Σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφώνησε με την επιβολή τέλους τέλεσης πολιτικών γάμων!


Σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφώνησε με την επιβολή τέλους τέλεσης πολιτών γάμων στο Δήμο Τριφυλίας, 80 και 120 ευρώ, που πρότεινε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να λέει «ας το κάνουμε δώρο, εμείς, στο ζευγάρι, ως Δήμος!».
Η κα Πανουσιοπούλου αναφέρθηκε στην ισχύουσα, από το 1982, νομοθεσία για τις διαδικασίες τέλεσης πολιτικών γάμων και το νόμο του 1989, όπου αναφέρεται, όπως είπε, πως «με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος μπορεί να επιβάλει τέλη που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δήμος για να αντιμετωπίσει την υποστήριξη της τελετής των πολιτικών γάμων προβαίνει σε κάποιες ενέργειες. Αυτές οι ενέργειες είναι: η έκτακτη καθαριότητα της αίθουσας, πριν και μετά την τελετή, φωτισμός επιπλέον, κλιματισμός όταν απαιτείται. Γι’ αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ζητούμε να εγκρίνετε την επιβολή του τέλους για τους πολιτικούς γάμους, που προτείνουμε να είναι: 80 ευρώ για όλους τους δημότες, και όταν ο γάμος τελείται εντός του ωραρίου του Δήμου, 120 ευρώ, που θα είναι πάλι για όλους τους δημότες, όταν τελείται εκτός του ωραρίου του Δήμου. Από το τέλος αυτό εισηγούμεθα να εξαιρεθούν οι άποροι πολίτες. Η απόφασή μας αυτή να έχει ισχύ από 1η/1ου/2015».
Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, σημείωσε: «Μέχρι σήμερα και οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι και ο Δήμος Τριφυλίας δεν είχε βάλει τέλος. Εγώ προτείνω να συνεχίσουμε όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο. Δε νομίζω ότι θα σωθεί ο Δήμος με 50, 80 και 120 ευρώ! Ας το κάνουμε εμείς δώρο στο ζευγάρι, ως Δήμος, σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές! Εγώ προτείνω να μην μπει».
Με τη θέση του κ. Ανδρινόπουλου συμφώνησε και ο Σαράντος Κουκούμης, αλλά και ο Δημήτρης Τάμπασης.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας επέμεινε, πάντως, στην επιβολή του τέλους, και μίλησε για την ανθοδέσμη και το ρύζι που πολλοί θέλουν να ρίχνουν, αλλά δεν επιτρεπόταν, «γιατί ποιος θα το καθάριζε», ενώ με το τέλος καλύπτονται αυτά τα έξοδα.
Τελικά, μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 τέλος τέλεσης γάμου, 80 και 120 ευρώ, από το οποίο εξαιρούνται οι άποροι αλλά και οι πολύτεκνοι.

Του Ηλία Γιαννόπουλου