεξήχθη από «σταντ» που είχαν στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου και διένειμαν έντυπο υλικό και συζητούσαν για το θηλασμό με γυναίκες αλλά και επισκέπτες του νοσοκομείου και των δύο φύλων!
Η Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, για μια ακόμη χρονιά, συμμετείχε ενεργά στον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού στη χώρα μας, που από το 1996 έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, και φέτος είχε θέμα «Νίκη για τη ζωή»!
Προχθές, λοιπόν, η Σοφία Κουμουνδούρου και η Χρυσούλα Χριστοπούλου έδωσαν χρήσιμες συμβουλές, σε γυναίκες, αλλά και άντρες – συζύγους και συντρόφους – για την εδραίωση και τη διατήρηση του μητρικού θηλασμού, τονίζοντας πως όλοι μαζί μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε μια θετική και μεταδοτική εμπειρία και να δημιουργήσουμε μια σανίδα σωτηρίας για τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν, παρέχοντάς τους μια συνεχόμενη μεταγεννητική φροντίδα.
Όπως, δε, ενημέρωναν το κοινό οι μαίες, μεταξύ των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για το μωρό είναι η προστασία από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερολογικού συστήματος, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η προστασία από τις ιώσεις, τις αλλεργίες, την αναιμία, τις ωτίτιδες, τους κολικούς, τις ουρολοιμώξεις. Προφυλάσσει από τον κίνδυνο του νεανικού διαβήτη και του παιδικού καρκίνου, βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και των οστών του προσώπου, αναπτύσσει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, συμβάλλει στην οδοντοφυΐα και στην ανάπτυξη του λόγου. Επίσης, ο θηλασμός προσφέρει ψυχική ολοκλήρωση στο νεογνό!
Τα, δε, πλεονεκτήματα για τη μητέρα είναι η μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου, ότι η θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από την οστεοπόρωση, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού, δένει συναισθηματικά τη μητέρα με το παιδί κ.ά.
Μιλώντας στο «Θ», οι μαίες Σοφία Κουμουνδούρου και Χρυσούλα Χριστοπούλου επισήμαναν πως με την ενημερωτική καμπάνια προσπαθούν να βοηθήσουν τις μαμάδες να θηλάσουν, δίδοντάς τους παράλληλα το μήνυμα ότι οι μαίες είναι δίπλα τους και μπορούν να απευθύνονται σε αυτές, όπως και στο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, για το θηλασμό. Τόνισαν, επίσης, πως δίνουν συμβουλές, ώστε οι γυναίκες να φροντίζουν να θηλάζουν και ν’ αρχίζουν το θηλασμό αμέσως μετά τον τοκετό. Η συμβουλή τους ήταν ότι στο πρώτο μισάωρο, αν είναι δυνατόν, το παιδί να ξεκινά να θηλάζει. Το δε παιδί να μένει συνέχεια μαζί με τη μαμά. Η φυσική θέση και στάση του παιδιού είναι στην αγκαλιά της μητέρας και στο μαστό της.
Με την ενημερωτική αυτή καμπάνια, είπαν, δεν απευθύνονται μόνον σε εγκυμονούσες ή μαμάδες, αλλά σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, διότι θεωρούν ότι ευρύτερα η κοινωνία θα πρέπει να είναι ενημερωμένη για το μητρικό θηλασμό, να στηρίζει και υποστηρίζει τις γυναίκες που πρόκειται να θηλάσουν, ή που θηλάζουν, και να προωθεί ακόμα ακόμα το μητρικό θηλασμό μες στις οικογένειες. Έχει διαπιστωθεί και εξακριβωθεί ότι ο θηλασμός σε μία οικογένεια δημιουργεί ένα φαινόμενο «ντόμινο» και στις επόμενες γενιές να θηλάσουν!

του Ηλία Γιαννόπουλου