Σε κλίμα συναίνεσης υπερψήφισαν οι 2 από τις 3 παρατάξεις της μειοψηφίας το τεχνικό πρόγραμμα


Μόνο συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών, καθώς τα μεγάλα έργα εκτελούνται από το ΕΣΠΑ, επιτρέπουν τα χρήματα με τα οποία θα υλοποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 στο Δήμο Μεσσήνης.
Στην ουσία, ο Δήμος καλείται να προβεί σε διαχείριση της φτώχειας που υπάρχει, καθώς από τα σχεδόν 29 εκατ. ευρώ του προγράμματος μόνο το 1,303 εκατ. ευρώ προβλέπεται για νέα έργα και προμήθειες.
 
Βολές κατά Πτωχού από Τσώνη
Την εισήγηση επί του προγράμματος έκανε ο αντιδήμαρχος Σπ. Κοντοθανάσης και αμέσως μετά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γ. Τσώνης, ανέφερε πως είναι πολύ μικρό το ποσό για νέα έργα και προμήθειες. «Αν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα καύσιμα, τότε δεν περισσεύουν χρήματα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «όποιος κι αν θα είναι δήμαρχος, θα πρέπει να κάνει βουντού και μαγικά για να ανταπεξέλθει».
Πρόσθεσε δε, πως αν αφαιρεθούν οι προμήθειες, σε κάθε Δημοτική Ενότητα αντιστοιχούν 186.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης. «Καταλαβαίνουμε τι έχουν να δουν τα μάτια μας. Θα στηρίξω τη Δημοτική Αρχή, αν και περίμενα ότι η φιλική σε εσάς κυβέρνηση θα έκανε κάτι για να εκτελέσουμε περισσότερα έργα», συνέχισε και αμέσως μετά κατήγγειλε το συντονιστή της κυβέρνησης, Δ. Πτωχό, πως δεν έχει βοηθήσει τη Δημοτική Αρχή. «Αν το έχει κάνει και δεν το γνωρίζω, τότε ανακαλώ», είπε.
 
Αποκατάσταση Πτωχού από Αναστασόπουλο
Να δώσει εξηγήσεις, αλλά και να αποκαταστήσει την αλήθεια, ανέλαβε ο δήμαρχος Μεσσήνης. Ο κ. Αναστασόπουλος, αφού μίλησε για σημαντική περικοπή των πόρων, ανέφερε πως ήταν σημαντική η υποστήριξη του Δ. Πτωχού σε ό,τι αφορά στην αποχέτευση του Πεταλιδίου. Παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια τι έχει συμβεί με το συγκεκριμένο έργο και κατέληξε λέγοντας πως υπάρχει η δέσμευση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, πως θα είναι από τα πρώτα που θα ενταχθεί στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) για δημοπράτηση.
Είπε, επίσης, πως ο κ. Πτωχός συνέβαλε στην ολοκλήρωση των μελετών αποχέτευσης της Αίπειας, με προϋπολογισμό 434.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Αυτό που κάνει ο κ. Πτωχός για την περιοχή είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο δήμαρχος Μεσσήνης, καθώς έτσι και θα ωφεληθεί το περιβάλλον, αφού τα λύματα δε θα καταλήγουν στη θάλασσα, και θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα «θωρακιστεί» το παραλιακό μέτωπο του Δήμου.
Ο κ. Αναστασόπουλος κατέληξε λέγοντας πως η κινητοποίηση που έγινε με την παρέμβαση του Μεσσήνιου συντονιστή της κυβέρνησης, αποσκοπεί στο να έχουν τελειώσει οι μελέτες αποχέτευσης της Αίπειας στις αρχές της χρονιάς, προκειμένου να δημοπρατηθούν από πιστώσεις του ΣΕΣ.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γ. Τσώνης, δηλώνοντας πως «αν γίνουν όλα αυτά, θα είμαι ο πρώτος που θα στήσω τον ανδριάντα του κ. Πτωχού».
 
Βολές από Κ. Αποστολόπουλο και άλλες απόψεις 
«Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε κανένα έργο, μας έχουν δέσει πισθάγκωνα και για να κάνουμε το οτιδήποτε πρέπει να το εντάξουμε σε πρόγραμμα», επισήμανε από την πλευρά του ο Κων. Αποστολόπουλος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στις άλλες παρατάξεις του Συμβουλίου, που ψήφισαν την κυβέρνηση και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δε θα είναι η ίδια έπειτα από έξι μήνες.
Ο κ. Τσώνης παρατήρησε πως, αν δεν υπάρξουν πλάγιες χρηματοδοτήσεις, η κατάσταση θα είναι τραγική και δήλωσε πως θα στηρίξει τη Δημοτική Αρχή και τις προσπάθειες που καταβάλλει να σταθεί ο Δήμος στα πόδια του.
Για ένδεια των πόρων, αλλά και για τα συνεχιζόμενα έργα που δεν μπορούν να μην ψηφιστούν, μίλησε ο Δημ. Σαμπαζιώτης, δηλώνοντας πως ο ίδιος και οι σύμβουλοί του στηρίζουν τη Δημοτική Αρχή και είναι αρωγοί και συμπαραστάτες σε όποια προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον πόρων.
Καλύτερη συνεργασία όλων των παρατάξεων προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα, πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος, Κ. Μαλιώτης, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος Μεσσήνης ευχαρίστησε τις μειοψηφίες για τις τοποθετήσεις τους, και χαρακτήρισε ψίχουλα τα όσα θα πάρει από την Πολιτεία ο Δήμος Μεσσήνης.        

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου