Σε 4 μήνες τα τεύχη δημοπράτησης για τη σήραγγα στην Αρκαδική Πύλη


Τη δέσμευση πως, αντί για 11 μήνες, θα παραδώσει μόλις σε 4 μήνες από τώρα τη μελέτη του έργου (σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης) κατασκευής της σήραγγας στην Αρκαδική Πύλη στην Αρχαία Μεσσήνη, έδωσε χθες ο μελετητής κ. Μαραβέας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης.
Σκοπός του έργου είναι να εκτραπεί η διέλευση των οχημάτων από τους οικισμούς Λάμπαινα, Αρσινόη, Μαυρομάτι προς τους οικισμούς Βαλύρα – Ζερμπίσια.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, υπό την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γιάννη Αργυράκη, τον αντιδήμαρχο Μεσσήνης Σπύρο Κοντοθανάση, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Μεσσήνης και της Αναπτυξιακής Εταιρείας και το μελετητή κ. Μαραβέα.
 
Υπογειοποίηση δρόμου
Όπως εξήγησαν η κα Αλειφέρη και ο κ. Αργυράκης, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου-Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Μεσσήνης και της Αναπτυξιακή Εταιρείας Μεσσηνίας.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε 150.000 ευρώ, στον οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια με 140.000 ευρώ και ο Δήμος Μεσσήνης με 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το μελετητή, μία πρώτη εκτίμηση είναι πως για την κατασκευή του έργου θα απαιτηθεί ποσό περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για τη Μεσσηνία και το Δήμο Μεσσήνης, καθώς η διέλευση οχημάτων, βαρέων και ελαφρών, μέσα από την Αρκαδική Πύλη θα προκαλέσει, σε βάθος χρόνου και εξαιτίας πιθανής αύξησης του μεγέθους των οχημάτων και του κυκλοφοριακού φόρτου, φθορές στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, γι’ αυτό και η κατασκευή του εκτιμάται πως πρέπει να έχει προτεραιότητα. Επίσης, εκτιμάται ότι το έργο θα βοηθήσει στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Γενικότερα, μπορεί θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
 
Με στόχο το ΣΕΣ
Το προηγούμενο διάστημα παραδόθηκε το πρώτο στάδιο που αφορά σε τοπογραφικές εργασίες, αποτυπώσεις και τα διαγράμματα του έργου, ενώ χθες παρελήφθη από την Επιτροπή το δεύτερο στάδιο, που είναι ο προγραμματισμός του έργου, οι γεωτεχνικές έρευνες, η προκαταρκτική μελέτη και ο ηλεκτροφωτισμός του.
Το έργο της κατασκευής της σήραγγας θα είναι αναπόσπαστο τμήμα της ανακατασκευής και της βελτίωσης του οδικού τμήματος από τον οικισμό της Λάμπαινας έως την Αρχαία Μεσσήνη.
Από την πλευρά του Δήμου Μεσσήνης, ο κ. Κοντοθανάσης είπε πως επιθυμία τους είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της μελέτης, ώστε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και με στόχο το επόμενο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).
Το έργο επρόκειτο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται τώρα, αλλά δεν προλάβαιναν χρονικά και γι’ αυτό στόχος είναι το νέο πρόγραμμα.

Της Βίκυς Βετουλάκη