Ξεκινούν διαδικασίες για μεταφορά των απορριμμάτων στο Δήμο Δυτικής Μάνης


Την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων διαδικασιών (σύνταξη μελέτης κ.λπ.) για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο χώρο από ιδιώτη εργολάβο για ένα έτος από την υπογραφή της σύμβασης, απέσπασε ομόφωνα η Δημοτική Αρχή Δυτικής Μάνης.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο αντιδήμαρχος Κ. Φωκέας αναφέρθηκε στα πορίσματα αυτοψίας που έγινε σε δύο σημεία, έπειτα από καταγγελία κάτοικου της Πλάτσας, στην επαρχιακή οδό Καλαμάτα – Καρδαμύλη, πριν από την είσοδο στην Καρδαμύλη, και στην περιοχή Αγ. Γεώργιος στην Λοζνά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών εστιών σε βάρος της δημόσιας υγείας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε  προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και πρόσθεσε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να διατηρούνται οι χώροι καθαροί, αν και ο Δήμος δεν έχει εργάτες καθαριότητας.
 
Απόψεις
Ο τέως δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας γνωστοποίησε πως υπάρχει απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ. και έχει ζητηθεί εγγράφως από το Δήμο Καλαμάτας η σύνταξη μελέτης, ενώ ο Π. Μπασάκος συμφώνησε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων.
Των ενεργειών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής υπεραμύνθηκε ο Αλεξ. Ρουτζούνης, λέγοντας πως το είχε χειριστεί με μεγάλη επιτυχία και η αντιπολίτευση τότε την είχε επαινέσει για το θέμα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Πρόσθεσε πως δεν είναι πρωτόγνωρο το θέαμα στον Άγιο Γεώργιο, αλλά και πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε εφαρμόσει τον κανονισμό καθαριότητας και δε χρειάζεται κάθε αντιδήμαρχος να παρακαλάει την Αστυνομία και να κάνει μηνύσεις. «Ας εφαρμόσει τον κανονισμό με τα πρόστιμα», σημείωσε και επιτέθηκε κατά του δήμαρχου Ι. Μαραμπέα, κατηγορώντας τον για ανακρίβειες ως προς το ότι έχουν σταλεί υπερβολικές ποσότητες (απορριμμάτων) από την περασμένη Δημοτική Αρχή για το Δήμο και ζήτησε να του δοθούν στοιχεία για τις ποσότητες που έχουν ζυγιστεί και υπάρχουν τώρα…
Σε ανάλογο ύφος ήταν και η τοποθέτηση του Χρ. Λυμπερέα, ο οποίος ανέφερε πως «εμείς δε θάψαμε σκουπίδια στη Μάνη, πληρώναμε 47.000 ευρώ και τα πηγαίναμε σε Κυπαρισσία, Μεγαλόπολη κ.λπ. Ο κύριος που τα μετέφερε με 45.000 αξία αυτοκινήτων έπαιρνε πολλά χρήματα για τη μεταφορά…».
 
