Κλείνουν ακόμη δύο τραπεζικά υποκαταστήματα στην Καλαμάτα


Η Γενική στην κεντρική πλατεία και η πρώην Εμπορική στην οδό Σφακτηρίας 
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να βάλουν λουκέτο αυτό της Γενικής Τράπεζας στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού και της πρώην Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Σφακτηρίας.
Η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα είναι αναπόδραστο αποτέλεσμα της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομίας: εξαιτίας της κρίσης το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 25%.
Παράλληλα, η κρίση οδήγησε στον αφανισμό δεκάδων τραπεζών. Η Εμπορική έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank.
Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση του κλάδου, δηλαδή ο περιορισμός του μεγέθους των τραπεζών, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Και την εφετινή χρονιά θα συνεχιστεί η μείωση του αριθμού καταστημάτων αλλά και του απασχολούμενου προσωπικού.
Μέχρι το τέλος του 2017, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, το δίκτυο των τραπεζών θα αριθμεί περίπου μισά υποκαταστήματα και πλέον στην Καλαμάτα, σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Αυτή είναι η εκτίμηση κορυφαίων τραπεζικών στελεχών και εντάσσεται στο πλαίσιο μείωσης του λειτουργικού κόστους, κάτι για το οποίο πιέζει η τρόικα. Στόχος των τραπεζών είναι μέχρι τη χρονιά αυτή– οπότε ολοκληρώνονται τα σχέδια αναδιάρθρωσης όπως έχουν εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιστροπής (DGComp)- να υπάρχει ένας γενναίος «εξορθολογισμός» των λειτουργικών δαπανών τους.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, είναι εύλογο ότι θα μειωθεί περαιτέρω, είτε μέσω προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης, είτε μέσω συνταξιοδότησης, είτε μέσω απόλυσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πανελλαδικό επίπεδο, από το σύνολο των 62.000 τραπεζοϋπαλλήλων που δούλευαν στις τράπεζες προ κρίσης (2008), ήδη έχουν μειωθεί κατά 10.000 χωρίς εντάσεις ή/και ανατροπές. Η εκτίμηση που υπάρχει για το Δεκέμβριο του 2016 ή τις αρχές του 2017 είναι ότι το σύνολο των εργαζομένων στις τράπεζες δε θα ξεπερνά τις 44.000.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη