Οι 3 επιθεωρητές που δεν έφταναν για τη Μεσσηνία, τώρα θα τρέχουν και στη Λακωνία


Με τις αλλαγές στα τμήματα επιθεώρησης, ασφάλειας και υγείας

Της Βίκυς Βετουλάκη

«Εκεί που δε χωρούσαμε, γέννησε και η γιαγιά μου» είναι η ρήση που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ταιριάζει στο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, το οποίο πλέον, μετά τις τελευταίες αλλαγές, θα καλύπτει και το Νομό Λακωνίας.
Τον τελευταίο καιρό ολόκληρος ο Νομός Μεσσηνίας και οι ανάγκες σε αυτόν τον τομέα καλύπτονταν από τρεις και μόνο επιθεωρητές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι και με τις γραφειοκρατικές εργασίες της υπηρεσίας.

Αλλαγές
Οι αλλαγές επήλθαν με το νέο Οργανισμό του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Μέχρι 30 Οκτωβρίου η περιοχή της Λακωνίας, η οποία δε διέθετε δικό της τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, εξυπηρετούνταν από την Αργολίδα. Με το νέο Οργανισμό καταργήθηκε το τμήμα της Αρκαδίας και συγχωνεύτηκε με αυτό της Αργολίδας, όπου και παρέμεινε η έδρα του τμήματος. Έτσι, το τμήμα της Μεσσηνίας επέκτεινε τα όριά του, ώστε να καλύπτει πλέον και τη Λακωνία.
Το αρνητικό, βέβαια, στην υπόθεση είναι ότι δεν αυξάνεται το προσωπικό και οι δύο νομοί θα πρέπει να καλυφθούν από τους τρεις επιθεωρητές (έναν κλάδου Π.Ε. και δύο κλάδου Τ.Ε.), όσοι δηλαδή κάλυπταν μέχρι πρότινος ολόκληρη τη Μεσσηνία και δεν έφταναν.
Επίσης, στο τμήμα δεν υπάρχει κανένας διοικητικός υπάλληλος (πλην ενός οδηγού), όπερ σημαίνει πως όλη η γραφειοκρατική δουλειά και η ανάλογη διεκπεραίωση που αφορά τις λειτουργίες της υπηρεσίας (ακόμα, δηλαδή, και η αγορά ενός στυλό) πρέπει να γίνει από τους επιθεωρητές.

Αντικείμενο
Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού είναι πλέον κανόνας για το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, όμως σίγουρα είναι αδύνατον με αυτά τα δεδομένα να περιμένεις απόλυτη εξυπηρέτηση του πολίτη και αύξηση ελέγχων.
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπηρεσία, οι έλεγχοι έχουν κατά κύριο στόχο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων με την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να αποφεύγονται τα εργατικά ατυχήματα, που έχουν κόστος και για την επιχείρηση και για τον εργαζόμενο. Επίσης, μέλημα είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ο βασικός ρόλος της υπηρεσίας είναι ελεγκτικός, όμως υπάρχει και ο συμβουλευτικός.
Η Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση Εργασίας ασχολείται:
-Με τη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων
-Τη διερεύνηση καταγγελιών, είτε είναι επώνυμες είτε ανώνυμες
-Τους ελέγχους και επανελέγχους σε χώρους εργασίας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, όσον αφορά στην υγιεινή και την ασφάλεια.