Τεράστια νίκη στη Βάρδα για τη Μαύρη Θύελλα (φωτογραφίες)


Επέστρεψε στις επιτυχίες η Καλαμάτα καθώς στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής επιβλήθηκε με 1-0 του ΠΑΟ Βάρδας στην ομώνυμη κωμόπολη της Ηλείας και έδωσε τέλος στο σερί των τριών τελευταίων αγώνων χωρίς επιτυχία.
Η ομάδα του Νίκου Κουρμπανά έπαιξε με μυαλό αλλά πάνω απ’ όλα με δύναμη και πάθος και κατάφερε να φύγει με το πολύτιμο τρίποντο από μια δύσκολη έδρα και να διατηρηθεί έτσι σε απόσταση… βολής από την κορυφή.
Σκόρερ του «χρυσού», όπως αποδείχτηκε, γκολ της νίκης ήταν ο Τέλης Σαλαπάτας ο οποίος βρήκε δίχτυα με την συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα κι ενώ από το 10ο λεπτό αγωνιζόταν με μπαταρισμένο κεφάλι λόγω ενός σκισίματος στο αριστερό φρύδι μετά από αγκωνιά που είχε δεχτεί.
Η Καλαμάτα ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, είχε την κατοχή της μπάλας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για γκολ, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο οπότε και ευτύχησε να προηγηθεί, ενώ είχε ακόμη και δοκάρι σε κεφαλιά του Ρούσση. Οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοσή τους στο δεύτερο μέρος αλλά η Καλαμάτα με έξυπνη τακτική τους κράτησε εκτός περιοχής. Από τη στιγμή μάλιστα που έμειναν με 10 παίκτες από το 70’, λόγω αποβολής του Δημητρακοπούλου με δεύτερη κίτρινη κάρτα, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για την ομάδα του Νίκου Κουρμπανά.
Η Καλαμάτα έχοντας σαφώς επιθετικούς προσανατολισμούς στον σχηματισμό της μέσα στο γήπεδο, ξεκίνησε με ενθουσιασμό το ματς και μόλις στο 5’ ο Καλαντζής δεν κατάφερε να κοντρολάρει όπως θα ήθελε την μπάλα βρισκόμενος σε καλή θέση μέσα στην περιοχή και έτσι δεν μπόρεσε να απειλήσει. Στο 12’ κι ενώ ο διαιτητής Διώτης είχε σταματήσει το παιχνίδι και κατευθυνόταν προς την γραμμή του πλαγίου άουτ στο κέντρο του γηπέδου προκειμένου να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκεται τραυματίας Σαλαπάτας, οι γηπεδούχοι συνέχισαν την φάση και πέτυχαν γκολ το οποίο βέβαια ορθά δεν μέτρησε μιας και δεν υπήρχε παιχνίδι.
Σε θέση βολής βρέθηκαν στο 19’ και στο 24’ ο Ηλιόπουλος και ο Σαλαπάτας, αντίστοιχα, αλλά δεν πρόλαβαν να την μπάλα σε σέντρες που βγήκαν από τους Καλαντζή και Ηλιόπουλο.
Το γκολ για την «Μαύρη Θύελλα» ήρθε στο 31’ και ήταν αποτελέσματα μιας έξοχης μπαλιάς του Νιφοροπούλου και της οξυδέρκειας του Σαλαπάτα. Ο εικοσιτετράχρονος αμυντικός έβγαλε σέντρα από τα δεξιά, ο γκολκήπερ Νίκος Φλίγκος δεν συνεννοήθηκε σωστά με τον δεξιό μπακ της Βάρδας, Περικλή Πολίτη και ο Σαλαπάτας βρήκε την ευκαιρία να πεταχτεί ανάμεσα τους, να κλέψει την μπάλα και να πλασάρει εύκολα ανοίγοντας το σκορ.
Στο 38’, έπειτα από κόρνερ του Τσάτσου, ο Ρούσσης σηκώθηκε ψηλότερα από όλους έπιασε δυνατή κεφαλιά αλλά η μπάλα βρήκε την εξωτερική πλευρά του κάθετου δοκαριού και πέρασε άουτ. Οι γηπεδούχοι ανταπέδωσαν και η καλύτερή τους ευκαιρία ήρθε στο 41’ όταν ο Δημητρακόπουλος με σουτ μέσα απ’ την περιοχή έστειλε την μπάλα να βρει το οριζόντιο δοκάρι του Πάππου και να περάσει άουτ.
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν κακό ποιοτικά με τους γηπεδούχους να αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες αλλά να προσπαθούν με ανορθόδοξο τρόπο να γίνουν απειλητικοί για την εστία της Καλαμάτας, επιχειρώντας βαθιές σέντρες που στην πλειοψηφία τους δεν δημιούργησαν πρόβλημα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο της «Μαύρης Θύελλας». Το παιχνίδι έγινε πιο σκληρό και τα μαρκαρίσματα πιο βίαια αλλά οι φάσεις μπροστά στις δύο εστίες λιγόστεψαν. Η όποια πάντως επιθετική πρωτοβουλία της Βάρδας ατόνησε μετά το 70’ όταν και υποχρεώθηκε να παίξει με παίκτη λιγότερο. Ο Δημητρακόπουλος πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια δεχόμενος δυο κίτρινες σ΄ένα πεντάλεπτο. Η πρώτη για διαμαρτυρία και η δεύτερη για σκληρό μαρκάρισμα στον Πάππο.
Το υπόλοιπο του αγώνα κύλησε χωρίς κάτι αξιόλογο από πλευράς φάσεων ενώ η Καλαμάτα έχοντας ενισχύσει την μεσαία γραμμή με την είσοδο νωρίτερα των Γεωργακόπουλου, Κουντάνη και στην συνέχεια του Πολυχρόνη μπόρεσε να κυκλοφορήσει καλύτερα την μπάλα.

