Ρύθμιση στην εξόφληση των οφειλών νερού λόγω καθυστερημένης καταμέτρησης στο Δήμο Οιχαλίας


Στην απόφαση να γίνει ρύθμιση στην εξόφληση των καταμετρημένων κυβικών του νερού με συγκεκριμένο τρόπο κατέληξε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, προκειμένου να αποφευχθεί η άδικη επιβάρυνση των δημοτών.
Το θέμα προέκυψε λόγω της μη καταγραφής της κατανάλωσης του νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και, κατά συνέπεια, της έκδοσης των σχετικών λογαριασμών χρέωσης, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των δημοτών, αφού στο πλαίσιο εφαρμογής του κλιμακωτού τιμολογίου η χρέωση των κυβικών μέτρων νερού επιβαρύνεται ανάλογα με το ύψος τους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Δ. Παναγιωτόπουλος.
Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, η καταμέτρηση της κατανάλωσης των κυβικών του νερού για το β΄ εξάμηνο 2013, στις Κοινότητες που εφαρμόζεται το κλιμακωτό τιμολόγιο ύδρευσης ( Ανθούσας, Ζευγολατιού, Καλλιρρόης, Μαγούλας, Μίλα, Νεοχωρίου, Πολίχνης,  Σκάλας, Στενύκλαρου και Τσουκαλαίικων), καθυστέρησε λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Ηλίας Σακελλαριάδης, πρότεινε να επιδειχθεί το ανάλογο ενδιαφέρον και να γίνονται εγκαίρως οι μετρήσεις, προκειμένου να εισπράττει ο Δήμος και να μην επιβαρύνονται οι πολίτες, οι οποίοι, όπως έχει η κατάσταση, θα πληρώσουν περισσότερο.
Βολές κατά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε ο Δ. Καραμπούλας, λέγοντας πως είχε ένα χρόνο να μετρήσει και τρία εξάμηνα τα ρολόγια και αναγκαστικά ο καταναλωτής θα πληρώσει την αύξηση της κλίμακας, εκφράζοντας αμφιβολίες αν μπορεί να ανταπεξέλθει.
 
Μείωση στην τιμή 
Να κοστολογηθεί το νερό που καταναλώθηκε πριν από δύο χρόνια με την τιμή που είχε τότε, πρότεινε ο Κων. Ρεϊτζόπουλος, ο οποίος συνέχισε λέγοντας πως η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει σε δόσεις, τόσες ώστε να μπορεί να τις πληρώσει ο καταναλωτής. Πρόσθεσε δε να είναι δωρεάν κάποια κυβικά για ανέργους και για άλλες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να μειωθεί κατά 40%, όσο και η μείωση του εισοδήματος των πολιτών, η τιμή του νερού.
 
Πρόστιμο για παροχές χωρίς υδρόμετρο
Τα στοιχεία πως υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές 628.525 ευρώ και πως 2.078 καταναλωτές  έχουν να πληρώσουν περισσότερα από δύο χρόνια, παρουσίασε ο δήμαρχος Αριστ. Σταθόπουλος. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι έχουν βρεθεί αρκετές παροχές χωρίς υδρόμετρο και πρόσθεσε ότι με το νέο κανονισμό ύδρευσης θα υπάρξει η  ίδια μεταχείριση σε όλους, με την τοποθέτηση νέων υδρομέτρων.
Ο νέος κανονισμός θα προβλέπει, όπως είπε, πως θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες που υπάρχουν μέσα σε ένα μήνα και αν μετά την παρέλευσή του βρεθεί παροχή χωρίς υδρόμετρο, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ επισήμανε πως δεν μπορεί το νερό της ύδρευσης να χρησιμοποιείται για πότισμα
Αν υπάρξουν συνέπειες για όσους χρησιμοποιούσαν την παροχή νερού χωρίς υδρόμετρο, θέλησε να πληροφορηθεί οκ. Σακελλαριάδης, προτείνοντας ταυτόχρονα πως αν βρεθεί άτομο που ασχολούνταν με τα κοινά χωρίς υδρομετρητή, να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του, άποψη με την οποία συμφώνησε ο δήμαρχος. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου