Ο ανεξερεύνητος πλούτος της Μεσσηνίας


Μπορεί, άραγε, ένα είδος εναλλακτικής μορφής τουρισμού να αποτελέσει έναν πολύ δυναμικό παράγοντα για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στο νομό μας;
Όταν αναφερόμαστε στο γαστρονομικό τουρισμό, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι εκείνη η μορφή τουρισμού η οποία μπορεί να συμβάλει, αφενός, στην ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος και, αφετέρου, στην αναζωογόνηση του αγροτικού μας κλάδου και, φυσικά, στη μεγέθυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.
Τι είναι, όμως, ο γαστρονομικός τουρισμός; Είναι εκείνο το είδος τουρισμού το οποίο διακατέχεται από την κουλτούρα της τοπικής κουζίνας. Αναφερόμαστε, δηλαδή, στην ανάδειξη του γαστρονομικού μας πλούτου.
Ο γαστρονομικός τουρισμός ανήκει στην πολιτική έξυπνης ανάπτυξης. Το μόνο που χρειάζεται είναι η κατάλληλη εφαρμογή μιας στρατηγικής προγραμματισμού.
Τα λέμε όλα αυτά, διότι, δυστυχώς, η συμμετοχή του κλάδου εστίασης στη Μεσσηνία στο πρόγραμμα για τη μεσογειακή διατροφή και το σήμα ποιότητας του Επιμελητηρίου και άλλων συνεργαζόμενων φορέων δεν ήταν η ανάλογη.
Με τέτοια μυαλά, όμως, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα.
Α.Π.