Κίτρινες κάρτες: Γραμματικόπουλος 16’, Ανδιέλος 49’, Σιδέρης 53’, Δημητρακόπουλος 65’, 70’/ Τσάτσος 49’, Λουμπαρδέας 77’
Κόκκινη κάρτα: Δημητρακόπουλος 70’

ΠΑΟ Βάρδας: Φλίγκος, Πολίτης, Ζέλιος, Βραχνής, Σιδέρης, Ανδιέλος, Σαραντόπουλος (69’ Σκοτζάι), Ντόμας, Ζάκοφ (46’ Θεοδωρακόπουλος), Δημητρακόπουλος, Γραμματικόπουλος
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Πάππος, Νιφορόπουλος, Μαρτίνος, Χριστοφιλέας, Ρούσσης, Τσάτσος (55’ Γεωργακόπουλος), Ηλιόπουλος (60’ Κουντάνης), Λουμπαρδέας, Σαλαπάτας, Σκάρος (76’ Πολυχρόνης), Καλαντζής.
 
 
Κουρμπανάς: Πεντακάθαρη νίκη 
Ο Νίκος Κουρμπανάς ο οποίος δεν σταμάτησε λεπτό να δίνει οδηγίες από τον πάγκο στην διάρκεια του αγώνα, είπε μετά το τέλος της αναμέτρησης:
«Όταν μια ομάδα προέρχεται από τρία άσχημα αποτελέσματα, το ζητούμενο στο τέταρτο είναι η νίκη, αλλιώς υπάρχει πρόβλημα. Στο πρώτο ημίχρονο είμαστε καλοί και ίσως μπορούσαμε να πετύχουμε και ένα δεύτερο γκολ. Στο δεύτερο δεν είμαστε τόσο καλοί γιατί υπήρχε άγχος καθώς έπρεπε να κρατηθεί η νίκη. Αν είμαστε λίγο καλύτεροι στο β’ ημίχρονο ίσως κερδίζαμε πιο εύκολα. Το ζητούμενο όμως ήταν η νίκη που ήταν πεντακάθαρη 100%.»
Αναφερόμενος στην συνέχεια ο 52χρονος τεχνικός της Καλαμάτας, είπε: «Η συνέχεια είναι δύσκολη για όλες τις ομάδες, βλέπουμε πως έρχονται τα αποτελέσματα. Εμείς είμαστε ήρεμοι σε όλα τα επίπεδα, διοίκηση, προπονητής, παίκτες, μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα που κατά την άποψη μου δεν ήρθε από άσχημη απόδοση. Η Καλαμάτα σήμερα έδειξε προσωπικότητα καθώς δεν έκανε ούτε μισή καθυστέρηση έχοντας το 1-0. Βλέπουμε τι κάνουν οι άλλες ομάδες στην Καλαμάτα. Αυτά πρέπει να τα δούμε από την θετική πλευρά στην Καλαμάτα, αν τα βλέπουμε όλα από την αρνητική δεν πάμε πουθενά. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στην συνέχεια. Το σίγουρο είναι ότι η ομάδα επανήλθε στις νίκες μετά από τρία άσχημα αποτελέσματα και πιστεύουμε σε ανάλογη συνέχεια».
Ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος του αγώνα Τέλης Σαλαπάτας, είπε από την πλευρά του: «Ήταν ένα δύσκολο ματς σε μια δύσκολη έδρα. Φάνηκε πως θέλαμε περισσότερο τη νίκη, είχαμε πιο πολύ πάθος και υπομονή αλλά και καθαρό μυαλό στο τέλος. Φτιάχνουμε την ψυχολογία μας από τέτοια παιχνίδια και νίκες. Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη δύσκολο ματς όπου θα προσπαθήσουμε να πάρουμε το δεύτερο συνεχόμενο τρίποντο εκτός έδρας».
Τέλος, ο αρχηγός της Καλαμάτας, Χρήστος Καλαντζής, επισήμανε: «Ήταν ένα κομβικό ματς μετά τα τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα που είχαμε στα προηγούμενα ματς. Πιστέψαμε στη νίκη που μας δίνει κουράγιο να δουλέψουμε πιο ήρεμοι και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Το ματς πήγε στη δύναμη και καμιά από τις δύο ομάδες δεν έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι η νίκη και είμαστε χαρούμενοι για αυτή. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, έχουμε πει ότι έχουμε στόχο το πρωτάθλημα το οποίο έχει πολύ δρόμο ακόμη. Είμαστε καταδικασμένοι κάθε αγωνιστική να παίζουμε μόνο για τη νίκη».
 