Στοιχεία
Καταθέτοντας τα διαθέσιμα στοιχεία, ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας ανέφερε πως το 2011 δαπανήθηκαν 498.032 ευρώ, το 2012: 482.615 ευρώ, το 2013: 494.500 ευρώ και έως τις 31 Αυγούστου 2014 186.348,32 ευρώ και πως υπάρχουν απλήρωτα συνολικά 400.00 ευρώ στον προηγούμενο και στον σημερινό εργολάβο. Μίλησε για παράβαση κάθε νομιμότητας, με συνεχείς αναθέσεις και παρατάσεις των αναθέσεων και όχι διαγωνισμούς, ενώ έφερε στη μνήμη όλων τα όσα είχαν διαδραματιστεί στην αίθουσα συνεδριάσεων, όταν επρόκειτο να συζητηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για συλλογή, μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων με συνολικό κόστος 1,25 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έκανε η υπό αυτόν Δημοτική Αρχή ανέφερε πως ζυγίζονται καθημερινά τα απορρίμματα και πως μετά από πρόχειρους υπολογισμούς, το βάρος των απορριμμάτων μαζί με την ανακύκλωση δεν ξεπερνά τους 4 τόνους. Πρόσθεσε πως αυτό ήταν το κριτήριο για τη σύνταξη μελέτης, που θα την ακολουθήσει η διενέργεια ανοικτού και όχι διεθνούς διαγωνισμού, καθώς και ότι ο εργολάβος ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να καλύψει μέχρι το Δήμο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015 και έως τότε πρέπει να έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες. Ανακοίνωσε την έναρξη εκ νέου της ανακύκλωσης σε συζήτηση με τους επαγγελματίες και τα σχολεία, καθώς και τη σύνταξη νέου κανονισμού  καθαριότητας.
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως γίνονται ενέργειες για ελαχιστοποίηση των δαπανών μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων, που είναι υπερβολικές και δεν αντέχει ο Δήμος, μιλώντας ταυτόχρονα και για τη μείωση του κόστους που συμφωνήθηκε με τον εργολάβο στα 22.600 ευρώ ανά μήνα από τις 25.000 ευρώ.
 
Αντιπαράθεση
Για τις ενέργειες που έκανε επί των ημερών του αναφέρθηκε διεξοδικά ο τέως δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας, ο οποίος ανέφερε: «Αν υπάρχει κάτι εναντίον μας φέρτε το με στοιχεία και καθίστε μας στο σκαμνί για να υποστούμε της συνέπειες όχι όμως αυτές τις παραστάσεις που κάνετε.. Ήμασταν τριάμισι χρόνια Δημοτική αρχή και αντιμετωπίσαμε πολλά σοβαρά οικονομικά προβλήματα […]. Σε ό,τι αφορά τους χώρους αυτούς, τους βρήκαμε, είχαμε άλλον χώρο προσωρινής τοποθέτησης των απορριμμάτων, δε μιλήσαμε γι’ αυτά που βρήκαμε στα απορρίμματα και δε θάψαμε απορρίμματα».
«Το τι γίνεται με τα σκουπίδια το ξέρουμε όλοι, λύση δεν υπάρχει και ας κοιτάξουμε να βρούμε την πλέον νομιμοφανή διαδικασία», παρενέβη ο Παν. Μπασάκος, προσθέτοντας πως «ο διαγωνισμός της Περιφέρειας είναι όλος στο αέρα».  
Ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας κατηγόρησε τον τέως δήμαρχο πως λέει ανακρίβειες και επικαλέστηκε όρο που υπήρχε σε σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος Λεύκτρου για την παράτασή της για 2 μήνες, εφόσον συμφωνούσαν τα δύο μέρη, όπου στηρίχθηκε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και έκανε παρατάσεις, λέγοντας πως ο πρώτος ανάδοχος είχε προκύψει από διαγωνισμό, ενώ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τού έκανε συνέχεια αναθέσεις.
«Παρατηρώ», συνέχισε, «ότι συνεχώς λέτε ότι αν είστε παράνομοι να σας πάμε στα δικαστήρια, στον Εισαγγελέα και λοιπά. Εμείς ποτέ δεν είπαμε τέτοια λόγια, αλλά φαίνεται ότι κάτι σας καίει για να επανέρχεστε συνέχεια στο ίδιο θέμα. Εμείς σας κρίνουμε πολιτικά και με παρρησία και με στοιχεία σάς λέμε ότι διαχειριστήκατε τις τύχες του τόπου μας με επιπολαιότητα και χωρίς σχέδιο και κάνατε πολύ σοβαρά λάθη που στοίχησαν στην περιοχή μας […]. Δεν καταλαβαίνετε ότι μας αφήνετε μια δύσκολη κληρονομιά, και αντί να παραδεχτείτε τα λάθη και τις παραλείψεις σας, μας εγκαλείτε και μας απειλείτε κιόλας; Εμείς ούτε δικαστές είμαστε, ούτε εισαγγελείς και ούτε επιδιώκουμε να γίνουμε», είπε καταλήγοντας.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου