Ζούμε σ’ ένα Δήμο-πρότυπο στη διαχείριση απορριμμάτων σύμφωνα με τον Π. Νίκα και όσα είπε στον Τ. Τέλλογλου


Ξεφυλλίζοντας κάποιος το προεκλογικό φυλλάδιο της παράταξης του κ. Νίκα το 2006 για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα διάβαζε για την «απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Μαραθόλακκα», «για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ΜΟΛΑΚ» και άλλα πολλά.
Η θητεία του, βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια άλλα έδειξε. Από την Καλαμάτα παρέλασαν «μάγοι σκουπιδοφάγοι», σκουπιδοεργολάβοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η Μαραθόλακκα «ζει και να βασιλεύει» και γενικώς πολλά παράδοξα.
Και δεν είναι μόνο η θητεία στο Δήμο. Υπάρχει και η απραξία για το θέμα, όταν ο δήμαρχος ήταν ο εκ δεξιών του πάλαι ποτέ νομάρχη Δ. Δράκου.
Χθες, στο Δημαρχείο βρέθηκε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου που μίλησε με το δήμαρχο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και στις αρχές του επόμενου μήνα, στην εκπομπή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, θα ακούσουμε ότι ζούμε σ’ ένα Δήμο πρότυπο στο συγκεκριμένο θέμα.
Βλέπετε, ο κ. Νίκας αλλά και ο δημοσιογράφος γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη της πολιτικής προπαγάνδας, η οποία είναι τεράστια. Κάθε πρόβλημα, εάν παρουσιαστεί με τον κατάλληλο τρόπο, αλλάζει όψη και περιεχόμενο.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, συνέντευξη παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, στο δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου, για την εκπομπή έρευνας που παρουσιάζει κάθε μήνα από το τηλεοπτικό δίκτυο Star. Η συνέντευξη αφορούσε στη διαχείριση των απορριμμάτων από το Δήμο Καλαμάτας, με έμφαση στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των σκουπιδιών.
Ο δήμαρχος, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, ανέπτυξε τις προσπάθειες του Δήμου επί σειράν ετών, που καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα ο Δήμος Καλαμάτας να πρωτοπορεί στην Ελλάδα όσον αφορά στην ανακύκλωση, να καλείται να παρουσιάσει τα θετικά δείγματα της δουλειάς του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και να τον επισκέπτονται εκπρόσωποι Δήμων από την Πελοπόννησο και πέραν αυτής, προκειμένου να δουν από κοντά τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων.
Νωρίτερα ο Τάσος Τέλλογλου, μαζί με το συνεργάτη του δημοσιογράφο Λάζαρο Μπέλτσιο και τον εικονολήπτη Βασίλη Τζόκα, επισκέφθηκαν τη Μαραθόλακκα, όπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τους εξήγησε εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών, την κομποστοποίηση του οργανικού μέρους των απορριμμάτων και άλλες παραμέτρους του θέματος.
Μετά τη συνέντευξη με το δήμαρχο, η δημοσιογραφική ομάδα είδε από κοντά έναν κάδο συνοικιακής κομποστοποίησης και έλαβε πληροφορίες για τη λειτουργία του και το παραγόμενο κομπόστ.
Στη συνέχεια, μετέβη στο κηπάριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιωάννη Ψαρρέα και Αθηνών, όπου έχει χρησιμοποιηθεί κομπόστ από εκείνο που παράγεται στη Μαραθόλακκα, αναμεμειγμένο με χώμα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και το κηπάριο, στο οποίο έχουν ήδη φυτευθεί δένδρα, είναι καταπράσινο.
Τέλος, στη δημοσιογραφική ομάδα του Star επιδείχθηκε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, που διαχειρίζεται το περιεχόμενο των κάδων ανακύκλωσης και βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού. 

του Αντώνη Πετρόγιαννη