Πρόστιμα στα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά


Πρόστιμα στα πυρηνελαιουργεία που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά επέβαλε με ισάριθμες αποφάσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Ειδικότερα, επέβαλε πρόστιμο 9.700 ευρώ στην εταιρεία «Οιχαλία Επεξεργασία Βιομάζας ΕΠΕ» και 2.500 ευρώ στην εταιρεία «Οικοενέργεια Α.Ε.».
Για την πρώτη επιχείρηση, το πρόστιμο των 9700 ευρώ αναλύεται ως εξής:  
-Τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (3.500 ευρώ), επειδή διαπιστώθηκαν: α) η ύπαρξη σωρού μείγματος ελαιοπυρήνα δύο φάσεων και τριών φάσεων σε τσιμεντοστρωμένο μη στεγασμένο χώρο, σε περίοδο μη αιχμής (όπως δηλώθηκε από τον παρόντα κατά την αυτοψία υπεύθυνο της δραστηριότητας) και β) η αποθήκευση σημαντικών ποσοτήτων ελαιοπυρήνα τριών φάσεων σε υπαίθριο χώρο στο πίσω μέρος του γηπέδου της εγκατάστασης, σε περίοδο μη αιχμής (όπως δηλώθηκε από τον παρόντα κατά την αυτοψία υπεύθυνο της δραστηριότητας), κατά παράβαση των όρων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. 
-Τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (4.500 ευρώ), επειδή διαπιστώθηκαν: α) η ύπαρξη ενδείξεων διαρροών υγρών σκούρου χρώματος και ελαιώδους μορφής (στο δυτικό και βόρειο όριο του γηπέδου της δραστηριότητας) εκτός του χώρου της μονάδας, β) η ύπαρξη υγρών σκούρων χρώματος και ελαιώδους μορφής που προέρχονται από το χώρο της μονάδας (δια μέσω οπής στο τοιχίο της δραστηριότητας), που κατέληγαν στο παρακείμενο φρεάτιο ομβρίων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά και γ) η διαρροή υγρών σκούρου χρώματος ελαιώδους μορφής από την είσοδο της νέας μονάδας της δραστηριότητας εκτός των ορίων της ιδιοκτησίας αυτής, που κατέληγαν στο παρακείμενο φρεάτιο ομβρίων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, κατά παράβαση των όρων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. 
-Πεντακόσια ευρώ (500 ευρώ), επειδή κατά τον έλεγχο της παλαιάς μονάδας το σύστημα απόσμησης δεν ήταν σε λειτουργία κατά παράβαση όρου της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
-Διακόσια ευρώ (200 ευρώ), επειδή το αντίγραφο του βιβλίου που υποβλήθηκε με τις απόψεις της εταιρείας δεν ήταν θεωρημένο, κατά παράβαση όρου της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. 
-Χίλια ευρώ (1.000 ευρώ), επειδή η εταιρεία δεν προσκόμισε την άδεια χρήσης νερού της υφιστάμενης γεώτρησης που βρίσκεται εντός του γηπέδου της μονάδας. H υφισταμένη γεώτρηση ήταν σε λειτουργική κατάσταση, καθώς δεν είχε γίνει σφράγιση και απεγκατάσταση του εξοπλισμού άντλησης. Όλα αυτά αποτελούν παράβαση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Η εισήγηση της υπηρεσίας που διενήργησε τον έλεγχο θα διαβιβαστεί στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για ενημέρωσή της και τυχόν ενέργειές της, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
 
«Οικοενέργεια Α.Ε.»
Για την εταιρεία «ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε.», το πρόστιμο των 2.500 ευρώ επιμερίζεται ως εξής:
-Δύο χιλιάδες ευρώ (2.000 ευρώ), επειδή διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο φρεατίων-δεξαμενών (στο βορειοδυτικό και βορειοανατολικό άκρο της μονάδας), όπου καταλήγουν οι πάσης φύσης απορροές της εγκατάστασης, που είναι συνδεδεμένες μέσω αγωγών με το δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ. Μελιγαλά, με συνέπεια οι απορροές πάσης φύσεως (όμβρια, στραγγίδια ελαιοπυρήνα) από τους χώρους της εγκατάστασης της μονάδας να καταλήγουν στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, κάτι που αποτελεί παράβαση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
-Πεντακόσια ευρώ (500 ευρώ), επειδή διαπιστώθηκε η ύπαρξη, σε τσιμεντοστρωμένο υπαίθριο χώρο, μικρής ποσότητας ξηρού πυρήνα (εκχυλισμένου), κατά παράβαση όρου της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου