Η Ν.Ε. Μεσσηνίας ΤΕΕ για τις απευθείας αναθέσεις


Προέχει η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έπειτα από συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, παρεμβαίνει στο θέμα των απευθείας αναθέσεων, τακτική που ακολουθείται από Δήμους της Μεσσηνίας και- όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως το «Θάρρος»- ειδικότερα από το Δήμο Καλαμάτας.
Στο κείμενο, το οποίο υπογράφεται από την πρόεδρο Αναστασία Κυριακοπούλου, ο επιστημονικός φορέας σημειώνει ότι πρώτιστη μέριμνα θα είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η όσο το δυνατό περιορισμένη χρήση των απευθείας αναθέσεων, διαδικασία η οποία θα ωφελήσει πρωτίστως τους Δήμους, αλλά και τον τεχνικό κόσμο του νομού.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης έχει ως εξής: «Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Ν. Μεσσηνίας στη συνεδρίαση της 27ης-10-2014 συζήτησε και επικαιροποίησε τις θέσεις της για θέματα που αφορούν στην εκπόνηση και ανάθεση μελετών από φορείς του Δημοσίου (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, κτλ.). Αποφάσισε ομόφωνα ότι πάγια θέση του ΤΕΕ για την ανάθεση μελετών από φορείς του Δημοσίου είναι: Η εφαρμογή του Ν. 3316/2005 με την “ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος”, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο βέλτιστος ανταγωνισμός, να αξιολογούνται οι συμμετέχοντες και εν τέλει να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Να εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις του Ν. 3316/2005 για απευθείας αναθέσεις μελετών, εφόσον συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης (άρθρο 10) είτε με συμφωνίες πλαίσιο (άρθρο 8) είτε με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών (άρθρο 9).
Η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων απαιτεί τη σύνταξη πραγματικού προϋπολογισμού, τη σαφή οριοθέτηση του φυσικού αντικειμένου με την αποφυγή των εικονικών κατατμήσεων, και προϋποθέτει την έγκαιρη κατάρτιση προγράμματος μελετών από τους Δήμους.
Η απευθείας ανάθεση μελετών με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με νομοθετικό πλαίσιο διαφορετικό των διατάξεων του Ν. 3316/2005 αποτελεί μία κατ’ εξαίρεση διαδικασία η οποία απαραίτητα θα πρέπει να αιτιολογείται ως προς την αναγκαιότητά της και να τεκμηριώνεται ως προς την κατάσταση του κατ’ επείγοντος.
Ειδικότερα σήμερα, οι κακές οικονομικές συνθήκες Δήμων και τεχνικού κόσμου, σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων του μελετητικού πτυχίου Α τάξης, επιβάλλουν με κάθε τρόπο να περιοριστεί η στρεβλή χρήση του δικαιώματος απευθείας αναθέσεων με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία λύση και οπωσδήποτε, όταν εφαρμόζεται, να διασφαλίζεται η διαφάνεια με τη γνωστοποίηση του φυσικού αντικειμένου στο ηλεκτρονικό σύστημα των Δήμων.
Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζονται έντυπες προσφορές με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για τους φορείς του Δήμου και η ανάθεση θα γίνεται με κριτήρια διαφάνειας.
Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΕ δεν μπορεί ν’ αγνοήσει φαινόμενα στην περιοχή μας που αφήνουν ερωτηματικά για τις προθέσεις της Διοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίζουμε να επαναδιατυπώσουμε τις πάγιες θέσεις μας σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και να δηλώσουμε ότι το ΤΕΕ είναι πάντα διαθέσιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, όπως άλλωστε οφείλει ως επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη