Παναγιώτης Βούρος, ένας νέος συγγραφέας μιλά στο «Θάρρος»

Παναγιώτης Βούρος, ένας νέος συγγραφέας μιλά στο «Θάρρος»

Στην Καλαμάτα θα παρουσιάσει το πρώτο του βιβλίο ο Καλαματιανός δικηγόρος, Παναγιώτης Βούρος. Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση της Παρασκευής στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις», στις 8.00 το βράδυ, και σας τον παρουσιάζει:
 
-Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σου;
Η συγγραφή είναι κομμάτι της ζωής μου από τη στιγμή που η ανάγκη μου για τη γραπτή αποτύπωση των σκέψεών μου έγινε δυνατότητα. Ξεκίνησα σε μικρή ηλικία με διηγήματα και ποιήματα παιδικών τότε αφορμών κι ερεθισμάτων και από τότε κρατώ το μολύβι, συζητώντας με τον εαυτό μου ή τρίτους μέσα απ’ το χαρτί.
 
-Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο είδος;
«Οι πλείστοι άνθρωποι κακοί;» είναι συλλογή διηγημάτων που όλα τους τοποθετούν τον ήρωα – άνθρωπο στο περιβάλλον της εκδίκησης. Το συμβάν που γεννά τη βούληση αυτή των ηρώων κάθε διηγήματος να εκδικηθούν δεν έχει και στα τρία διηγήματα την ίδια χρονική αφετηρία ή, καλύτερα, στο πρώτο διήγημα, για παράδειγμα, η βούληση αυτή παράγεται από διαδοχικά γεγονότα, ενώ στο δεύτερο την παράγει ένα και μόνο εγκληματικό γεγονός.
 
-Μίλησέ μας για το πρώτο σου βιβλίο.
Το διήγημα απαιτεί γρήγορη σκέψη και δυνατότητα κατανόησης πυκνών νοημάτων. Απαιτεί, με λίγα λόγια, περισσότερο έναν αναγνώστη έτοιμο για ένα ταξίδι που θα τον ταλαιπωρήσει ενδεχομένως μέχρι να τον αποζημιώσει ο προορισμός, παρά έναν επισκέπτη ήρεμων νερών της μιας ανάγνωσης. Αυτό ζητώ ως αναγνώστης, αυτό καταθέτω ως συγγραφέας.
 
-Πόσο εύκολο είναι ένας νέος συγγραφέας να εκδώσει ένα βιβλίο στις μέρες μας;
Ο βαθμός δυσκολίας και πρόσβασης είναι μεγάλος, όσο η θέληση να ευδοκιμήσει μια ιδέα, ένας καρπός, είναι αδύναμη. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα μπορούν να γίνουν.
 
-Ποια η σχέση σου με την Καλαμάτα;
Η Καλαμάτα είναι η πατρίδα μου, ο τόπος που κρατά τις πιο γλυκές μου αναμνήσεις. Είναι η αρχή, μαζί και η κάθε επιστροφή μου. Είναι η περηφάνια μου, η καταβολή μου, το ψηλό και το γαλάζιο της καρδιάς και της σκέψης μου. Κάθε δρόμος, κάθε λόγος που με φέρνει πίσω, είναι ταυτόχρονα και πλήθος στιγμών από το παρελθόν που ζωγραφίζει καινούριο χαμόγελο. Δεν υπήρχε καμία απολύτως περίπτωση να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι μου στο χώρο του βιβλίου από κάπου αλλού παρά μόνο στην Καλαμάτα.
 
-Μίλησέ μας για την εκδήλωση της Παρασκευής.
Την Παρασκευή θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την συλλογή διηγημάτων «Οι πλείστοι άνθρωποι κακοί;» πρώτη φορά μπροστά στο κοινό. Άνθρωποι με πλούσια βιογραφικά και αγάπη για τα ελληνικά γράμματα θα μου κάνουν την τιμή να μοιραστούν τις σελίδες του βιβλίου μου με τον κόσμο και να δώσουν την πρώτη πνοή στους ήρωές μου.
Ο κ. Διονύσης Μουσμούτης, συγγραφέας, κριτικός, διευθυντής του περιοδικού «Ιστορία», πρόεδρος του PEN Ελλάδος, ο οποίος το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Ουράνη για το βιβλίο του «Ούγκο Φόσκολο, Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα», θα μας κάνει την τιμή να πλουτίσει τη συντροφιά μας με τη γνώση και την τέχνη του πάνω σε μεγάλη γκάμα ειδών του γραπτού λόγου.
Η κα Μπούνα – Λιανού, πνεύμα ζωηρό και εύστροφο, αναγνώστρια με μεγάλη εμπειρία και περισσότερο μια γυναίκα ζυμωμένη και με τεράστια προσφορά στο χώρο της εκπαίδευσης, θα είναι επίσης μαζί μας, όπως και η νεαρή φιλόλογος – ηθοποιός, Βανέσσα Αδαμοπούλου, με τη δυναμική της ανάμειξη στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Η όλη παρουσίαση θα φιλοξενηθεί στο «Βιβλιόπολις», ένα χώρο που αγαπά το βιβλίο και που με τη διαπεραστική ματιά της κας Δημοπούλου δεν αρνείται τη ζεστασιά του σε ανθρώπους που επιμένουν πως η εικόνα, η ιστορία, η στιγμή έχει ακόμα την ευκαιρία να εξελίσσεται στο πνεύμα μας με οδηγούς εμάς.
 
-Τι να περιμένουμε από εσένα;
Το επόμενο βήμα είναι ακόμα νωρίς να το αποκαλύψουμε. Θα ακολουθεί οπωσδήποτε το δύσκολο αλλά υπέροχο μονοπάτι του διηγήματος
 
Λίγα λόγια
Ο Παναγιώτης Χ. Βούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982 και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δημοσίας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί, στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, πολλά άρθρα, διηγήματα και ποιήματά του.
Η πρώτη του επίσημη συγγραφική προσπάθεια, η συλλογή διηγημάτων με τίτλο: «Οι Πλείστοι Άνθρωποι Κακοί;», μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Κοράλλι».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση