Μουσική από τα Δωδεκάνησα «πλημμύρισε» την Καλαμάτα


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε συνάντηση παραδοσιακών μουσικών, που περιλάμβανε αφιέρωμα στη μουσική της Δωδεκανήσου και διοργανώθηκε από το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας σε συνεργασία με το Σύλλογο «Άρτεμις» από τη Λέρο, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, το Σάββατο στις 8.00 το βράδυ δόθηκε συναυλία στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, όπου το κοινό απόλαυσε παραδοσιακή μουσική από τη Λέρο.
Το πρωί της Κυριακής, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, οργανώθηκε σεμινάριο – παρουσίαση της παραδοσιακής μουσικής της Λέρου, όπου συμμετείχε ο Σύλλογος «Άρτεμις» με τους: Αντώνη Νταλαρή – λύρα, τραγούδι (πρόκειται για τον πρόεδρο του συλλόγου), Μανώλη Πλατή – βιολί, τραγούδι, Μανώλη Βάρνα – σαντούρι και Γιώργο Δράκο – λαούτο, τραγούδι.
Ο Σύλλογος «Άρτεμις» ιδρύθηκε το 1977. Σήμερα συγκαταλέγεται στους πλέον οργανωμένους και δραστήριους συλλόγους, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και ολόκληρης της χώρας, χαίρει δε ιδιαίτερης εκτίμησης για το έργο που προσφέρει στη διάδοση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνει φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής για τους νέους της Δωδεκανήσου (σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση), πανηγύρια, χορευτικές συναντήσεις με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων, συναυλίες, εκθέσεις παραδοσιακής φορεσιάς, σεμινάρια παραδοσιακών χορών κ.ά.
Το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής, στο οποίο μετέχουν δεκάδες παραδοσιακοί μουσικοί και τραγουδιστές κάθε ηλικίας, συνοδεύει το σύλλογο σε κάθε του παρουσία εντός και εκτός Λέρου. Το δε Τμήμα Εκδόσεων έχει παρουσιάσει βιβλία που αφορούν στην ιστορία και την προβολή του νησιού, ενώ το Τμήμα Μουσικών Εκδόσεων ηχογράφησε CDs με θέμα την παραδοσιακή μουσική της Λέρου, αλλά και της ευρύτερης Δωδεκανήσου.
Οι φωτογραφίες από το σεμινάριο της Κυριακής είναι του Σταύρου Βόλλαρη.