Λιγότερα κρούσματα λαθροϋλοτομίας φέτος στη Μεσσηνία


ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ
 
Μείωση στις περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας στη Μεσσηνία καταγράφει για φέτος το Δασαρχείο Καλαμάτας. Όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας, σε σχέση με πέρυσι τα κρούσματα είναι λιγότερα, αλλά και οι έλεγχοι πιο αυστηροί.
Τον τελευταίο μήνα έχουν διαπιστωθεί τρεις περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας και έχουν κατασχεθεί από περιοχή της Κεντρικής Μεσσηνίας 15 χωρικά μέτρα ξύλων. Αυτά θα οδηγούνταν για εμπόριο, κατασχέθηκαν και την εβδομάδα αυτή θα βγουν σε πλειστηριασμό.
 
Αιτήσεις
Παράλληλα, συνεχίζεται η λήψη ξυλείας από πολίτες βάσει των αιτήσεων που χορηγήθηκαν από το Δασαρχείο. Για την περιοχή του Ταϋγέτου διατέθηκαν πάνω από 600 αιτήσεις, κυρίως σε κατοίκους της Καλαμάτας και των  εκεί χωριών. Στο μεταξύ, μέχρι τις 20 του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συλλογή από τα καμένα σημεία που υποδεικνύει το Δασαρχείο.
Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Κατσίποδας, φέτος έχει αυξηθεί η κατάθεση αιτήσεων από πολίτες που θέλουν να κόψουν ξύλα από τα κτήματά τους. Μάλιστα, ο κ. Κατσίποδας συνέστησε στους ιδιοκτήτες κτημάτων που θέλουν να τα καθαρίσουν να ζητούν την έγκριση του Δασαρχείου και να λαμβάνουν την απαιτούμενη άδεια, ώστε να είναι κατοχυρωμένοι.
 
Κυρώσεις και για τους μεταφορείς
Κατά το δασάρχη, η λαθραία υλοτομία έχει περιορισθεί, αλλά οι έλεγχοι είναι συνεχείς και με ιδιαίτερη ένταση τη χειμερινή περίοδο. Οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και σε περιοχές εκτός Ταϋγέτου, καθώς έχουν εντοπισθεί περισσότερα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας.
Να σημειωθεί πως το Δασαρχείο έχει αρμοδιότητα και διενεργεί ελέγχους σε χώρους αλλά και οχήματα που διακινούν ξύλα. Μπορεί να κατασχέσει ακόμα και το όχημα σε περίπτωση λαθροϋλοτομίας, ενώ γίνονται έλεγχοι και στις μάντρες που πωλούν ξύλα.
Ο κ. Κατσίποδας ζήτησε τη συνεργασία του κόσμου και να ειδοποιούν το Δασαρχείο, όταν διαπιστώνουν παρανομίες. Πρόσθεσε δε ότι η υπηρεσία λειτουργεί κάθε μέρα μέχρι και τις 10.00 το βράδυ.
«Τα πρόστιμα είναι αυστηρά πλέον. Έχουμε κατασχέσεις και πενταπλάσιο του μισθώματος. Και φέτος, με νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού, τις ίδιες ποινές έχει και ο μεταφορέας. Ο μεταφορέας, όταν του ζητούν να μεταφέρει δασικά ξύλα, πρέπει να ζητά από τον πολίτη τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να μη βρεθεί μπλεγμένος», κατέληξε ο κ. Κατσίποδας. 

Της Βίκυς Βετουλάκη