Στην Καλαμάτα βρέθηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ David, D. Pearce (φωτογραφίες & βίντεο)


ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο πρέσβης των ΗΠΑ
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, David D. Pearce και συναντήθηκε με το δήμαρχο Π. Νίκα. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα εγκαρδιότητας και ο δήμαρχος τόνισε προς τον πρέσβη πως «τρέφουμε τα καλύτερα αισθήματα για τον αμερικανικό λαό».
Ο κ. Νίκας έκανε μια παρουσίαση, σε αδρές γραμμές, της κατάστασης στην Καλαμάτα και την περιοχή της, όσον αφορά σε οικονομικές και αναπτυξιακές παραμέτρους. Τόνισε, δε, προς τον κ. Pearce ότι ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει τη συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ σε θέματα όπως: αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας για πολιτιστικές εκδηλώσεις, πρόγραμμα εκπαίδευσης με Αμερικανούς ειδικούς διδάσκοντες, για μέλη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, σχετικά με τη δημιουργία μικρής επιχείρησης (κατάστημα, βιοτεχνία κ.λπ.), πρόγραμμα εκπαίδευσης ομάδας αγροτών από το Δήμο Καλαμάτας, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην αγροτική επιχειρηματικότητα, το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων κ.ά., καθώς και η ανάπτυξη του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα, της προβολής και προώθησης των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ κ.ά.
Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος ανέφερε και τα ακόλουθα: «Καλωσορίζουμε τον κ. πρέσβη στην πόλη της Καλαμάτας. Είχαμε μία μακρά συνεργασία. Του εξέθεσα όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην πόλη, πάντοτε στο πνεύμα μίας δημιουργικής συνεργασίας με την Αμερικανική Πρεσβεία.
Είναι η δεύτερη συνάντηση που είχαμε εδώ (με Αμερικανό Πρέσβη) και προσδοκούμε σε αποτελέσματα. Θα εργασθούμε όλοι μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση, να έχουμε δηλαδή πρακτικά αποτελέσματα και η συνεργασία να είναι αποδοτική για τον τόπο, για ό,τι γνωρίζετε – και τα έχουμε θέσει κατά καιρούς – από τις εξαγωγές των προϊόντων μέχρι την τουριστική ανάπτυξη, μέχρι την κρουαζιέρα. Όπως ξέρετε, στα δύο τελευταία είναι κυριαρχικός ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, με τη σειρά του, είπε τα εξής: «Αυτή είναι η πρώτη μου συνάντηση και η πρώτη μου επίσκεψη στην Καλαμάτα και, βεβαίως, ενδιαφέρομαι να μάθω όσο περισσότερα μπορώ σχετικά με τον τόπο. Υπήρξα φοιτητής Κλασικών Σπουδών, της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο κολέγιο και γνωρίζω καλά πως αυτή είναι μία πολύ σημαντική περιοχή στην ελληνική Ιστορία και θεωρώ πως παίζει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.
Ιδιαίτερα άκουσα από το δήμαρχο σχετικά με τις ελπίδες και τις επιδιώξεις του για την πρόοδο και ανάπτυξη της περιοχής. Φαίνεται πως πολλά συμβαίνουν στον τουρισμό, στη γεωργία και στην οικονομία και χαίρομαι που το ακούω. Προφανώς, μέριμνά μου είναι να ισχυροποιήσω τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών με όποιον τρόπο μπορώ και πάντοτε αναζητώ ευκαιρίες να το κάνω αυτό.
Θεωρώ πως αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα αυτής της προσπάθειας και προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Αρχαία Μεσσήνη και να μάθω όσο μπορώ περισσότερα για την περιοχή όσο είμαι εδώ».


Στο μητροπολίτη Μεσσηνίας ο Αμερικανός πρέσβης

Εθιμοτυπική επίσκεψη και στο μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο πραγματοποίησε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο πρέσβης παρακάθισε σε γεύμα, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο μητροπολίτης. Κατά τη διάρκειά του, ενημερώθηκε για τις κοινωνικές δραστηριότητες της τοπικής εκκλησίας, τα υφιστάμενα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και για το θέμα των διαθρησκευτικών διαλόγων, την πορεία και τα προσδοκώμενα αποτελέσματά τους, για τα οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τέλος, ο κ. Pearce δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συνάντησή του με τον κ. Χρυσόστομο, λέγοντας ότι θα επιδιώξει να τον συναντήσει εκ νέου, προκειμένου να συζητήσουν και άλλα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός


Τρόπους συνεργασίας αναζητούν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα
Η αναζήτηση τρόπων συνεργασίας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε αργά χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο ο πρέσβης Ντ. Πιρς. Δέχθηκε το καλωσόρισμα του προέδρου Δ. Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε πως, αν και η επίσκεψη είναι εθιμοτυπική, «θα προσδώσει στο μέλλον μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνεργασία που θα πρέπει να έχουμε ως εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων της Μεσσηνίας, που θα αποφέρει, πιστεύω, τα εμπορικά αποτελέσματα που εμείς επιδιώκουμε. Οι σχέσεις μας με την Αμερική είναι πάρα πολύ καλές, ειδικότερα στα παραδοσιακά προϊόντα και στο εξαγωγικό εμπόριο, που αφορά πλέον στην Αμερική. Έχουμε μια προϊστορία όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης από το παρελθόν και τώρα συνεχίζουμε με τις εμπορικές δραστηριότητες».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, μιλώντας με σπαστά ελληνικά, είπε πως είναι μεγάλη του τιμή να βρίσκεται στη Μεσσηνία και συνέχισε τη δήλωσή του στα αγγλικά. Είπε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Καλαμάτα, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο, την αντιπεριφερειάρχη και το μητροπολίτη Μεσσηνίας.
«Είναι μια ευκαιρία να μάθω για αυτή την όμορφη και ιστορική αυτή περιοχή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν το 1971 ως φοιτητής κλασικών σπουδών και έτσι έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Σημείωσε πως «ως πρέσβης των ΗΠΑ, κύριο ενδιαφέρον μου είναι να ισχυροποιήσω και να διευρύνω τη σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Αθήνα», και κατέληξε λέγοντας πως θα ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου και θα συζητηθεί η πιθανή αναζήτηση τρόπων συνεργασίας.  

http://youtu.be/YyAHeY4DU88