Ευχαριστήριο για την φιλοξενία 
Η διοίκηση του ΠΣ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την διοίκηση του ΠΑΟ Βάρδας για την άψογη φιλοξενία της οποίας έτυχε η αποστολή της Καλαμάτας στην κωμόπολη της Ηλείας.


Παιχνίδι δίχως γυρισμό είναι το σημερινό στη Βουπρασία με αντίπαλο την τοπική Βάρδα, για την 6η αγωνιστική του 3ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής, για την ομάδα της Καλαμάτας, που δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια απώλειας βαθμών. Η βαθμολογική αναγκαιότητα είναι το ένα στοιχείο που φανερώνει «υποχρέωση νίκης» από τους παίκτες της Μαύρης Θύελλας, ωστόσο υπάρχουν και κάποια ακόμη που δίνουν επιπλέον κίνητρο. Μιλάμε για την απομάκρυνση του προβληματισμού και των σεναρίων που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, περί πιθανής διαφοροποίησης στο τεχνικό επιτελείο, κάτι που πάντως κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται από τους ανθρώπους της διοίκησης, καθώς επίσης και για την επιστροφή της ηρεμίας μετά τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή, μετά την ήττα από την Ελευσίνα και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη συνέντευξη Τύπου.
Ο Νίκος Κουρμπανάς γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια, καθώς σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ομάδα χάνει κι άλλο έδαφος από την κορυφή, και προσπάθησε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να προετοιμάσει ιδανικά την ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές τα κατάφερε, όμως οι τραυματισμοί των Τριάντου και Χαρίτου, τον υποχρεώνουν να προχωρήσει σε έξτρα αλλαγές, τουλάχιστον σε σχέση μ’ αυτές που είχε στο μυαλό του. Παράλληλα με τις δύο αυτές απώλειες που θα φέρουν αναγκαστικές διαφοροποιήσεις ο Κορίνθιος τεχνικός προσανατολίζεται στο να κάνει κι άλλες αλλαγές στο αρχικό σχήμα, ευελπιστώντας σε βελτίωση.
Με βάση τα δεδομένα και κυρίως το δίτερμα των τελευταίων προπονήσεων, θα λέγαμε ότι η Καλαμάτα θα αντιμετωπίσει τη Βάρδα με νέο πρόσωπο. Ο Πάππος κάτω από τα δοκάρια, Ρούσσης, Χριστοφιλέας στο κέντρο της άμυνας, με τους Μαρτίνο και Νιφορόπουλο στα άκρα. Όσον αφορά τη μεσαία γραμμή Λουμπαρδέας, Κουντάνης, Σκάρος, έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ πιο μπροστά οι Τσάτσος, Καλαντζής και Σαλαπάτας. Θέση πάντως διεκδικεί και ο Κώστας Ηλιόπουλος, χωρίς ν’ αποκλείεται κάποια ακόμη έκπληξη με Ζάρκο  ή ακόμη και Δημητριάδη.
Η αποστολή αναχωρεί σήμερα στις 11.00 π.μ. για την κωμόπολη της Ηλείας, στο γήπεδο της οποίας θα ξεκινήσει στις 3.00 μ.μ. το ματς, με τον κ. Κουρμπανά να παίρνει στην αποστολή 19 ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα τους Γεωργακόπουλο, Δημητριάδη, Ζάρκο, Ηλιόπουλο, Κακαλή, Καλαντζή, Κουντάνη, Λουμπαρδέα, Μαρτίνο, Μούζο, Νιφορόπουλο, Πάππο, Πολυχρόνη, Ρούσση, Σαλαπάτα, Σκαρλάτο, Σκάρο, Τσάτσο, Χριστοφιλέα. Εκτός αποστολής έμειναν οι τραυματίες Τριάντος, Χαρίτος, Βασιλόπουλος, ο ανέτοιμος Αργυρόπουλος και οι Γκαρμοίρης, Νικολόπουλος.
Ν. Μπ.