Πλησιάζει η πρεμιέρα με τη «Μήδεια» του Μποστ (φωτογραφίες)


Στην τελική ευθεία για τη χειμερινή του παραγωγή με την ξεκαρδιστική κωμωδία του Μποστ «Μήδεια» έχει μπει το θεατρικό σχήμα «Συν1-Μιχάλης Τούμπουρος»
Η Μήδεια του Μποστ είναι εξωφρενικό έργο, κωμωδία καθαρόαιμη, σουρεαλιστική, αλλά και βαθιά λαϊκή. Ο Μποστ με φόρμα που θυμίζει επιθεώρηση, με ήρωες καρικατούρες που μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από τα σκίτσα του και μιλώντας τον αγιασμένο δεκαπεντασύλλαβο της λαϊκής μας παράδοσης, μπλεγμένο με ελληνικούρες αρχαιοπρεπείς και τελείως ανορθόγραφες και ασύντακτες, καταφέρνει να περιγράψει τον ψυχισμό και την παραδοξότητα του νεοέλληνα με τέτοια μαεστρία, που ενώ η εικόνα που βλέπουμε πλησιάζει το γκροτέσκο, γελάμε, ξεκαρδιζόμαστε μ’ αυτήν και ας ξέρουμε στο βάθος ότι μιλάει για μας τους ίδιους.
Δημιουργείται μπροστά μας ένας καθρέφτης της κοινωνίας, της νοοτροπίας και των πρακτικών που μας οδήγησαν στην κατάσταση που σήμερα βιώνουμε.
Η «Μήδεια» του Ευριπίδη γράφτηκε πριν από 2.000 χρόνια, ενώ η «Μήδεια» του Μποστ πριν από 20 περίπου χρόνια. Παρόλα αυτά, τα δύο έργα έχουν πολλές ομοιότητες.
 
Υπόθεση
Ένα καυστικό σχόλιο πάνω στην υποκρισία που αιώνες τώρα κατατρώει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Ο Μποστ, βασισμένος σ’ αυτή την ιστορία του Ευριπίδη, σχολιάζει την επικαιρότητα, την οικονομία, τα κοινωνικά ήθη, το ρατσισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις και γενικά τη φύση του νεοέλληνα, με τρόπο εύστοχο και καυστικό.
Μια Μήδεια που σκοτώνει τα παιδιά της επειδή ελευθεριάζουν. Στη δική του Μήδεια (του Μποστ), τα παιδιά δεν είναι αμέτοχα θύματα, αλλά με τα καμώματά τους δίνουν συνέχεια αφορμή στη μάνα τους να εκνευρίζεται. Δε διαβάζουν, δε δουλεύουν, το μυαλό τους είναι συνέχεια… αλλού… και γενικά το πάνε φιρί-φιρί για σφάξιμο!
Από το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, από το θέατρο ΣΤΟΑ, το χιούμορ του Μποστ που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε το στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Άλλωστε, εκείνο που λυτρώνει τον Έλληνα είναι το γέλιο!
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Σκηνικά-Κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης
Χορογραφίες: Μαρία Μπαλάσκα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Όλγα Θεοδώρου
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Αναγνωστοπούλου Πολυτίμη – Μαρία,  Γιαννόπουλος Ηλίας,  Διακουμέα Δήμητρα, Δούσης Κώστας, Καρμοίρης Λευτέρης, Κρόμπα Μαρία, Κρόμπας Παναγιώτης, Λεάκου Έφη, Μαργαριτίδη Χρύσα, Μέντη Ρούλα, Μπαλάσκα Μαρία, Μπαρούνη Αργυρώ, Μποτσέα Σοφία, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Παχτίτης Λεωνίδας, Πουλέτης Λευτέρης, Σταυροπούλου Ελένη, Τάσση Μιμίκα, Τεντζογλίδης Ηλίας,  Τσώνη Γεωργία, Τσουμελέας Χρήστος, Χαχής Βαγγέλης.
 

Προπώληση εισιτηρίων από 17 Νοεμβρίου (6.00 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.